Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
PRINS OBI / Prins Obi: Το ροκ χρειάζεται μια γερή κλοτσιά στα αχαμνά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

PRINS OBI / Prins Obi: Το ροκ χρειάζεται μια γερή κλοτσιά στα αχαμνά

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Με τους τελευταίους όμως να διανύουν μια μακρά περίοδο όλο και λιγότερο άτυπης διάλυσης ο Prins Obi συνεχίζει την προσωπική διαδρομή που είχε αρχίσει ως μέλος τους και ήδη τον έχει αναδείξει σε έναν από τους πλέον παραγωγικούς δισκογραφικά μουσικούς της σύγχρονης ελληνικής σκηνής.

Στα τέλη της περυσινής χρονιάς κυκλοφόρησε το τρίτο προσωπικό του album "Prins Obi & The Dream Warriors" που πριν από περίπου ένα μήνα ακολούθησε το δεύτερο (το πρώτο είχε κυκλοφορήσει το 2013) ψηφιακό EP "Love Tunes For Instant Success", αμφότερα με βασικότατο συνεργάτη του τον Σέργιο Βούδρη, ηγέτη των σαγηνευτικά... ακαταχώρητων The Voyage Limpid Sound. Συνομιλήσαμε μαζί του για τη ζωή μετά (και χωρίς) τους Baby Guru και το πώς είναι να είσαι και να κάνεις μουσική σαν Πρίγκηψ Όμπι!

Συνέντευξη στον Θάνο Μαντζάνα

* Όταν ξεκινούσες την προσωπική διαδρομή σου, ήταν απλά συμπληρωματική αυτού που έκανες ως μέλος των Baby Guru, αλλά πλέον είναι σχεδόν ισοδύναμη, αν όχι και μεγαλύτερη, σε όγκο αλλά και σημασία με το μέχρι τώρα έργο των τελευταίων. Ήταν κάτι που επεδίωξες ή συνέβη αυθόρμητα και πώς αισθάνεσαι για αυτό;

Ήταν κάτι που συνέβη αβίαστα και φυσικά αφού, μετά την παύση των Baby Guru, αφοσιώθηκα στο project Prins Obi & The Dream Warriors. Είχαμε συζητήσει με τα παιδιά να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που βγήκε στις ζωντανές εμφανίσεις μας για την προώθηση του "The Age Of Tourlou" και αυτό πραγματώθηκε στο ομότιτλο LP μας.

* Τι συμβαίνει αλήθεια με τους Baby Guru, το παρατεταμένο "διάλειμμά" σας συνεχίζεται ή όχι; Πρόκειται να επανέλθετε όλοι μαζί και, αν ναι, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο γα το πότε και πώς;

Για την ώρα είμαστε τόσο αποξενωμένοι μεταξύ μας ώστε καμιά φορά αναρωτιέμαι πώς φτιάξαμε την μπάντα... και συγχρόνως τρομάζω από τη διαβρωτική επίδραση του χρόνου. Ποιος ξέρει όμως; Ίσως κάποια στιγμή βρεθούμε ξανά μαζί, με έναν παράξενο τρόπο, και ηχογραφήσουμε έναν... συμφωνικό hip-hop δίσκο!

* Dream Warriors σημαίνει αυτούς που μάχονται στα όνειρα ή αυτούς οι οποίοι μάχονται για τα όνειρα; Και αφού εμφανίζεσαι μαζί τους εδώ και αρκετό καιρό, γιατί αποφάσισες να συμπράξεις μαζί τους σε αυτόν τον δίσκο και όχι, ας πούμε, στον προηγούμενο;

Η αλήθεια είναι ότι το όνομα το δανείστηκε από την αγαπημένη μου ταινία με τον Freddy Krueger, το "A Nightmare On Elm Street 3: Dream Warriors", άρα μάλλον το πρώτο. Οι Dream Warriors είχαν ρευστή σύνθεση μέχρι το "The Age Of Tourlou" εξυπηρετώντας τις ανάγκες κάθε κομματιού, όμως σιγά - σιγά έγινε πιο σταθερή και συμπαγής, γιατί σκέφτηκα "πού μπορείς να βρεις πιο πρωτότυπο, δυναμικό και με... κοχόνες (!) rhythm section από τους Σέργιο Βούδρη και Παντελή Καρασεβδά;".

* Ποιες ομοιότητες έχει το τρίτο album σου με το "The Age Of Tourlou" και σε τι διαφέρει από αυτό;

Αυτή τη φορά, εκτός από σταθερή μπάντα, υπήρχε και ο χαλαρός στόχος να κάνουμε ένα πιο καθαρόαιμο pop rock άλμπουμ, με περισσότερη ευθύτητα και ωμότητα απ' ό,τι το "The Age Of Tourlou". Επίσης η χρήση των synthesizers περιορίστηκε σε λεπτομέρειες του sound design και δόθηκε έμφαση σε πιο "παραδοσιακά" keyboards, όπως το πιάνο, το Fender Rhodes και το (Lowrey) όργανο. Τέλος νομίζω ότι πρόκειται για το πιο κιθαριστικό LP που έχω κάνει έως τώρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει πάρα πολλές κιθάρες...μάλλον φταίει το ότι ο Σέργιος παίζει σαν τον Μανώλη Χιώτη, αλλά στο μπάσο! (γέλια)

* Το EP αποτελεί συνέχεια του πρώτου "Love Tunes For Instant Success" ή όχι απαραίτητα;

Είναι ξεκάθαρα το sequel του, μόνο που είναι πιο συναισθηματικό, πιο μελαγχολικό, πιο ανοιχτό και πιο προσωπικό καθώς αποτελεί μια χαλαρή καταγραφή της συναισθηματικής μου ζωής τα τελευταία χρόνια. Ο κοινός παρονομαστής και των δύο EP πάντως είναι ότι περιέχουν κομμάτια για ανθρώπους που αγαπάω.

* Αντίστοιχα το EP λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς το album που προηγήθηκε ή είναι εντελώς ανεξάρτητο από αυτό;

Και τα δύο! Περιέχει δύο outtakes του album, όμως τα τρία βασικά κομμάτια του ("The Girl With The Golden Hair", "Seasonal Beasts" και "Happiness") γράφτηκαν μετά το τέλος των ηχογραφήσεων του "Prins Obi & The Dream Warriors".

* Ήσουν εκείνος από τα μέλη των Baby Guru που είχε συμμετάσχει στους περισσότερος δίσκους άλλων - και πολύ ενεργά μάλιστα. Τώρα όμως βλέπουμε, τόσο στο τελευταίο album όσο και στο EP, να δίνεις εσύ για πρώτη φορά τόσο πολύ χώρο όχι μόνο ηχητικά, αλλά ακόμα και δημιουργικά, σε έναν άλλο, τον Σέργιο Βούδρη. Ποια είναι τα τόσα κοινά μουσικά -ίσως και μη- στοιχεία τα οποία σε έκαναν να συνεργαστείς σε τέτοιαν έκταση μαζί του και τι θεωρείς ότι συνεισφέρει στα τραγούδια σου ώστε χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε;

Είναι από τους καλύτερους μουσικούς συνολικά στα σύγχρονα ιδιώματα που διαθέτει η χώρα μας και, επειδή μας έχει βγάλει την πίστη για να κυκλοφορήσει καινούργιο δίσκο των The Voyage Limpid Sound, είπαμε να τον απομυζήσουμε δημιουργικά! (Ξανά γέλια) Οι ιδέες του είναι συνήθως στρυφνά όμορφες, κομψά ρετρολαγνικές και οριακά ιδιοφυείς. Τέλος να πω ότι πάντα οι freaks και οι geeks συνάπτουν συμμαχίες αφού συνήθως διέπονται από κοινές αισθητικές αρχές.

* Σε προηγούμενη συνέντευξή μας σε είχα ρωτήσει για την αγάπη σου στην ψυχεδέλεια της δεκαετίας του 1960 και μου είχες απαντήσει ότι είναι ένα από τα πολλά ιδιώματα που σου αρέσουν αλλά παρατηρώ ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εξακολουθείς να επανέρχεσαι σε αυτήν και μάλιστα θα έλεγα όλο και περισσότερο. Ποιο είναι λοιπόν το μουσικό, συναισθηματικό ή όποιο άλλο στοιχείο που σε ελκύει τόσο σε αυτήν;

Τα έχω πει πολλές φορές γενικότερα για τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, και ειδικότερα την ψυχεδέλεια, ότι αποτελούν τις μουσικές καταβολές μου. Αυτό που έχω να προσθέσω τώρα είναι ότι το rock χρειάζεται μια γερή κλοτσιά στα α... καθώς αργοπεθαίνει στα χέρια αδιάφορων lifestyle indie kids πoυ κάνουν τον κόσμο να βαριέται και να χαζεύει στα κινητά του.

* Εξακολουθείς να μην μπορείς ή και να μην θέλεις να απαντήσεις στο "δίλημμα" των περισσοτέρων αναλόγων με εσένα σύγχρονων Ελλήνων μουσικών, αγγλικός ή ελληνικός στίχος, έτσι δεν είναι;

Ο στίχος δεν είναι αυτοσκοπός, η μουσική είναι παγκόσμια γλώσσα, άρα όλα εξαρτώνται από το όραμα που θέλεις να υπηρετήσεις και τι θέλεις να πεις.

* Θα έλεγες ότι ο τελευταίος δίσκος σου είναι ο πιο αισιόδοξος μέχρι τώρα; Γενικότερα είσαι σε μια αισιόδοξη φάση της ζωής σου, το αντίθετο ή είναι πάντα το ίδιο;

Θα έλεγα ότι περιέχει γερές δόσεις χαρμολύπης, αυτοβιογραφικών στοιχείων, pop culture αναφορών, φανταστικών ιστοριών, ανοησίας και ψυχαναλυτικών στοιχείων όπως και οι προηγούμενοι. Είμαι σε φάση ενδοσκόπησης, επαναπροσδιορισμού και αποσυμπίεσης, σε μια μεταβατική κατάσταση, διανθισμένη τόσο με χαρά όσο και με λύπη.

* Στο πέρασμα του χρόνου είναι ο Γιώργος Δημάκης που προσεγγίζει όλο και περισσότερο τον Prins Obi ή το αντίστροφο;

Κάποιες φορές πλακώνονται, άλλες αλληλοϋποστηρίζονται, άλλες κουράζονται και μερικές φορές αγαπιούνται.

* Και τα πιο άμεσα προσεχή σχέδιά σου;

Να πάω διακοπές, να περάσουμε τέλεια στην επόμενη συναυλία με τους Dream Warriors (7 Σεπτεμβρίου στο "6 D.O.G.S") και να ασχοληθώ με τη hard rock μπάντα μου, τους Electric Feat. Πριν από όλα όμως θα κάνω ένα οφειλόμενο στον εαυτό μου διάλειμμα...


Δύσκολοι μεν καιροί για... πρίγκηπες, όμως ο Prins Obi έχει μάλλον μακρά εμπειρία από τέτοιους...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL