Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Καλοκαίρι με διαμάντια στη μεγάλη οθόνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καλοκαίρι με διαμάντια στη μεγάλη οθόνη

Τζουλιέτα Μασίνα, Αντονι Κουίν στο "La Strada"

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΕΡΖΗ

"Ο κομφορμίστας" του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Παραγωγή του 1970. Ο Μπερτολούτσι διασκευάζει Αλμπέρτο Μοράβια και το αποτέλεσμα είναι ένα πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό επίτευγμα, από τα σημαντικότερα φιλμ του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού σινεμά, με μια δαιδαλώδη αφηγηματική δομή. Πορτρέτο της ψυχολογικής αποσύνθεσης ενός άντρα στην Ιταλία της δεκαετίας του 1930, που η ζωή του γίνεται "στήριγμα" του φασιστικού καθεστώτος.

"Η έβδομη σφραγίδα" του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Παραγωγή του 1956. Ένας ιππότης και ο ιπποκόμος του, επιστρέφοντας από τις Σταυροφορίες σε μια Σουηδία που αφανίζεται από την πανούκλα, συναντούν τον Θάνατο. Ο ιππότης τού προτείνει μια παρτίδα σκάκι ως "τελευταία ευκαιρία" και με την επιθυμία να βρει απαντήσεις στα ερωτήματα που τον βασανίζουν. Η κορυφαία δημιουργία του Μπέργκμαν, που συγκαταλέγεται συχνά στις 10 καλύτερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

"Ο κύριος Βερντού" του Τσάρλι Τσάπλιν. Παραγωγή του 1947. Ο κύριος Βερντού χάνει τη δουλειά του εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης και, προκειμένου να συντηρήσει την ανάπηρη γυναίκα του και τον γιο του, αρχίζει να παντρεύεται πλούσιες χήρες και στη συνέχεια τις εξαφανίζει... Το "μήνυμα" του Τσάπλιν βρίσκεται στο φινάλε, στην απολογία του ήρωα στο δικαστήριο: Οι ισχυροί του πλανήτη δολοφονούν εκατομμύρια ανθρώπους (είχε μόλις προηγηθεί ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος) και γίνονται ήρωες, ενώ ο ίδιος, που δολοφόνησε 14 γυναίκες, θεωρείται τέρας...

Αρχικά ο Όρσον Γουέλς είχε γράψει το σενάριο βασιζόμενος στην πραγματική ιστορία του Γάλλου δολοφόνου Λαντρί και πρότεινε στον Τσάπλιν να πρωταγωνιστήσει στην ταινία του. Ο τελειομανής Τσάρλι Τσάπλιν αποφάσισε τελικά να ερμηνεύσει ο ίδιος τον ρόλο και αγόρασε το σενάριο από τον Γουέλς γράφοντας ξανά ένα μέρος του.

"Η ευτυχία" της Ανιές Βαρντά. Παραγωγή του 1965. Μία από τις πιο ριζοσπαστικές ταινίες της Βαρντά. Στο στόχαστρο οι έννοιες της συζυγικής πίστης και της ευτυχίας σε έναν εγωκεντρικό κόσμο, στα εργατικά προάστια του Παρισιού. Ένα όμορφο ζευγάρι (αληθινό ζευγάρι και στη ζωή) και τα δύο μικρά παιδιά τους (τα αληθινά παιδιά τους επίσης) ζουν μια ζωή γεμάτη παλιομοδίτικη ευδαιμονία. Εκείνος είναι ξυλουργός και εκείνη μοδίστρα. Αλλά ο Φρανσουά ερωτεύεται μια υπάλληλο ταχυδρομείου με δραματικές συνέπειες για την οικογενειακή ισορροπία. Σκληρή κριτική της πατριαρχικής κοινωνίας.

"Άγριες φράουλες" του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Παραγωγή του 1958. Ένας 78χρονος ακαδημαϊκός ταξιδεύει οδικώς για να παραλάβει κάποιο σπουδαίο τιμητικό βραβείο. Στη διαδρομή αναπολεί σημαντικές στιγμές της ζωής του, τις χαμένες ευκαιρίες που είχε, τα όνειρά του... Ένα φιλοσοφικό, γλυκόπικρο "οδοιπορικό ζωής". Η ταινία απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1958.

"Η συμμορία των Σικελών" του Ανρί Βερνέιγ. Παραγωγή του 1969. Ζαν Γκαμπέν, Αλέν Ντελόν και Λίνο Βεντούρα, με μουσική του Ένιο Μορικόνε. Στο Παρίσι ένας σεσημασμένος κλέφτης κοσμημάτων θα δραπετεύσει κατά τη μεταγωγή του με τη βοήθεια μιας μικρής αλλά καλά οργανωμένης φαμίλιας της σικελικής μαφίας, που σχεδιάζει μια μεγάλη κλοπή διαμαντιών...

"La Strada" του Φεντερίκο Φελίνι. Παραγωγή του 1954. Στη μεταπολεμική, τσακισμένη Ιταλία, ένας τσιρκολάνος, ο Ζαμπανό, αγοράζει για τις ανάγκες των ατραξιόν του την κόρη μιας φτωχής αγρότισσας. Η ευαίσθητη και ονειροπαρμένη Τζελσομίνα ανέχεται με χαμόγελο τις εκρήξεις και την απάνθρωπη συμπεριφορά του Ζαμπανό. Αργυρός Λέοντας στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 1954 και Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1956.

"Θάνατος στη Βενετία" του Λουκίνο Βισκόντι. Παραγωγή του 1971. Στο Λίντο της Βενετίας ένας άρρωστος, ηλικιωμένος συνθέτης μαγεύεται από την "ιδανική ομορφιά" ενός έφηβου...

"Καλοκαίρι με τη Μόνικα" του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Παραγωγή του 1953. Ένας νεαρός υπάλληλος ερωτεύεται τη Μόνικα, μια ατίθαση κοπέλα με πηγαίο αυθορμητισμό και αισθησιασμό. Οι δυο νέοι εγκαταλείπουν τις δουλειές τους και βρίσκουν καταφύγιο σε μια ερημική ακρογιαλιά, όπου περνούν ένα ονειρεμένο καλοκαίρι. Μόλις όμως βρεθούν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, το όνειρό τους συντρίβεται...


Αλίντα Βάλι, Τζόζεφ Κότεν στον "Τρίτο άνθρωπο"

"Ο τρίτος άνθρωπος" του Καρολ Ριντ. Παραγωγή του 1949. Στην κατεχόμενη από τους συμμάχους Βιέννη, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, φτάνει ένας απένταρος Αμερικανός συγγραφέας, ο Χόλι Μάρτινς (Τζόζεφ Κότεν), για να συναντήσει τον παλιό του φίλο Χάρι Λάιμ (Όρσον Γουέλς), που του έχει υποσχεθεί δουλειά. Κατά την άφιξή του ενημερώνεται ότι ο φίλος του είναι νεκρός... Ένας Άγγλος αξιωματικός ερευνά την υπόθεση του θανάτου του και οι πληροφορίες μιλούν για κάποιον μυστηριώδη "τρίτο άνθρωπο" που εμφανίστηκε να μεταφέρει το πτώμα.

"Οι νύχτες της Καμπίρια" του Φεντερίκο Φελίνι. Παραγωγή του 1957. Η Καμπίρια, μια γλυκιά και αφελής πόρνη, επιβιώνει στις εργατικές συνοικίες της Ρώμης. Μια νύχτα θα βρεθεί στην πολυτελή έπαυλη ενός σταρ του σινεμά... Μια παρέα νέων θα τη ληστέψει, αλλά στο φινάλε η ζωή αποδεικνύεται υπέροχη, ακόμα και μετά τη συντριβή. Ο Φελίνι είχε συνεργαστεί στο σενάριο με τον Παζολίνι. Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1957.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL