Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στι πόντιουμ του Ηρωδείου ο "τελευταίος αυτοκράτορας"

Ο Ρικάρντο Μούτι απόψε με την «Ωδή στη χαρά»

 

Ο «τελευταίος αυτοκράτορας του πόντιουμ», όπως έχει διεθνώς χαρακτηριστεί ο Ρικάρντο Μούτι, από τους σπουδαιότερους μαέστρους στον κόσμο, ανεβαίνει απόψε, στις 9 μ.μ., στη σκηνή του Ηρωδείου για να διευθύνει Ιταλούς και Έλληνες μουσικούς και χορωδούς που θα παρουσιάσουν από κοινού την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν.

O Μούτι επιστρέφει στην Αθήνα μετά από έντεκα χρόνια με τους «Δρόμους της φιλίας», το ετήσιο μουσικό φεστιβάλ που διοργανώνει από το 1997 με το Φεστιβάλ της Ραβένας, πόλη όπου ζει.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του μεγάλου μαέστρου που, ακολουθούμενος από Ιταλούς μουσικούς, επισκέπτεται αρχαίες και σύγχρονες ιστορικές πόλεις, όπου παίζουν με ντόπιους μουσικούς. Πόλεις με το βάρος της ιστορίας και του πολιτισμού τους, αλλά και πόλεις τραυματισμένες από πολέμους, τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και φυσικές καταστροφές.

Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συναυλίες στο Σαράγεβο, στη Βηρυτό, την Ιερουσαλήμ, στο Κάιρο, στη Μόσχα, την Τεχεράνη, στο Ναϊρόμπι, το Τόκιο, το Κίεβο κ.α.

Συναυλίες που αναδεικνύουν τη δύναμη και τον «θεραπευτικό» ρόλο της μουσικής, την ικανότητά της να επουλώνει τραύματα αλλά και να δημιουργεί στενούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα τους ανθρώπους.

Η Αθήνα, αγαπημένη πόλη του μαέστρου, συνδέεται με τη Ραβένα μέσω κοινών βυζαντινών αναφορών. Και τις δύο πόλεις βρέχει η ίδια θάλασσα, η Μεσόγειος.

Ο Μούτι, έναν χρόνο πριν εορταστούν διεθνώς τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν, επέλεξε για την Αθήνα και τη συναυλία στο Ηρώδειο το διασημότερο έργο του μεγάλου συνθέτη, που είναι η περίφημη 9η Συμφωνία του και η θρυλική «Ωδή στη χαρά», αναδεικνύοντας έτσι την έκκληση για αδελφοσύνη.

Μαζί με τους Έλληνες μουσικούς και χορωδούς από τις σημαντικότερες ορχήστρες της χώρας, στο Ηρώδειο θα βρεθεί απόψε η νεανική Ορχήστρα «Λουίτζι Κερουμπίνι», την οποία ίδρυσε ο Μούτι επιλέγοντας ταλαντούχους μουσικούς από ολόκληρη την Ιταλία.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τα μπαζούκας του Μωυσέως

Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχε εξαγγείλει με τυμπανοκρουσίες ο Κ. Μητσοτάκης στις 20 Μαΐου. Οι κυβερνητικές πηγές μιλούσαν τότε για πρόγραμμα «μπαζούκας», το οποίο θα περιλάμβανε όλα τα εργαλεία για τη στήριξη των κλάδων, την τόνωση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο