Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
"Χρυσός Αλέξανδρος" για μια θαρραλέα δικηγόρο από το Ισραήλ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Χρυσός Αλέξανδρος" για μια θαρραλέα δικηγόρο από το Ισραήλ

Η Ισραηλινή δικηγόρος Λέα Τσεμέλ εδώ και πέντε δεκαετίες υπερασπίζεται Παλαιστίνιους στα δικαστήρια του Ισραήλ

Η "Συνήγορος", σε σκηνοθεσία Ρέιτσελ Λι Τζόουνς και Φιλίπ Μπελές (συμπαραγωγή Ισραήλ, Καναδά και Ελβετίας), μια ταινία που είναι πολύ πιθανό να είναι υποψήφια για Όσκαρ την επόμενη χρονιά, απέσπασε το μεγάλο βραβείο, τον Χρυσό Αλέξανδρο του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, στην τελετή λήξης, την Κυριακή. Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό πορτρέτο της Ισραηλινής δικηγόρου Λέα Τσεμέλ, που εδώ και πέντε δεκαετίες υπερασπίζεται Παλαιστίνιους οι οποίοι κατηγορούνται για χρήση βίας εντός του κράτους του Ισραήλ. Η "θέση" της είναι απλή και ξεκάθαρη: Κάθε άνθρωπος δικαιούται, ενώπιον δικαστηρίου, να έχει σωστή υπεράσπιση... Παραλαμβάνοντας το βραβείο (που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ), η Ρέιτσελ Λι Τζόουνς, εξαιρετικά συγκινημένη, μνημόνευσε τη γνωστή φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, “Η αδικία, οπουδήποτε και εάν συμβαίνει στον κόσμο, απειλεί τη δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο”.

Το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ) απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Ταξιδιώτης του μεσονυχτίου» σε σκηνοθεσία του Αφγανού Χασάν Φαζιλί, ο οποίος έχει γνωρίσει την καταδίωξη από το καθεστώς των Ταλιμπάν -η ταινία είναι συμπαραγωγή ΗΠΑ, Κατάρ, Καναδά και Ηνωμένου Βασιλείου. Το βραβείο "εικονικής πραγματικότητας", το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, δόθηκε στην ταινία "Ωδικό πτηνό", σε σκηνοθεσία Λούσι Γκρίνγουελ (Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Το κοινό του φεστιβάλ, μέσω του βραβείου Fischer, βράβευσε (στην κατηγορία των ταινιών άνω των 50 λεπτών) το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Η μπάντα» σε σκηνοθεσία Νίκου Ασλανίδη και από τις ξένες παραγωγές το ντοκιμαντέρ «Η σιωπή των άλλων» σε σκηνοθεσία Αλμουδένα Καρασέδο, Ρόμπερτ Μπέιχαρ (Ισπανία). Ακόμη, στην κατηγορία ταινιών κάτω των 50 λεπτών βραβεύτηκαν η ελληνική παραγωγή «Τα καναρίνια» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κυβερνήτη και το «Χτες / Αύριο» σε σκηνοθεσία Ραούλ Ριμπενμπάουερ (Ισπανία).

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απένειμε το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» στο ντοκιμαντέρ «Σ’ επαφή» σε σκηνοθεσία Πάβελ Ζιμίλσκι (Πολωνία, Ισλανδία). Η ΕΡΤ απένειμε δύο βραβεία, το πρώτο, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, στο ελληνικό ντοκιμαντέρ άνω των 50 λεπτών που απέσπασε το βραβείο κοινού Fischer, δηλαδή στην «Μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του ελληνικού προγράμματος (για ταινία διάρκειας άνω των 50 λεπτών, που πραγματοποιεί την ελληνική πρεμιέρα της στο φεστιβάλ) στο ντοκιμαντέρ «Απολιθώματα» σε σκηνοθεσία Πάνου Αρβανιτάκη. Το βραβείο συνοδεύεται από 3.000 ευρώ.

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας, που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα δικαιώματα», δόθηκε στο ντοκιμαντέρ «#γυναικεία ηδονή» σε σκηνοθεσία Μπάρμπαρα Μίλερ (Ελβετία, Γερμανία).

Η επιτροπή της WWF βράβευσε (από τις ταινίες της ενότητας «Περιβάλλον») το ντοκιμαντέρ «Σογιαλισμός» σε σκηνοθεσία Ενρίκο Παρέντι και Στέφανο Λιμπέρτι (Ιταλία). Η κριτική επιτροπή της FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου) βράβευσε από τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος το ντοκιμαντέρ «Συνήγορος», που απέσπασε και τον Χρυσό Αλέξανδρο, και από τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, το "Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες" σε σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου. Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου βράβευσε το ντοκιμαντέρ «Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης» σε σκηνοθεσία Ηλιάνας Δανέζη. Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του Women in Film & Television (απονέμεται σε γυναίκα σκηνοθέτη ταινίας που προβάλλεται στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ και προωθεί μη στερεοτυπικές αντιλήψεις του φύλου) δόθηκε στην Μπάρμπαρα Μίλερ για το ντοκιμαντέρ «#γυναικεία ηδονή» (Ελβετία, Γερμανία).

Το Mermaid Award (ένα ανεξάρτητο βραβείο για την καλύτερη ταινία LGBTQI+ θεματικής του επίσημου προγράμματος) απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Ίρβινγκ Παρκ» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Ευαγγελίδη (Ελλάδα). Ειδική μνεία δόθηκε στο ντοκιμαντέρ «Ο μπαμπάς μου είναι ο αδελφός της μαμάς μου» σε σκηνοθεσία Βαντίμ Ίλκοφ (Ουκρανία).

Η επιτροπή φοιτητών των πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης βράβευσε το ντοκιμαντέρ «Make the Economy Scream» σε σκηνοθεσία Άρη Χατζηστεφάνου, ενώ απένειμε και ειδικό βραβείο στο ντοκιμαντέρ «Το συκόσπιτο» του Πίτζι Καμπούρογλου (Ελλάδα).

Κώστας Τερζής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL