Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Φεστιβάλ αντιναζιστικού - αντιφασιστικού κινηματογράφου / Ωδή στον αντιναζισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φεστιβάλ αντιναζιστικού - αντιφασιστικού κινηματογράφου / Ωδή στον αντιναζισμό

Η εποχή δεν επιτρέπει εφησυχασμό, έτσι όπως ο ναζισμός και ο φασισμός αναβιώνουν εφιαλτικά σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας. Με αυτό το δεδομένο το Φεστιβάλ Αντιναζιστικού - Αντιφασιστικού Κινηματογράφου, που διοργανώνει ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων Ερμείας Συν.Πε., από τη Δευτέρα 10 έως την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στο "Στούντιο", επικεντρώνεται στο φαινόμενο επιστρατεύοντας σημαντικές, εμβληματικές ταινίες του ελληνικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου.


"Το Μπλόκο", του Άδωνι Κύρου

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, με την Ημερίδα "Μια προσέγγιση στον αντιναζιστικό, αντιφασιστικό κινηματογράφο" στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στη διάρκεια της οποία θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί Γιώργος Ανδρίτσος, Λιζιάννα Δελβερούδη και Βαγγέλης Καραμανωλάκης και ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φενέκ Μικελίδης, ενώ θα προβληθεί η ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου "Ουρανός", που βασίστηκε σε αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον πόλεμο του 1940 και καταγράφει τον άνθρωπο μέσα στον πόλεμο και το τραύμα που φέρει εξαιτίας του.

Για μια ολόκληρη εβδομάδα, με ελεύθερη είσοδο, όσοι βρεθούν στο "Στούντιο" θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σπάνιες ταινίες, η καθεμιά από τις οποίες άφησε το δικό της στίγμα και με την ευκαιρία ανατροφοδοτούν σκέψεις και προβληματισμούς για τον νεοναζισμό και τον νεοφασισμό. Όλες προλογισμένες. Τη Δευτέρα (6.30) θα προβληθεί η ταινία "Τα παιδιά της Ρώμης, Ανοχύρωτης Πόλης" της Λάουρα Μουσκαρντίν, που 60 χρόνια μετά επιστρέφει στα μέρη όπου γυρίστηκε η αριστουργηματική ταινία του Ροσελίνι, με οδηγό τον Βίτο Ανικιάρικο, που υποδυόταν στην ταινία τον γιο της Άννας Μανιάνι, την οποία θα προλογίσει ο Παναγιώτης Σασλίδης, πρόεδρος του Ερμεία.


"Η προδοσία", του Κώστα Μανουσάκη

Την Τρίτη θα προβληθεί η ταινία "Με τη λάμψη στα μάτια" του Πάνου Γλυκοφίδη, που αφηγείται την τραγική επιλογή που καλείται να κάνει ο πατέρας των τριών μελλοθάνατων γιων του, επιλέγοντας τον ένα που θα σωθεί από το εκτελεστικό απόσπασμα των αντιποίνων των ναζί. Θα προλογίσει ο Νίνος Φενέκ Μικελίδης. Την Τετάρτη τη σκυτάλη παίρνει "Η σιωπή της θάλασσας" του Ζαν Πιερ Μελβίλ και την Πέμπτη "Η προδοσία" του Κώστα Μανουσάκη, δυο ταινίες που πραγματεύονται έρωτες που γεννήθηκαν μεταξύ κατακτητών και κατακτημένων, τις οποίες προλογίζει η Λιζιάννα Δελβερούδη. Την Παρασκευή θα προβληθεί η περίφημη ταινία "Το Μπλόκο" του Άδωνι Κύρου, που θίγει το θέμα ταμπού των κουκουλοφόρων συνεργατών των ναζί, εξιστορώντας με δύναμη τα αληθινά γεγονότα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, την οποία προλογίζει ο κριτικός Γιάννης Ζουμπουλάκης.

Το Σάββατο θα προβληθεί η εμβληματική "Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη" του Ρομπέρτο Ροσελίνι, στην οποία ο Ιταλός μαέστρος συνθέτει την εικόνα της Ρώμης και την ανθρωπογεωγραφία της υπό τη βάρβαρότητα της γερμανικής κατοχής. Την ταινία προλογίζει ο κριτικός Δημήτρης Μπούρας. Τέλος την Κυριακή θα προβληθεί "Ο γιος του Σαούλ", αυτή η συγκλονιστική θεματικά και κινηματογραφικά ταινία του Λάζλο Νέμεθ. Προλογίζει ο Νίνος Φενέκ Μικελίδης. Οι προβολές ξεκινούν στις 8.30 μ.μ., ενώ φεστιβάλ και ημερίδα τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης "Αθηνά", "Διόνυσος" και "Ηριδανός".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL