Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Γαβράς ο νεότερος: "Ο κόσμος σού ανήκει"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαβράς ο νεότερος: "Ο κόσμος σού ανήκει"

Ο Ρομέν Γαβράς στη συνέντευξη Τύπου χθες στη Θεσσαλονίκη

Ο Ρομέν Γαβράς, γιος του Κώστα Γαβρά, έχει χαράξει εδώ και χρόνια τον δικό του δρόμο στον κινηματογράφο. Χθες βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία “Ο κόσμος σού ανήκει” και συζήτησε με τους δημοσιογράφους στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ο Ρομέν Γαβράς, αφού ζήτησε συγγνώμη που δεν μπορεί να μιλήσει ελληνικά, τόνισε αστειευόμενος ότι η τεμπελιά τον οδήγησε στο να αργήσει τόσο καιρό να κάνει νέα ταινία, καθώς η προηγούμενη είχε γυριστεί το 2010. «Βρίσκω πολύ δύσκολη τη διαδικασία τού να κάνεις μια ταινία. Μετά το προηγούμενο φιλμ μου, ξεκίνησα ένα πρότζεκτ που τελικά αποδείχτηκε εξαιρετικά μεγαλεπήβολο για να γυριστεί κι έτσι έχασα αρκετό χρόνο. Στη συνέχεια, γύρισα βιντεοκλίπ και διαφημιστικά...".

Ο ήρωας της νέας ταινίας του, ένας μικροαπατεώνας από τα παρισινά προάστια, ονειρεύεται να γίνει “κανονικός επιχειρηματίας”, ως αντιπρόσωπος μιας γρανίτας στη Βόρεια Αφρική. Αλλά τον περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη, όταν ανακαλύπτει ότι η μητέρα του έχει χάσει στον τζόγο όλες τις οικονομίες του που της είχε εμπιστευτεί... Χωρίς άλλη επιλογή, θα δεχτεί την πρόταση του αφεντικού του να κάνει ένα τελευταίο ταξίδι στην Ισπανία για να φέρει ένα φορτίο χασίς...

Μιλώντας για τη μουσική της νέας ταινίας του ο Ρομέν Γαβράς ανέφερε πως παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Την συνέθεσαν ο προσωπικός του φίλος, Γάλλος μουσικός και dj SebastiΑn, ο οποίος επιμελήθηκε και τη μουσική της προηγούμενης ταινίας του, και ο Άγγλος μουσικός Jamie XX, για ένα τραγούδι του οποίου ο Γαβράς σκηνοθέτησε το βιντεοκλίπ. «Ήθελα η μουσική της ταινίας μου να είναι αυστηρά γαλλική ή ευρωπαϊκή, όχι αμερικάνικη».

Αναφερόμενος στην επιλογή των πρωταγωνιστών του, ο Ρομέν Γαβράς τόνισε ότι λατρεύει να δουλεύει στο ίδιο σετ με καταξιωμένους ηθοποιούς και νέους, ανερχόμενους ή ακόμη και ερασιτέχνες ηθοποιούς, θεωρώντας ότι όλοι τελικά βγαίνουν κερδισμένοι. «Όταν ο Βενσάν Κασέλ ή η Ιζαμπέλ Ατζανί αντικρίζουν νεαρούς και 'πεινασμένους' ηθοποιούς, θα είναι και οι ίδιοι λιγότερο τεμπέληδες. Το ίδιο ισχύει και από την πλευρά των λιγότερο γνωστών ηθοποιών. Θα προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να κερδίσουν τις εντυπώσεις».

Επισημαίνοντας ότι σχεδόν όλοι οι ηθοποιοί που τελικά κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους υπήρχαν εξ αρχής στο μυαλό του, ο σκηνοθέτης στάθηκε ιδιαίτερα στην πολύ καλή συνεργασία του με την Ιζαμπέλ Ατζανί. Παρότι χρειάστηκε αρκετό διάστημα προσπαθώντας να την πείσει να συμμετάσχει στην ταινία του, τελικά ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμη και βοήθησε πάρα πολύ στα γυρίσματα.

«Οτιδήποτε κάνεις, προέρχεται από πράγματα που έχεις ήδη δει κάποια στιγμή» δήλωσε ο Ρομέν Γαβράς, μιλώντας για τη συσχέτιση της ιστορίας της ταινίας με την προσωπική του ζωή. «Ναι, είναι τελικά μια ταινία για τη μαμά μου, μεταμφιεσμένη σε ένα gangster φιλμ».

Μιλώντας για τη γενικότερη κατάσταση του κινηματογράφου, επισήμανε ότι οι θεατές έρχονται όλο και πιο δύσκολα στην αίθουσα. “Είναι αλήθεια πως φαίνεται να είναι πολύ δύσκολο να πολεμήσεις τις διαδικτυακές πλατφόρμες τύπου Netflix. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας 'χώρος' για όσους θεωρούν τους εαυτούς τους κινηματογραφικό κοινό...”.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΕΡΖΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL