Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Φεστιβάλ Ολυμπίας: / Κέρδισε το στοίχημα, ετοιμάζεται για νέο σπίτι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φεστιβάλ Ολυμπίας: / Κέρδισε το στοίχημα, ετοιμάζεται για νέο σπίτι

Μια "δύσκολη" ταινία, το "Σούπα Μόντο" του Λικάριον Βαϊνάινα (Κένυα - Γερμανία), απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο κλείσιμο του 21ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. «Μπορεί μια ταινία για ένα κορίτσι που πεθαίνει να είναι γεμάτη ελπίδα και χιούμορ;» αναρωτήθηκε στο σκεπτικό της η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ. «Ναι, μπορεί! Αυτή η ταινία δείχνει με ευφυή τρόπο ότι ο θάνατος είναι κομμάτι της ζωής».


Από τα γυρίσματα της ταινίας "Σούπα Μόντο" του Λικάριον Βαϊνάινα, που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Ολυμπίας. Δεξιά, η μικρή πρωταγωνίστρια Στάισι Ουαουέρου.

Παρακολουθούμε τους δύο τελευταίους μήνες της εννιάχρονης Τζο από την Κένυα, η οποία λατρεύει τις ταινίες δράσης με υπερήρωες. Σε ένδειξη συμπαράστασης, όλο το χωριό αποφασίζει να την αντιμετωπίσει σαν να είναι κορίτσι - υπερήρωας. Και το κοριτσάκι, αντί να σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο που του μένει ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, περνάει τις πιο ευτυχισμένες εβδομάδες της ζωής του... Στους συμπαραγωγούς της ταινίας συναντάμε τον γνωστό Γερμανό σκηνοθέτη του «Τρέξε Λόλα, τρέξε» Τομ Τίκβερ.

Η ταινία απέσπασε ακόμα το Βραβείο Σεναρίου Ταινίας Μεγάλου Μήκους, το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες αξίες» καθώς και το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA).

To Βραβείο Ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία 'Λιάνα" των Ααρών Κοπ - Αμάντα Κοπ (Σουαζιλάνδη-Κατάρ-ΗΠΑ), που συνδυάζει τη ζωντανή δράση με το κινούμενο σχέδιο. Ηρωίδα είναι ένα κορίτσι που ξεκινάει για μια επικίνδυνη αποστολή διάσωσης των δίδυμων αδελφών της.

Πολλές και σημαντικές οι παράλληλες εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης, από εργαστήρια για τη χρήση του κινηματογράφου και άλλων οπτικοακουστικών μέσων στην εκπαίδευση, μέχρι το πολύ σημαντικό αφιέρωμα "Εργασία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια", με επιλογή ταινιών αλλά και με μια ειδική συζήτηση για τη "νέα ελληνική μετανάστευση στα χρόνια της κρίσης".

"Είμαστε έτοιμοι"

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου παρούσα στο φεστιβάλ ήταν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία παρακολούθησε επί ώρες το πρόγραμμα των προβολών. Νωρίτερα, δήλωσε πως ήθελε από καιρό να επισκεφτεί το φεστιβάλ, «γιατί και τον κ. Σπύρου εκτιμώ, και με ελκύει το ότι η φαντασία των παιδιών μπορεί να διοχετευτεί μέσα από τον κινηματογράφο. Πιστεύω ότι το δικαίωμα των παιδιών στον πολιτισμό είναι ένα πολύ ισχυρό δικαίωμα, το οποίο δεν αναγνωρίζουμε εύκολα. Εδώ όμως αυτό γίνεται έμπρακτα. Το φεστιβάλ έχει μια πολύ δυναμική σχέση με την πόλη και μπορεί πραγματικά να απλωθεί στη διάρκεια της χρονιάς".

Στο ερώτημα σε ποια φάση, από πλευράς ΥΠΠΟ, βρίσκεται το σχέδιο μετεγκατάστασης του φεστιβάλ στο κτήριο των παλιών αποθηκών του ΑΣΟ στον Πύργο, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού, η κυρία Ζορμπά απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι, τα χρήματα υπάρχουν. Υπήρξε μια ασάφεια ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η οποία όμως έχει λυθεί και επομένως πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα μίας - δύο εβδομάδων θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε αυτό το θέμα με πολύ γρήγορα βήματα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια... Γιατί ένα τέτοιο φεστιβάλ, εκτός από τη φαντασία και όλα τα υπόλοιπα που διαθέτει, χρειάζεται και χώρους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL