Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σχεδιασμός για όλο τον χρόνο με ποιοτικό σινεμά

Η ταινία "Κοινωνική σαπίλα" θα προβληθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος στον βωβό κινηματογράφο

  Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και η πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού μίλησαν χθες στους δημοσιογράφους για τις προσεχείς δράσεις του ιδρύματος, που ενισχύονται...

 

Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και η πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού μίλησαν χθες στους δημοσιογράφους για τις προσεχείς δράσεις του ιδρύματος, που ενισχύονται από το ΥΠΠΟ.

Η κυρία Ζορμπά υπογράμμισε πως "είναι απαραίτητο να δώσουμε στην Ταινιοθήκη διευρυμένες δυνατότητες, οικονομικές και υποστηρικτικές, ώστε να μπορεί να παίξει το ρόλο που οι ταινιοθήκες παίζουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη διαπιστώνουμε ότι η εμπειρία χρόνων και η υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού τη βοήθησε να έχει έναν πιο συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το 2019. Αυτό δεν πρέπει να διακοπεί, δεδομένου ότι έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις υποδομών, μελετών, συνεργασιών και στόχων... Η Ταινιοθήκη αποτελεί ένα σημείο αναφοράς του σινεφίλ κοινού κι αυτή είναι μία από τις σημαντικές προσφορές της για την οποία αγαπήθηκε από τον κόσμο που αγαπά το σινεμά".


"Οι περιπέτειες του Βιλλάρ", παραγωγή του 1924, στο αφιέρωμα "Κινηματογράφος και πόλη"

Η Μαρία Κομνηνού ανέφερε ότι στο άμεσο μέλλον (29 και 30 Ιουνίου) η Ταινιοθήκη θα παρουσιάσει το αφιέρωμα "Κινηματογράφος και πόλη - Η εποχή του βωβού", το οποίο θα διεξαχθεί στον θερινό κινηματογράφο "Λαΐς" (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136). Το διήμερο αυτό αφιέρωμα στον βωβό κινηματογράφο περιλαμβάνει τρεις ταινίες γυρισμένες στις αρχές του 20ού αιώνα σε Αθήνα και Βερολίνο ("Οι περιπέτειες του Βιλλάρ", "Άνθρωποι την Κυριακή", "Κοινωνική σαπίλα") και αποτελεί το πρώτο μέρος ενός ευρύτερου αφιερώματος με γενικό τίτλο «Κινηματογράφος και πόλη» που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο (12-18.9) κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας προβολών με εμβληματικές, ομιλούσες, ταινίες γυρισμένες σε σημαντικές μητροπόλεις όλου του κόσμου (από την Αθήνα και το Παρίσι, μέχρι το Τόκιο και τη Βενετία).

Ακόμη ανακοινώθηκαν οι πρώτες πληροφορίες για τη διεξαγωγή του 10ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (20-30 Νοεμβρίου 2019), με αφιέρωμα στον σπουδαίο Πορτογάλο σκηνοθέτη Μανουέλ Ντε Ολιβέιρα και στην πρωτοποριακή Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Μαρί Λοζιέ. Επίσης, στο πρόγραμμα δράσεων είναι ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης στις εγκαταστάσεις τόσο του Κεραμεικού όσο και των εργαστηρίων της Αγίας Παρασκευής. Αυτές οι παρεμβάσεις και οι δράσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟ.

Σημαντικός στόχος της Ταινιοθήκης είναι η πλήρης λειτουργία του Μουσείου Κινηματογράφου του ιδρύματος. Σε αυτή τη φάση και χάρη στη χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ ολοκληρώθηκε πλήρης μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη. Υπεύθυνη για το έργο είναι η καθηγήτρια της ΑΣΚΤ και αντιπρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδας Αφροδίτη Λίτη. Τον Φεβρουάριο του 2020, στη Μαδρίτη, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Ταινιοθήκη της Ισπανίας θα συνδιοργανώσουν αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο.

Κ.Τ.

 

 

ΜΟΤΟ

Στο άμεσο μέλλον (29 και 30 Ιουνίου) η Ταινιοθήκη θα παρουσιάσει το αφιέρωμα "Κινηματογράφος και πόλη - Η εποχή του βωβού", το οποίο θα διεξαχθεί στον θερινό κινηματογράφο "Λαΐς"

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εξωτερική πολιτική και πατριδοκαπηλία

Η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά θέματα προσπαθώντας συστηματικά να τα μετατρέπει σε ευρωτουρικικά, δηλαδή σε διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τωρινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει τόσο καλά στον τομέα αυτόν.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις