Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Ξεκινά σήμερα το Φεστιβάλ Βερολίνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινά σήμερα το Φεστιβάλ Βερολίνου

Ζόε Καζάν, Ταχάρ Ραχίμ στην ταινία "Η καλοσύνη των ξένων"

Με την ταινία "Η καλοσύνη των ξένων" της Λόνα Σέρφιγκ από τη Δανία κάνει πρεμιέρα απόψε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, που διαρκέσει έως και τις 17 Φεβρουαρίου. Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν 400 ταινίες από όλο τον κόσμο και ανάμεσά τους οι επιλεγμένες 17 που θα διαγωνιστούν για τη Χρυσή Άρκτο. Φέτος είναι η τελευταία χρονιά με διευθυντή της διοργάνωσης τον Ντίτερ Κόσλικ, ο οποίος, έπειτα από 18 χρόνια, θα αφήσει τη θέση του στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο Κάρλο Τσατριάν και στην Ολλανδέζα Μαριέτε Ρίσενμπεεκ.

«Ο κόσμος των οπτικοακουστικών μέσων βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη ανατροπή» δήλωσε ο 70άχρονος Κόσλικ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος κυρίως στην ανάδυση της διαδικτυακής πλατφόρμας του Netflix. «Όμως, είμαι σίγουρος πως τα κινηματογραφικά φεστιβάλ όχι μόνο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, αλλά θα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, γιατί θα παρουσιάζουν τις ταινίες που δεν θα είναι διαθέσιμες αλλού» πρόσθεσε.

Ανάμεσα στις 17 ταινίες που συμμετέχουν στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα, επτά έχουν γυναίκες σκηνοθέτιδες, όπως το «Mr Jones» της Πολωνέζας Ανιέσκα Χόλαντ και το «Elisa & Marcela» της Ισπανίδας Ισαμπέλ Κοϊξέτ. Θα προβληθούν επίσης το "Ένα δευτερόλεπτο" του Ζανγκ Γιμού από την Κίνα σε παγκόσμια πρεμιέρα, το "Ο Θεός υπάρχει, το όνομά της είναι Πετρούνια" σε σκηνοθεσία της Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα (Βόρεια Μακεδονία, Βέλγιο, Σλοβενία, Κροατία, Γαλλία), "Η ιστορία των τριών αδελφών" του Εμίν Αλπέρ (συμπαραγωγή Τουρκίας, Γερμανίας, Ολλανδίας και Ελλάδας) και το ιταλικό φιλμ "La paranza dei bambini" του Κλαούντιο Τζοβανέζι, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ρομπέρτο Σαβιάνο.

Ακόμη, εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί η ταινία "Μαριγκέλα" του Βάγκνερ Μούρα από τη Βραζιλία και το "Varda par Agnès" της Ανιές Βαρντά.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι η Γαλλίδα Ζιλιέτ Μπινός, την οποία θα πλαισιώσουν ο Χιλιανός σκηνοθέτης Σεμπαστιάν Λέλιο, η Αγγλίδα ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτις Τρούντι Στάιλερ, ο Αμερικανός κριτικός κινηματογράφου Τζάστιν Τσανγκ, η Γερμανίδα ηθοποιός Σάντρα Χιούλερ (πρωταγωνιστούσε στο "Toni Erdmann") και ο Αμερικανός Ρατζέντα Ρόι, επικεφαλής επιμελητής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Χάμπτονς. Ανάμεσα στις προσωπικότητες που θα βρεθούν στο Βερολίνο για το Φεστιβάλ είναι, μεταξύ άλλων, η Γαλλίδα Κατρίν Ντενέβ για το «L’adieu à la nuit» του Αντρέ Τεσινέ, η Νταϊάν Κρούγκερ για το «Operative» του Γιούβαλ Άντλερ καθώς και ο Κρίστιαν Μπέιλ για το «Vice: Ο δεύτερος στην ιεραρχία» του Άνταμ ΜακΚέι, που θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL