Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C22.6°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.5°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.5°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C21.8°C
0 BF 63%
Δύο γυναίκες σε πρώτο πλάνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύο γυναίκες σε πρώτο πλάνο

"Δύση ηλίου" του Λάζλο Νέμεθ

"Δύση ηλίου" (Napszállta)

Σκηνοθεσία: Λάζλο Νέμεθ

Ερμηνεία: Βλαντ Ιβάνοφ, Γιούλι Τζάκαμπ, Σουζάν Γουέστ, Μπιορν Φράιμπεργκ, Μόνικα Μπαλσάι, Λεβέντ Μόλναρ, Ουρς Ρεχν

"Επιστροφή" του Ούγγρου Λάζλο Νέμεθ μετά το εκπληκτικό ντεμπούτο του με τον "Γιο του Σαούλ" το 2015. Εδώ, με στοιχεία της ίδιας τεχνικής (κοντινά, "ξεθωριασμένα" πλάνα, μεγάλης διάρκειας, χαμηλόφωνοι διάλογοι), μεταφερόμαστε στη Βουδαπέστη του 1913, με την Αυστροουγγαρία λίγο πριν την οριστική κατάρρευση... Για τον Νέμεθ, η ταινία αποτελεί έναν φόρο τιμής στο αριστουργηματικό "Sunrise" που ο Μουρνάου είχε γυρίσει στην Αμερική σχεδόν έναν αιώνα νωρίτερα.

Μια κοπέλα, η Ίρις Λάιτερ, φτάνει στη Βουδαπέστη ελπίζοντας να εργαστεί στο θρυλικό κατάστημα καπέλων που κάποτε ανήκε στην οικογένειά της. Το παλιό κατάστημα καταστράφηκε σε μια πυρκαγιά, στην οποία έχασαν τη ζωή τους και οι δύο γονείς της... Εκείνη, 2 ετών τότε, στάλθηκε στη Βιέννη, όπου υιοθετήθηκε από μια οικογένεια. Ο νέος ιδιοκτήτης του καταστήματος, Όσκαρ Μπριλ κράτησε την παλιά, οικογενειακή ονομασία του ιστορικού καπελάδικου, ωστόσο δεν δέχεται να την προσλάβει... Εκείνη τη στιγμή ένας άντρας την πλησιάζει αναζητώντας κάποιον Κάλμαν Λάιτερ, για τον οποίο -αν και έχει το ίδιο επώνυμο με εκείνην- η Ίρις δεν έχει ακούσει ποτέ τίποτε.

Αρνούμενη να φύγει από την πόλη, η Ίρις ξεκινά την αναζήτηση του Κάλμαν Λάιτερ, που φαίνεται να είναι ο μοναδικός συνδετικός κρίκος με το χαμένο της παρελθόν. Κάποιες φήμες λένε ότι είναι ο αδελφός της, και μάλιστα αυτός έβαλε στο κατάστημα τη φωτιά που οδήγησε στον θάνατο τους γονείς τους. Οπως σχολιάζει ένας πελάτης μέσα στο καπελάδικο Λάιτερ, "η φρίκη του κόσμου κρύβεται πίσω από αυτά τα τόσο όμορφα πράγματα". Η αναζήτηση τη φέρνει στους σκοτεινούς δρόμους της Βουδαπέστης, όπου τα ιστορικά γεγονότα την κυκλώνουν σαν λαβύρινθος... Δυστυχώς, ο σκηνοθέτης "εξαντλεί" τους χρόνους της αφήγησης (2 ώρες και 23 λεπτά) και κουράζει.


"Η δουλειά της"

Σκηνοθεσία: Νίκος Labôt

Ερμηνεία: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Δημήτρης Ήμελλος, Μαρία Φιλίνη, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Ελένη Καραγιώργη, Δανάη Πριμάλη, Ορφέας Αγγελόπουλος, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Γεωργία Τσαγκαράκη, Ειρήνη Ασημακοπούλου, Αρετή Σεϊνταρίδου

Η Παναγιώτα, κοντά στα 40, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, θα χρειαστεί να αναζητήσει για πρώτη φορά στη ζωή της δουλειά, καθώς ο άντρας έχει "βουλιάξει" σε μακρόχρονη ανεργία. Η Παναγιώτα είναι αναλφάβητη, με δυσκολία "χαράζει" στο χαρτί την υπογραφή της (μια πρώτη "παραδοξότητα" του σεναρίου, καθώς σε αυτή την ηλικία ο αναλφαβητισμός είναι εκ των πραγμάτων μηδαμινός), επομένως μόνο η δουλειά τής καθαρίστριας είναι ανοιχτή γι' αυτή. Θα προσληφθεί με σύμβαση ορισμένου (εξαιρετικά περιορισμένου για την ακρίβεια) χρόνου σε μια "εργολαβική" εταιρεία καθαρισμού για να δουλέψει σ’ ένα νέο πολυκατάστημα. Με διστακτικά βήματα θα "αποκαταστήσει" την τσαλακωμένη αυτοπεποίθησή της και επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο, θα νιώσει, ίσως για πρώτη φορά, κύριος του εαυτού της (ο άντρας της και η μεγάλη της κόρη την απαξιώνουν καθημερινά στο σπίτι, σε βαθμό να αναρωτιέται κανείς γιατί ανέχεται αυτές τις συμπεριφορές). Βλέπουμε πως η εργασία όχι απλώς στηρίζει, ανορθώνει ψυχολογικά έναν άνθρωπο, αλλά φαίνεται να θέτει σε κίνηση μηχανισμούς εξισορρόπησης και "ανάκαμψης" μιας κατεστραμμένης συλλογικότητας - είτε πρόκειται για το προβληματικό "κύτταρο" της οικογένειας (όταν η απαξιωμένη σύζυγος και μάνα αρχίζει να φέρνει λεφτά στο σπίτι, άντρας και κόρη μεταβάλλουν ως διά μαγείας τη συμπεριφορά τους) είτε για την εργασιακή, και στοιχειωδώς ανθρώπινη, αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών που καθαρίζουν το πολυκατάστημα. Βέβαια, τα "θαύματα" δεν κρατούν πολύ, μας λέει η αφήγηση, καθώς μας προσγειώνει ανώμαλα σε ένα μάλλον αδέξιο φινάλε. Πολύ καλή η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, παρά τα "κενά" του ρόλου που είχε να ερμηνεύσει.
 

"Ο μαγικός κήπος" (Drôles de petites bêtes)

Σκηνοθεσία: Αρνό Μπουρόν, Αντούν Κρινγκς

Γαλλικά κινούμενα σχέδια, μεταγλωττισμένα στα ελληνικά. Ένας ευγενικός περιπλανώμενος καλλιτέχνης, ο Απόλλο, φτάνει στο χωριό που κατοικούν τα Ζουζούνια, όταν ενοχοποιείται για την απαγωγή της βασίλισσας. Εκείνος όμως γνωρίζει πού βρίσκεται η εξαφανισμένη βασίλισσα και ξεκινά μια αποστολή διάσωσης με στόχο να αποδείξει την αθωότητά του.


"Ζωή" (Zoe)

Σκηνοθεσία: Ντρέικ Ντόρεμους

Ερμηνεία: Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Λέα Σεϊντού, Τέο Τζέιμς, Κριστίνα Αγκιλέρα, Ρασίντα Τζόουνς

Ρομάντζο επιστημονικής φαντασίας, με τον Γιούαν Μακ Γκρέγκορ σε ρόλο "μηχανικού" Τεχνητής Νοημοσύνης. Ανακαλύπτει έναν αλγόριθμο που καθορίζει την πιθανότητα μιας επιτυχημένης σχέσης, ενώ ταυτόχρονα κατασκευάζει το ανθρωποειδές Κόουλ, που είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί ως το τέλειο ταίρι! Ο Κόουλ ξεκινά μια σχέση με τη Ζωή, όμως η σχέση τους εμπλέκεται με τα επιστημονικά προϊόντα και το μέλλον της εταιρείας...


"Το μάτι της Κωνσταντινούπολης" (The Eye of Istanbul)

Σκηνοθεσία: Μπινούρ Καραεβλί, Φατίχ Καϊμάκ

"Έχω πάει παντού... Πού αλλού να πάω πια; Μονάχα η Κόλαση έμεινε..." έλεγε ο Αρά Γκιουλέρ (1928-2018), ένας από τους κορυφαίους φωτογράφους του 20ού αιώνα, με το ισοπεδωτικό χιούμορ του... Δεν ήθελε να τον αποκαλούν φωτογράφο, αλλά ιστορικό... Ίσως είχε δίκιο. Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2015, διάρκειας 61 λεπτών για τον διάσημο σε όλο τον πλανήτη Αρά Γκιουλέρ. "Εγώ και οι φωτογραφίες μου είμαστε λιγάκι ρομαντικοί. Δεν βγάζω φωτογραφίες ποτέ με κανονικό φωτισμό. Δουλεύω είτε κατά την ανατολή του ήλιου είτε στη δύση του. Στόχος μου είναι να εξηγώ κάτι σε κάθε καρέ. Κάθε εικόνα πρέπει να έχει κάτι να πει". Το ντοκιμαντέρ έχει συμμετάσχει και έχει αποσπάσει διακρίσεις σε πολλά φεστιβάλ, όπως στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Ουάσιγκτον αλλά και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.


"Γενέθλια θανάτου 2" (Happy Death Day 2U)

Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Λάντον

Ερμηνεία: Τζέσικα Ροθ, Ίσραελ Μπρουσάρντ, Ρούμπι Μοντάιν, Σουράτζ Σάρμα, Ρέιτσελ Μάθιους, Τσαρλς Άιτκεν, Τενέα Ιντριάγκο

Ταινία τρόμου. «Happy death day to you»: Όπως συνέβη και στην αρχική ταινία, το ημερολόγιο θα κολλήσει ξανά στην ημέρα των γενεθλίων της νεαρής ηρωίδας, η οποία "ζει" ξανά και ξανά τη δολοφονία της... Αυτή τη φορά όμως ένα επιστημονικό πείραμα που επιδρά στον χωρόχρονο μεταφέρει τον εφιάλτη της ηρωίδας σε παράλληλες διαστάσεις...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL