Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Με τις χορδές του ούτι και της ψυχής...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τις χορδές του ούτι και της ψυχής...

Ένας αλλιώτικος από τους συνηθισμένους ψηφιακός δίσκος με έμπνευση και θέμα τη Μεγάλη Εβδομάδα κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το «Holy Week» δεν είναι φωνητικό, όπως κατά κανόνα είναι ανάλογοι δίσκοι, αλλά οργανικό, μα και ότι, ακόμα περισσότερο, έχει γραφτεί και εκτελείται αποκλειστικά με ένα ούτι.

Ο σαραντάχρονος Θωμάς Κωνσταντίνου είναι ένας από εκείνους που διακρίνονται στο ευρύτερο φάσμα της παραδοσιακής μουσικής μας. Με σπουδές ευρωπαϊκής και βυζαντινής μουσικής, είναι εκτελεστής πολλών οργάνων, συνθέτης, αλλά και ερμηνευτής. Έγινε γνωστός αρχικά ως ιδρυτικό μέλος του σημαντικότερου σχήματος παραδοσιακής μουσική που διαθέτει η χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια, των Takim, εδώ και μερικά χρόνια είναι επίσης μέλος των Chronos, του πολύ ιδιαίτερου κουαρτέτου το οποίο συνοδεύει τη Δήμητρα Γαλάνη σε λίγες, επιλεκτικές και ξεχωριστές εμφανίσεις της, ενώ στο ενεργητικό του έχει και πολλές εκλεκτές συνεργασίες. Υπάρχουν προφανώς πολλοί εξαίρετοι σημερινοί δεξιοτέχνες του λαούτου αλλά ελάχιστοι του ούτι. Για την ακρίβεια, μετά τον Συροέλληνα Haig Yazdjian ο Θωμάς Κωνσταντίνου -αν και παίζει και λαούτο- είναι ο δεύτερος και τελευταίος, έχοντας διδαχθεί από σπουδαίους Έλληνες αλλά και Τούρκους και Αρμένιους εκτελεστές του.

Μόνος λοιπόν σε ένα δωμάτιο μαζί με το αγαπημένο του όργανο, τον Μάρτιο, λόγω της καραντίνας, όπως λέει ο ίδιος, και γνωρίζοντας σε βάθος τη βυζαντινή μουσική, αυθόρμητα άρχισε να γράφει ή να μετεγγράφει κάποια κομμάτια για τη Μεγάλη Εβδομάδα, τόσο των Θείων όσο και των ανθρωπίνων -λόγω επιδημίας σε αυτή την περίπτωση- παθών. Το αποτέλεσμα κυκλοφορεί τώρα στο ψηφιακό άλμπουμ «Holy Week», έξι κομμάτια, από ένα δηλαδή για κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και το Μ. Σάββατο.

Από τη φύση του το ούτι ταιριάζει πολύ με τις μονοφωνικές, όπως και με τις τροπικές βυζαντινές κλίμακες και στα έμπειρα αλλά και εμπνευσμένα δάχτυλα του Θ. Κωνσταντίνου ο ατμοσφαιρικός ήχος του προσδίδει στον ύμνο «Η ζωή εν τάφω», αλλά ακόμα και στο τροπάριο «Χριστός Ανέστη», μια γήινη κατανυκτικότητα διαφορετική από αυτήν που έχουμε συνηθίσει.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το «Holy Week» στο https://www.youtube.com/watch?v=LDU0Z4qzxrI

ΘΑΝΟΣ ΜΑΝΤΖΑΝΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL