Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

Σωκράτης Σινόπουλος

Σήμερα και αύριο, Σάββατο 22 Ιουνίου, ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης στο Μουσικό Προαύλιο του Θεάτρου Badminton σε ένα πρόγραμμα με τον -λίαν επίκαιρο, από όπου και αν τον πιάσει κανείς...- τίτλο "Venceremos"! Αν αναρωτιέστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό, ο εν λόγω τίτλος είναι δανεισμένος από εκείνον ενός τραγουδιού του Νικόλα Άσιμου στο διαχρονικό και, πολύ περισσότερο από ποτέ άλλοτε στις ημέρες μας, πάντα σημαίνον έργο του οποίου θα είναι αφιερωμένες αυτές οι δύο συναυλίες όπου τον Μίλτο Πασχαλίδη θα συνοδεύει τρίο πνευστών, ακορντεόν/πιάνου και μπάσου με επικεφαλής των γνωστό σολίστα Θύμιο Παπαδόπουλο, ο οποίος υπογράφει και τις ενορχηστρώσεις.

Η συναυλία της εβδομάδας -για πολλούς και διάφορους λόγους- βέβαια είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 22 Ιουνίου, στο Ηρώδειο. Χωρίς άλλα σχόλια, η μία και μοναδική Patti Smith, η δημιουργός από την Αμερική που κατάφερε περισσότερο από κάθε άλλη από τη χώρα της να συνδυάσει τη δύναμη του ροκ με την πνευματικότητα της αυθεντικής ποίησης, θα βρίσκεται εκεί. Όσοι και όσες γνωρίζουν καταλαβαίνουν...

Αύριο επίσης όμως μια λίαν πειραματική βραδιά στο "Knot Gallery" στους Αμπελοκήπους. "Πέτρα - Ψαλίδι - Χαρτί", με άλλα λόγια, έργα στα οποία κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται ως πηγές ήχου ένα ή περισσότερα από αυτά τα τρία υλικά του γνωστού ομώνυμου παιδικού παιχνιδιού και τα οποία θα ερμηνεύσει το οκταμελές σχήμα Open Score Project.

Την Κυριακή 23 Ιουνίου μια σύνθετη και με πολλές φιλοδοξίες παράσταση με τίτλο "Ένας Άγγλος Ταξιδευτής Στο Λεβάντε" θα δοθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στον χώρο του τελευταίου επί της Πειραιώς 260 (κτίριο Δ). Με αφορμή τις επισκέψεις δύο Άγγλων των ελισσαβετιανών χρόνων στη Ζάκυνθο ο μαέστρος Μάρκελλος Χρυσικόπουλος επιχειρεί έναν συνδυασμό βρετανικών κειμένων και μουσικών έργων της εποχής με άλλα της κοσμικής οθωμανικής μουσικής ψάχνοντας την -ακόμα υπό αναζήτηση- ιδανική ισορροπία Δύσης - Ανατολής. Τα έργα αυτά θα ερμηνεύσουν οι Latinitas Nostra (δύο μουσικοί στο γιούλι ταμπούρ, κρουστά, ούτι, νέι και κανονάκι) συν ένα κουιντέτο από βιόλες da gamba, ένας μουσικός στο λαούτο και ο ίδιος ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος στο εκκλησιαστικό όργανο και το τσέμπαλο, ενώ συμμετέχουν ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανός και ο Σπύρος Σακκάς στην αφήγηση.

Μια ακόμα λίαν ευπρόσδεκτη δράση από τις πολλές που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με γενικό τίτλο "Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές..." και με αφορμή προφανώς τα εκατόν πενήντα χρόνια από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη θα πραγματοποιηθεί στον Εθνικό Κήπο την Τετάρτη 26 Ιουνίου. Τη συγκεκριμένη που έχει τίτλο "Επέστρεφε - Μουσικές διαδρομές στα βήματα του Καβάφη" επιμελείται ο σολίστ της πολίτικης λύρας (και επίκουρος καθηγητής του μουσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας) Σωκράτης Σινόπουλος, ο οποίος εμπνεύστηκε από τις προσωπικές σημειώσεις του Αλεξανδρινού ποιητή για ένα πρόγραμμα με χαρακτηριστικά αποσπάσματα μουσικής από τις πόλεις όπου έζησε ή επισκέφτηκε ο τελευταίος. Τα αποσπάσματα αυτά θα ερμηνεύσουν το σύνολο μπαρόκ μουσικής Concerto Ellenico (φλάουτο dolce, μπαρόκ βιολί, μπαρόκ βιόλα, μπαρόκ βιολοντσέλο και θεόρβη) και το σύνολο παραδοσιακής μουσικής Ισημερία (κανονάκι, νέι, λαούτο και ο ίδιος ο Σ. Σινόπουλος στην πολίτικη λύρα), ενώ θα συμμετέχουν απαγγέλοντας ο ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος και η Κατερίνα Παπαδοπούλου. Ώρα έναρξης 7 μ.μ., στην είσοδο του Εθνικού Κήπου από την πλευρά του Ζαππείου και με ελεύθερη είσοδο.

Την ίδια ημέρα όμως έχουμε και μια πολύ ενδιαφέρουσα εμφάνιση στο Μουσικό Προαύλιο του Badminton με τους επανασυσταθέντες Iskra, δηλαδή ένα από τα πλέον ιστορικά σχήματα της ελληνικής τζαζ σκηνής, ούτως ειπείν τέσσερις κορυφαίους μουσικούς του είδους, τον σαξοφωνίστα Ντέιβιντ Λιντς, τον πιανίστα Τάκη Φαραζή, τον μπασίστα Γιώργο Φακανά και τον ντράμερ Νίκο Τουλιάτο.

Θ. Μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL