Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Πέθανε ο ερευνητής και δάσκαλος της βυζαντινής Μουσικής Λυκούργος Αγγελόπουλος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέθανε ο ερευνητής και δάσκαλος της βυζαντινής Μουσικής Λυκούργος Αγγελόπουλος

Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος, ο κορυφαίος δάσκαλος της βυζαντινής μουσικής και της ψαλτικής τέχνης, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 73 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη στις 11 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης της οδού Αιόλου, της οποίας υπήρξε ιεροψάλτης από το 1982.

Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα, τη διδασκαλία και την ανάδειξη του πλούτου του βυζαντινού μέλους. Γεννημένος στον Πύργο Ηλείας το 1941, σπούδασε νομικά στην Πανεπιστήμιο Αθηνών τα οποία ποτέ δεν άσκησε για να αφιερωθεί στη βυζαντινή μουσική. Θήτευσε στο πλάι του μεγάλου δασκάλου Σίμωνα Καρά και με τη σειρά του δίδαξε βυζαντινή μουσική στο Ωδείο Αθηνών, σε σχολές βυζαντινής μουσικής διαφόρων μητροπόλεων, και στα Ωδεία "Φίλιππος Νάκας" και "Νίκος Σκαλκώτας". Ίδρυσε και διεύθυνε την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία μέσω της οποίας πρόβαλε τη βυζαντινή μουσική σε όλο τον κόσμο με αμέτρητες συναυλίες αλλά και ηχογραφήσεις. Παράλληλα ερμήνευσε και έργα σύγχρονης μουσικής, των Μιχάλη Αδάμη, Κυριάκου Σφέτσα, John Taverner, Θόδωρου Αντωνίου, κ.α. και συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα του Marcel Peres για το παλαιοό δυτικό μέλος και τη σχέση του με το βυζαντινό.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης του απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτη, το 1994, το 2004 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος του απένειμε τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, ενώ τιμήθηκε από πολλά Πατριαρχεία και εθνικές Εκκλησίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL