Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Σίγησε η βυζαντινή φωνή του Λυκούργου Αγγελόπουλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σίγησε η βυζαντινή φωνή του Λυκούργου Αγγελόπουλου

Μια μεγάλη απώλεια για τον κόσμο της ελληνικής μουσικής σημειώθηκε την Κυριακή, καθώς ο Λυκούργος Αγγελόπουλος, ο άνθρωπος που είχε ταυτίσει το όνομά του με την έρευνα και την ερμηνεία της βυζαντινής ψαλτικής, έχασε τη μάχη για τη ζωή που έδινε τον τελευταίο χρόνο.

Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλίας το 1941. Αρχικά σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, όμως τον κέρδισε η βυζαντινή μουσική, που διδάχτηκε πλάι στον μεγάλο δάσκαλο Σίμωνα Καρά.

Από το 1982 υπήρξε πρωτοψάλτης της Αγίας Ειρήνης, της εκκλησίας που υπήρξε η πρώτη μητρόπολη των Αθηνών. Ίδρυσε και διηύθυνε την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, σχήμα με το οποίο εξέδωσε και αρκετούς δίσκους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ πραγματοποίησε περισσότερες από χίλιες συναυλίες σε όλο τον κόσμο.

Ο ίδιος δίδαξε βυζαντινή μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στα Ωδεία «Φίλιππος Νάκας» και «Νίκος Σκαλκώτας», διηύθυνε τις σχολές βυζαντινής μουσικής των μητροπόλεων Ηλείας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Φθιώτιδος, ενώ από το 1978 συνεργάστηκε με την ΕΡΑ, παρουσιάζοντας εκπομπές για τη βυζαντινή μουσική παράδοση, με σπάνιο υλικό, μελέτες, συνεντεύξεις κ.λπ.

Με το διδακτικό και το ερευνητικό του έργο ανέδειξε τον μεγάλο πλούτο του βυζαντινού μέλους, ανασύροντάς το από τη λήθη της Ιστορίας και βοηθώντας στην κατανόησή του.

Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος ασχολήθηκε όμως και με τη σύγχρονη μουσική, ερμηνεύοντας έργα Μιχάλη Αδάμη, Δημήτρη Τερζάκη, John Tavener, Κυριάκου Σφέτσα, Θ. Αντωνίου, Γ. Κυριακάκη κ.ά., ενώ συμμετείχε και στην ερευνητική ομάδα του Marcel Pérès για το παλαιό δυτικό μέλος και τη σχέση του με το βυζαντινό, καθώς και στο Ensemble Organum του ιδίου, με το οποίο έχει ηχογραφήσει οκτώ δίσκους.

Το 1994 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τού απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου, ενώ έχει ακόμη τιμηθεί από πολλά άλλα Πατριαρχεία και εθνικές Εκκλησίες. Το 2004 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος του απένειμε τον Αργυρούν Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο, στις 11 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης της οδού Αιόλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL