Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Ντικ Τσένι, ο "αόρατος πρόεδρος" της Ουάσιγκτον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντικ Τσένι, ο "αόρατος πρόεδρος" της Ουάσιγκτον

Ο Κρίστιαν Μπέιλ, αγνώριστος, στον ρόλο του Ντικ Τσένι στο «Vice: Ο δεύτερος στην ιεραρχία»

"Vice: Ο δεύτερος στην ιεραρχία" (Vice)

Σκηνοθεσία: Άνταμ ΜακΚέι

Ερμηνεία: Κρίστιαν Μπέιλ, Εϊμι Ανταμς, Στιβ Καρέλ, Σαμ Ροκγουελ, Μπιλ Πούλμαν, Άλισον Πιλ, Τάιλερ Πέρι

Από τον βραβευμένο με Όσκαρ σεναριογράφο και σκηνοθέτη της ταινίας «Το μεγάλο σορτάρισμα» (για τη χρεοκοπία της Lehman Brothers) Άνταμ ΜακΚέι, μια "ιχνηλασία" της πρόσφατης αμερικανικής Ιστορίας, στην κρίσιμη περίοδο της 11ης Σεπτεμβρίου και της στρατιωτικής επέμβασης σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Το «Vice» μάς γυρίζει αρχικά στη δεκαετία του '60 και επικεντρώνεται σε έναν νεαρό από το Γουαϊόμινγκ, τον Ντικ Τσένι. Στα 1968 θα γνωρίσει τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Ντόναλντ Ράμσφελντ και θα επηρεαστεί καθοριστικά από τον κυνισμό του...

Από τη δεκαετία του '70, ο Ντικ Τσένι βήμα - βήμα ανέρχεται στην κορυφή της αμερικανικής εξουσίας. Σκληρός, κυνικός, "γεράκι", με στενές σχέσεις με το βιομηχανικό κατεστημένο, θα είναι υπουργός Άμυνας το 1989 και αργότερα ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος θα του ζητήσει να πάρει τη θέση του αντιπροέδρου. Ο Τσένι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, αν και ως αντιπρόεδρος δεν είχε θεσμικές αρμοδιότητες, στην κρίσιμη περίοδο που ακολούθησε την 11η Σεπτεμβρίου, διαμορφώνοντας σε μεγάλο βαθμό την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Ο Κρίστιαν Μπέιλ πήρε περισσότερα από 25 κιλά και ξύρισε το κεφάλι του, προκειμένου να υποδυθεί τον Ντικ Τσένι. Ο ΜακΚέι ενδιαφέρεται να "αποσυναρμολογήσει" τους κρυφούς μηχανισμούς του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, την επιρροή των πολυεθνικών, τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, υιοθετώντας ταυτόχρονα μια σατιρική προσέγγιση κι ένα ισοπεδωτικό χιούμορ.


Ο Γιάκομπ Σέντεργκρεν στην ταινία «Ο ένοχος»
"Ο ένοχος" (Den Skyldige)
Σκηνοθεσία: Γκούσταβ Μέλερ

Ερμηνεία: Γιάκομπ Σέντεργκρεν

Από τη Δανία, ένα φιλμ "δωματίου" σε σκηνοθεσία του πρωτοεμφανιζόμενου Γκούσταβ Μέλερ. Ένας αστυνομικός που δουλεύει τυχαία μια μέρα στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης προσπαθεί να εντοπίσει και να σώσει μια γυναίκα που έχει απαχθεί.

Η σκηνοθεσία φορτίζει αποτελεσματικά τον περιορισμένο χώρο με δραματική ένταση, τη στιγμή που παρακολουθούμε τον ήρωα να εμπλέκεται και σε μια προσωπική αναμέτρηση με το δικό του παρελθόν.

"Ο ένοχος" είναι στη short list για το ξενόγλωσσο Όσκαρ, ενώ μέχρι στιγμής έχει κερδίσει αμέτρητα βραβεία σε πολλά φεστιβάλ κινηματογράφου (μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο Ρότερνταμ, αλλά και στο Σάντανς).



Πενέλοπε Κρουθ, Χαβιέρ Μπαρδέμ στο "Το ξέρουν όλοι"

"Το ξέρουν όλοι" (Todos lo saben)

Σκηνοθεσία: Ασγκάρ Φαραντί

Ερμηνεία: Πενέλοπε Κρουθ, Χαβιέρ Μπαρδέμ, Ρικάρντο Νταρίν, Μπάρμπαρα Λένι

Ο σπουδαίος Ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί ("Ο εμποράκος", "Ένας χωρισμός") επιστρέφει με μια γαλλο-ισπανική παραγωγή, στην οποία κεντρική ηρωίδα είναι η 40χρονη Λάουρα (Πενέλοπε Κρουθ), που επιστρέφει από την Αργεντινή στο χωριό της στην Ισπανία για τον γάμο της αδερφής της. Στη γιορτή όμως που ακολουθεί, σε μια ξαφνική διακοπή ρεύματος, η μικρή της κόρη εξαφανίζεται... Με αφετηρία αυτή την εξαφάνιση, η ταινία αναδεικνύει βήμα - βήμα τα θαμμένα μυστικά που έχουν σχέση με την ίδια τη Λάουρα αλλά και την οικογένειά της. Μυστήριο και κοινωνική κριτική είναι τα "εργαλεία" της σκηνοθετικής προσέγγισης του Φαραντί, αλλά τελικά η παρουσία των πολύ διάσημων ηθοποιών στους βασικούς ρόλους επισκιάζει το αποτέλεσμα.


"The Happytime Murders"

Σκηνοθεσία: Μπράιαν Χένσον

Ερμηνεία: Μελίσα ΜακΚάρθι, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Μάγια Ρούντολφ

Ο Μπράιαν Χένσον είναι γιος του Τζιμ Χένσον, του δημιουργού των θρυλικών "Μάπετς". Εδώ συνδυάζει ηθοποιούς και κούκλες, σε μια αστυνομική περιπέτεια, όπου αναζητείται ο δολοφόνος των πρωταγωνιστών ενός παιδικού τηλεοπτικού σίριαλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL