Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
"Εξ ημισείας" τα βραβεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Εξ ημισείας" τα βραβεία

Η Μυρσίνη Ζορμπά και ο Νίνο Φενέκ Μικελίδης στην τελετή λήξης του Πανοράματος

Στη βραδιά απονομής των βραβείων του 31ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της Αθήνας, στον κινηματογράφο "Τριανόν", την Τετάρτη, βραβεύτηκαν εξ ημισείας οι ταινίες «Η ευγενική αδιαφορία του κόσμου» του σκηνοθέτη Αντιλκάν Γερζάνοβ και «Suleiman Mountain» της Ρωσίδας Ελιζαβέτα Στίσοβα «για τη σύγχρονη διεισδυτική ματιά στις κοινωνίες που περιβάλλουν και καταπιέζουν δραματικά τους ήρωές τους και κυρίως για την τολμηρή κινηματογράφηση που σχολιάζει τόσο την καθημερινότητα όσο και τα αδιέξοδα των λαών που επαναπροσδιορίζονται μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης».

Το road-movie ενηλικίωσης του Σλοβένου σκηνοθέτη Olmo Omerzu «Winter flies» απέσπασε το Βραβείο FIPRESCI «Θόδωρος Αγγελόπουλος» της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου.

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το δικό της βραβείο στην «Παύση» της Τώνιας Μισιαλή. Η σκηνοθέτις, η οποία ήταν παρούσα στην τελετή, αφιέρωσε το βραβείο σε όλες τις γυναίκες και στην πρωταγωνίστριά της. Το Βραβείο Κοινού της επιτροπής αναγνωστών του «Αθηνοράματος» δόθηκε ομόφωνα στην ταινία «Η τέχνη καταστρέφει» του Νίκου Κορνήλιου. Στην ίδια ταινία απονεμήθηκε και τιμητική διάκριση από την επιτροπή του Πανoράματος. Ειδικό τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη Τώνη Λυκουρέση, ο οποίος το αφιέρωσε στους νέους σκηνοθέτες, "που καταθέτουν με δύναμη και αγάπη τις κινηματογραφικές τους ιστορίες".

Τα δικά τους τιμητικά βραβεία για το πλούσιο έργο τους έλαβαν επίσης οι συνθέτες Μιχάλης Χριστοδουλίδης και Νίκος Πλάτανος.

Η ηθοποιός Βέρα Κρούσκα παρέλαβε το δικό της τιμητικό βραβείο από την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και, εμφανώς συγκινημένη, το αφιέρωσε στις δύο καλύτερες ταινίες που έχει κάνει, τη «Χρυσομαλλούσα» και το «Αίμα των αγαλμάτων».

Η βραδιά έκλεισε με την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Ayka» του Καζάκου σκηνοθέτη Σεργκέι Ντβορτσεβόι. Η πρωταγωνίστριά του, η ηθοποιός Σαμάλ Γεσλιάμοβα, κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών, υποδυόμενη την Άικα, μια μετανάστρια που αντιμετωπίζει διλήμματα ζωής και θανάτου.

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου δίνει ραντεβού με τους θεατές για τον Οκτώβριο του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL