Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Κέρδισε τους θεατές με αφιερώματα σε Λάνθιμο και ρουμανικό σινεμά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κέρδισε τους θεατές με αφιερώματα σε Λάνθιμο και ρουμανικό σινεμά

Μια ταινία από την Ινδία, το «Counterfeit Kunkoo» της Ρίμα Σγκούπτα, απέσπασε το πρώτο βραβείο στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Λάρισας, ενώ στο αντίστοιχο Ελληνικό Διαγωνιστικό το πρώτο βραβείο πήρε η ταινία «Maniera Greca» του Κυρηναίου Παπαδημάτου. Στο ίδιο τμήμα, το δεύτερο βραβείο πήγε στο φιλμ «Το μπάκπακ» του Μιχάλη Μαθιουδάκη και το τρίτο βραβείο στην ταινία «Χορεύετε;» του Κωνσταντίνου Αντάραχα. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό, το δεύτερο βραβείο δόθηκε στην ταινία «Nuclear Shadows» του Πολωνού Μάρεκ Λεστζέφσκι και το τρίτο βραβείο στο φιλμ «The Invisible hand of Adam Smith» του Σλοβένου Σλόμπονταν Μακσιμόβι. Την τελετή λήξης του Φεστιβάλ Λάρισας - Artfools, που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Victoria στο κέντρο της πόλης, παρουσίασαν οι οικοδεσπότες Σεραφείμ Σίλας και Ολυμπία Καλαμπαλίκη.

Στο εθνικό τμήμα, ειδική μνεία καλλιτεχνικής διεύθυνσης απένειμε επίσης η κριτική επιτροπή στην ταινία «Νοτούρνο» του Ρούσσου Κασιωτάκη, το πρώτο βραβείο στην κατηγορία animation απέσπασε το «Animation Mascarpone» του Γερμανού Γιόνας Ρίμερ, ενώ το «Circuit» της Ελβετίδας Ντέλια Χες κέρδισε μια ειδική διάκριση στο τμήμα Eco Films. Ακόμη, έξι βραβεία και διακρίσεις δόθηκαν στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ. Συνολικά προβλήθηκαν στη Λάρισα 45 ταινίες στο διεθνές τμήμα, 29 στο ελληνικό, 33 στο animation, 13 στο Eco Films και 10 στην κατηγορία Νέοι Γάλλοι Μικρομηκάδες (συνδιοργάνωση με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας) που είχαν επιλεγεί από μια μεγάλη λίστα 588 ταινιών! Επιπλέον, το Φεστιβάλ Λάρισας περιελάμβανε ειδικές προβολές, εκθέσεις και διαλέξεις. Στις τρεις αίθουσες στις οποίες παρουσιάστηκε το πρόγραμμα, στον κινηματογράφο "Victoria", στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο και στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Λάρισας, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να δουν και τη νέα ταινία του Άγγελου Φραντζή «Ακίνητο ποτάμι», παρουσία του σκηνοθέτη, το βραβευμένο στη Χαλκίδα ντοκιμαντέρ - πορτρέτο του αείμνηστου κωμικού Κώστα Τσάκωνα «Όλο γελούσε» του Θόδωρου Μαραγκού, καθώς και τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου στο πλαίσιο ενός μίνι αφιερώματος στον διεθνή πλέον Έλληνα σκηνοθέτη...

Η φετινή διοργάνωση φιλοξένησε και ένα αφιέρωμα στον σύγχρονο ρουμανικό κινηματογράφο με τις ταινίες «Αστυνομία: Ταυτότητα» του Κορνέλιου Πορουμπόιου, «Aferim!» του Ράντου Τζούντε, «Σονάτα σε κλειστό δωμάτιο» του Άντριαν Σιτάρου και «Η αποφοίτηση» του Κρίστιαν Μουντζίου, μαζί με πέντε μικρού μήκους ταινίες από τη Ρουμανία, σε συνεργασία με το Bucharest Short Film Festival και με φιλοξενούμενους στη Λάρισα τον διευθυντή του Ράντου Μουντεάνου και τη σκηνοθέτιδα Γκάμπι Βιρτζίνια Σάργκα, οι οποίοι και συζήτησαν για την "έκρηξη" του ρουμανικού κινηματογράφου τα τελευταία χρόνια, μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Λάρισας Νότη Φόρσο και τον κριτικό κινηματογράφου Χρήστο Μήτση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL