Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Αποχαιρετισμός στον σπουδαίο αρχιμουσικό Μάρις Γιάνσονς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποχαιρετισμός στον σπουδαίο αρχιμουσικό Μάρις Γιάνσονς

Θλίψη στη μουσική κοινότητα, αλλά και στους φιλόμουσους, προκάλεσε ο θάνατος του Μάρις Γιάνσονς, ενός από τους πλέον καταξιωμένους διευθυντές ορχήστρας της γενιάς του, που πέθανε προχθές στην Αγία Πετρούπολη, σε ηλικία 76 χρόνων, από καρδιακή προσβολή.

Ο παγκόσμια διακεκριμένος Λετονός αρχιμουσικός της φιλαρμονικής της Βιέννης, με την οποία συνεργαζόταν στενά τα τελευταία 30 χρόνια και είχε διευθύνει ορισμένες από τις δημοφιλείς πρωτοχρονιάτικες συναυλίες με τελευταία αυτή του 2016, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας, ενώ είχε υποστεί έμφραγμα όταν διηύθυνε το 1996 τη Φιλαρμονική του Όσλο στη νορβηγική πρωτεύουσα.

Τη θλιβερή είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής της Φιλαρμονικής της Βιέννης Ντάνιελ Φρόσαουερ πριν από την έναρξη συναυλίας στο Μέγαρο των Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, την οποία επρόκειτο αρχικά να διευθύνει ο σπουδαίος μαέστρος.

«Με το επίτιμο μέλος της ορχήστρας Μάρις Γιάνσονς συνέδεε τους Φιλαρμονικούς της Βιέννης μία στενή καλλιτεχνική σύμπραξη δεκαετιών και μία βαθιά προσωπική φιλία» τόνισε συγκινημένος ο Ν. Φρόσαουερ, μπροστά σε ένα κοινό που άκουσε αποσβολωμένο την είδηση του θανάτου.

«Κάθε συναυλία μαζί του ήταν και μία εμπειρία, την οποία θα κρατάμε για πάντα μέσα στην καρδιά μας. Θα μας λείψει πολύ» επισήμανε σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Σύνδεσμος Χορωδών Βιέννης.

Γιος του διευθυντή ορχήστρας Άρβιντ Γιάνσονς και της Εβραίας μεσοφώνου Ιράιντα, ο Μάρις Γιάνσονς γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1943 στο γκέτο στη Ρίγα της Λετονίας. Είχε σπουδάσει βιολί, πιάνο και διεύθυνση ορχήστρας στο Λένινγκραντ ενώ συνέχισε τις σπουδές του στη Βιέννη κοντά στον Χανς Σβαρόβσκι και στο Σάλτσμπουργκ δίπλα στον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν.

Άρχισε τη σημαντική σταδιοδρομία του ως αναπληρωτής διευθυντής στη Φιλαρμονική του Λένινγκραντ το 1971 αναλαμβάνοντας αρχιμουσικός της το 1985, για να βρεθεί παράλληλα το διάστημα 1979-2002 και στη θέση του αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής του Όσλο. Μεταξύ 1997 και 2004 διηύθυνε τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πίτσμπουργκ.

Από το 2003 μέχρι σήμερα διετέλεσε διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και από το 2004 μέχρι το 2015 της Βασιλικής Ορχήστρας Κοντσερτγκεμπού του Άμστερνταμ.

Θρίαμβος στο Σάλτσμπουργκ

Ο Μάρις Γιάνσονς είχε ζήσει πέρυσι στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ έναν από τους τελευταίους μουσικούς θριάμβους του, διευθύνοντας το έργο του Πέτερ Τσαϊκόφσκι «Πικ Νταμ» με τη Φιλαρμονική της Βιέννης, που τον είχε ανακηρύξει "επίτιμο μέλος" .

Ο μεγάλος αρχιμουσικός είχε εμφανιστεί και στην Αθήνα διευθύνοντας τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2007.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL