Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Τριάντα τρία χρόνια μετά στην κυκλοφορία / «Τα τραγούδια της ξενιτιάς» από τη Χαρούλα Αλεξίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τριάντα τρία χρόνια μετά στην κυκλοφορία / «Τα τραγούδια της ξενιτιάς» από τη Χαρούλα Αλεξίου

Αυτές τις μέρες του εγκλεισμού και της απομόνωσης, πολλοί ήταν εκείνοι που παραμένοντας αναγκαστικά σπίτι άρχισαν να τακτοποιούν θύμησες και αναμνήσεις, ανασύροντάς τες και τακτοποιώντας φορτωμένα συρτάρια και γεμάτα ντουλάπια που είχαν καιρό να ανοιχθούν.

Ήταν τριάντα τρία χρόνια πριν, όταν η Χάρις Αλεξίου ηχογραφεί ένα τραγούδι της ξενιτιάς με αφορμή ένα αφιέρωμα του BBC, που γέννησε τότε την ιδέα για τη δημιουργία ενός άλμπουμ με το ίδιο θέμα και τίτλο: «Τα τραγούδια της ξενιτιάς». Τραγούδια δημοτικά, ρεμπέτικα και λαϊκά, γνωστά και αγαπημένα, επιλέγονται και ηχογραφούνται σε ένα άλμπουμ που ωστόσο παραμένει στο συρτάρι, χωρίς να κυκλοφορήσει. Είναι 1987 και, την ίδια εποχή, η Αλεξίου ηχογραφεί και κυκλοφορεί άλλα τρία άλμπουμ: το «Η αγάπη είναι ζάλη», «Η Χάρις Αλεξίου σε απρόβλεπτα τραγούδια» με τη συνεργασία του Μάνου Χατζιδάκι και το «Λεωφόρος της αγάπης» του Μάριου Τόκα.

Ανοίγοντας τα συρτάρια της, τριάντα τρία χρόνια μετά, η δημοφιλής ερμηνεύτρια συναντά ξανά αυτές τις ηχογραφήσεις κι αποφασίζει να δώσει στην κυκλοφορία αυτόν τον δίσκο βινυλίου, προσαρμοσμένο στη νέα εποχή.

Πρόκειται για δέκα τραγούδια που κουβαλάνε τη δική τους ιστορία και μνήμη. Τραγούδια-θρύλοι του Θεόδωρου Δερβενιώτη και του Κώστα Βίρβου, του Στέλιου Καζαντζίδη, του Παναγιώτη Τούντα, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Μίκη Θεοδωράκη και του Δημήτρη Χριστοδούλου, του Μάνου Λοΐζου και του Φώντα Λάδη, των Γεράσιμου Κλουβάτου, Χαράλαμπου Βασιλειάδη και Δημήτρη Φραγκιουδάκη, του Χρήστου Κολοκοτρώνη, των Γιάννη Βασιλόπουλου, Βαγγέλη Ατραΐδη και Νάκη Πετρίδη.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα δέκα κατέχει το παραδοσιακό τραγούδι της ξενιτιάς «Τζιβαέρι».

Το άλμπουμ περιλαμβάνει συγκεκριμένα το τραγούδι «Μας χώρισαν οι θάλασσες», σε μουσική Γεράσιμου Κλουβάτου και στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη και Δημήτρη Φραγκιουδάκη, το μελοποιημένο ποίημα του Δημήτρη Χριστοδούλου «Βράχο βράχο τον καημό μου» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, τους «Μετανάστες» σε στίχους Φώντα Λάδη και μελοποίηση Μάνου Λοΐζου, το τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη «Σαν απόκληρος γυρίζω», σε μουσική και στίχους δικούς του, «Το ψωμί της ξενιτιάς», σε μουσική Γιάννη Βασιλόπουλου και στίχους Νάκη Πετρίδη και Ευάγγελου Ατραΐδη, το «Απ’ την πατρίδα μακριά» σε μουσική Γεράσιμου Κλουβάτου και στίχους Χρήστου Κολοκοτρώνη, το τραγούδι του Παναγιώτη Τούντα «Η πουλημένη στην ξενιτιά», σε μουσική και στίχους δικούς του, το «Στις φάμπρικες της Γερμανίας», σε μουσική Θεόδωρου Δερβενιώτη και στίχους Κώστα Βίρβου, καθώς και το τραγούδι σε μουσική και στίχους Στέλιου Καζαντζίδη «Φεύγω με πίκρα στα ξένα».

Το άλμπουμ της Χαρούλας Αλεξίου «Τα τραγούδια της ξενιτιάς» κυκλοφορεί σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες από την Minos Emi / Universal, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και σε όλα τα φυσικά καταστήματα πώλησης μουσικής.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL