Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Πρώτο βήμα για τη σωτηρία της "Αλκυονίδας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτο βήμα για τη σωτηρία της "Αλκυονίδας"

"Ραντεβού" με ανθρώπους του κινηματογράφου και εκπροσώπους φορέων του κινηματογραφικού χώρου, είχε δώσει την Τρίτη το βράδυ η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά μπροστά στην, κλειστή πλέον, «Αλκυονίδα» της οδού Ιουλιανού, αλλά και στο επίσης ιστορικό "Στούντιο" κοντά στην πλατεία Αμερικής.

Στόχος της πρωτοβουλίας, η ευαισθητοποίηση για τη διάσωση κινηματογραφικών αιθουσών - μνημείων. Και το πρώτο βήμα έγινε: Η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού έστειλε εισήγηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του ΥΠΠΟΑ για "τον χαρακτηρισμό ως μνημείου σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1γ του Ν. 3028/02 της χρήσης του κινηματογράφου 'Αλκυονίς' ως χώρου ιδιαίτερα αξιόλογου για την παραγωγή και διάδοση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, άμεσα συνδεδεμένου με τη συλλογική μνήμη, ως χώρου υψηλής πολιτιστικής παραγωγής και αναπόσπαστου τμήματος της σύγχρονης πολιτισμικής ιστορίας του τόπου".

Στην εισήγηση επισημαίνεται ότι την προστασία της χρήσης του χώρου της «Αλκυονίδας» έχουν ζητήσει από την υπουργό το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και άλλοι φορείς, οργανισμοί, Κοινοβουλευτικές Ομάδες κ.λπ.

«Η διατήρηση της χρήσης και της λειτουργίας του κινηματογράφου 'Αλκυονίς' αποτελεί κατά τούτο στρατηγική παρέμβαση αναβάθμισης της συγκεκριμένης περιοχής και ανάδειξής της ως θυλάκου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. (...) Πρόκειται για χώρο με ιστορία μισού αιώνα, που έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της πολιτισμικής και κοινωνικής συνείδησης πολλών γενεών κινηματογραφόφιλων".

Το βράδυ της Τρίτης, παρά το τσουχτερό κρύο, δεν ήταν λίγοι τελικά οι συγκεντρωθέντες έξω από την "Αλκυονίδα" και στο φουαγιέ του "Στούντιο". Η Αντουανέττα Αγγελίδη, η Πέννυ Παναγιωτοπούλου, η πρόεδρος της ΕΣΠΕΚ Ελίνα Ψύκου, η Ελένη Αλεξανδράκη, η Ολγα Μαλέα, ο πρόεδρος της Εταιρείας Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, ο Βασίλης Βαφέας, πρόεδρος της ομάδας για τη διάσωση του κινηματογράφου "Αλκυονίδα", μέλη της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη» κ.ά.

Με την ευκαιρία ξεκίνησε μια ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επαγγελματιών του κινηματογράφου και της υπουργού Πολιτισμού και, παρά την ένταση που υπήρξε κάποια στιγμή, δόθηκε ραντεβού για συνέχιση της συζήτησης στο υπουργείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL