Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Με πυξίδα το "Μη μου άπτου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με πυξίδα το "Μη μου άπτου"

"Isis, Tomorrow. The Lost Souls of Mosul" των Φραντσέσκα Μανόκι και Αλέσιο Ρομέντσι

Πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών απ' όλον τον κόσμο έχουν επιλεγεί από τους διοργανωτές του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (1 έως 10 Μαρτίου) για το διαγωνιστικό του πρόγραμμα, με πυξίδα την έκφραση «Μη μου άπτου» που απηύθυνε ο Ιησούς στην Μαρία Μαγδαληνή όταν εκείνη τον αναγνώρισε μετά την Ανάστασή του και επιχείρησε να τον πλησιάσει.

Στο "Isis, Tomorrow. The Lost Souls of Mosul" των Φραντσέσκα Μανόκι και Αλέσιο Ρομέντσι (Ιταλία-Γερμανία), μετά την ήττα του ISIS στο Ιράκ, ο σπόρος του μίσους εξακολουθεί να επιβιώνει μέσα από τα παιδιά των φονταμενταλιστών που εξακολουθούν να εκπαιδεύονται για να γίνουν καμικάζι. Όλα όσα λένε στην κάμερα συγκλονίζουν. Δεν γνωρίζουν καν πώς ήταν ο κόσμος χωρίς τον ISIS. Στην ταινία "Σ’ επαφή" του Πάβελ Ζιμίλσκι (Πολωνία-Ισλανδία) ο πληθυσμός ενός μικρού πολωνικού χωριού μειώνεται δραματικά μετά από ένα μαζικό ρεύμα μετανάστευσης στην Ισλανδία. Οι κάτοικοι που έχουν μείνει πίσω πασχίζουν να κρατήσουν επαφή με τους οικείους τους μέσω Skype. Η τεχνολογία τους φέρνει πιο κοντά, αλλά η ανθρώπινη επαφή είναι κάτι σαφώς πιο περίπλοκο από την οθόνη ενός κινητού.

Στο "Advocate" των Ρέιτσελ Λία Τζόουνς και Φιλίπ Μπελές (Ισραήλ), η ισραηλινή δικηγόρος Λία Τσέμελ υπερασπίζεται εδώ και μισό αιώνα τους Παλαιστινίους: από πολιτικούς κρατούμενους και φεμινίστριες ως φονταμενταλιστές και ειρηνικούς διαδηλωτές. Για τους Ισραηλινούς κάνει κάτι το αδιανόητο. Για τους Παλαιστινίους είναι μια πολύτιμη σύμμαχος. Στην ταινία "Κανονικά" της Αντέλε Τούλι (Ιταλία - Σουηδία) διερευνάται το πώς εγγράφονται η ανδρική και η γυναικεία ταυτότητα στον ψυχισμό των ανθρώπων, πώς σχηματίζεται η έννοια του «κανονικού»...

Καθημερινά στιγμιότυπα αποτυπώνουν σταθμούς της ανθρώπινης ζωής μέσα απ’ τους οποίους το κοινωνικό φύλο διαμορφώνει τις επιθυμίες, τη συμπεριφορά, τα όνειρα και τους φόβους μας. Στην ταινία "Lemebe"l της Χοάνα Ρεπόσι Γκαριμπάλντι (Χιλή - Κολομβία) αναδεικνύεται η ζωή του Πέδρο Λεμεμπέλ (1952-2015) συγγραφέα, εικαστικού και πρωτοπόρου του queer κινήματος στη Λατινική Αμερική, ο οποίος σόκαρε τη Χιλή του Πινοσέτ τη δεκαετία του '80 και έμεινε στην ιστορία για την ακτιβιστική δράση του.

Στο "Midnight Traveler" του Χασάν Φαζίλι (ΗΠΑ - Κατάρ - Καναδάς - Ηνωμένο Βασίλειο), ένας Αφγανός σκηνοθέτης, επικηρυγμένος από τους Ταλιμπάν, αναγκάζεται να γίνει πρόσφυγας μαζί με την οικογένειά του. Με τα κινητά τους καταγράφουν την οδύσσειά τους στα Βαλκάνια, σαν το μόνο τρόπο για να μη χάσουν εντελώς την ανθρωπιά τους.

Στην ταινία "Animus Animalis (Α Story about People, Animals and Things)" της Άιστι Ζεγκουλίτε (Λιθουανία) παρακολουθούμε μια ομάδα κυνηγών ελαφιών και δύο ταριχευτές που προσπαθούν να τελειοποιήσουν τις μεθόδους τους. Ένα απρόβλεπτο κινηματογραφικό ντεμπούτο, που θυμίζει το σινεμά του Ρόι Άντερσον, ποτισμένο με ειρωνεία και χιούμορ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL