Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Στη Θεσσαλονίκη το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Θεσσαλονίκη το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

"Μητρικό ένστικτο" του Βέλγου σκηνοθέτη Ολιβιέ Μασέ - Ντεπάς, η ταινία που απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής

Στη Θεσσαλονίκη πέρασε η σκυτάλη του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, μέχρι τις 17 Απριλίου, μετά την απονομή των βραβείων στον κινηματογράφο "Δαναός". Στην τελετή, που συνδυάστηκε με την προβολή της ταινίας «Το μυστήριο του κυρίου Πικ», παρουσία του σκηνοθέτη Ρεμί Μπεζανσόν και του σεναριογράφου Νταβίντ Φενκινός, το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής δόθηκε στο φιλμ «Μητρικό ένστικτο» του Βέλγου σκηνοθέτη Ολιβιέ Μασέ - Ντεπάς. Το Βραβείο Κοινού απέσπασε η ταινία «Κολύμπα ή αλλιώς βυθίσου».

Ο σεναριογράφος Νταβίντ Φενκινός εκτελούσε και χρέη προέδρου της φετινής κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, με μέλη τους Ελένη Ράντου, Μαριάννα Κάλμπαρη, Λουκά Κατσίκα, Σύλλα Τζουμέρκα. Ο εκπρόσωπος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Λοράν Ντελμουλί παρουσίασε το Βραβείο Κοινού, που προέκυψε έπειτα από ψηφοφορία μεταξύ των θεατών, και κάλεσε στη σκηνή τον εκπρόσωπο της Spentzos Φιλμ, της εταιρείας διανομής της ταινίας στην Ελλάδα, για να το παραλάβει. Την τελετή απονομής παρουσίασε η θεατρική ομάδα του Γαλλικού Ινστιτούτου, «Kataplictiques» Στη φετινή διοργάνωση προβλήθηκαν συνολικά 46 ταινίες, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε ειδικό αφιέρωμα στο Άρωμα και "λευκή κάρτα" στο ιστορικό Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ των Καννών.

Στη Θεσσαλονίκη, το 20ό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα παρουσιάσει συνολικά 14 ταινίες στην αίθουσα "Τζον Κασσαβέτης" του λιμανιού, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Η Σαντρίν Ντιμάς, μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς και σκηνοθέτιδες του γαλλικού σινεμά, θα είναι παρούσα στη Θεσσαλονίκη, στην προβολή της ταινίας της "Πάντα λέμε ψέματα σε αυτούς που αγαπάμε", όπως και ο σκηνοθέτης Βασίλης Δογάνης για την προβολή της ταινίας του "Μελτέμι". Ένα «ειδικό βραβείο» θα δοθεί από μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης σε μία από τις πέντε κινηματογραφικές γαλλόφωνες δημιουργίες («Πάντα λέμε ψέματα σε αυτούς που αγαπάμε», «Το μυστήριο του κυρίου Πικ», «Φιλότεχνος κλέφτης», «Κολύμπα ή αλλιώς βυθίσου» και «Amanda») που θα παρακολουθήσουν οι νεαροί φίλοι του κινηματογράφου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL