Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Οδηγός για τις επιλογές ταινιών / Παραλλαγές της "ρωμαϊκής ευσπλαχνίας" στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οδηγός για τις επιλογές ταινιών / Παραλλαγές της "ρωμαϊκής ευσπλαχνίας" στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Η "ρωμαϊκή ευσπλαχνία" (Caritas Romana), ένα λησμονημένο κι ωστόσο συγκλονιστικό θέμα της κλασικής τέχνης, οδηγεί φέτος τις επιλογές των ταινιών που θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1 έως 11 Νοεμβρίου).

Ο Ρωμαίος ιστορικός Βαλέριος Μάξιμος το 31 μ.Χ. κατέγραψε το πώς μια κόρη μπήκε στη φυλακή και θήλασε τον πατέρα της, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο από ασιτία. Μη έχοντας άλλον τρόπο να περάσει φαγητό στο κελί του, η Πέρο τάισε τον πατέρα της, τον Κίμωνα, από το ίδιο το στήθος της. Περισσότερα από τριακόσια έργα τέχνης, από τη ρωμαϊκή εποχή έως τις μέρες μας, απεικονίζουν την ιστορία αυτού του αλλόκοτου θηλασμού...

Οι ταινίες που απαρτίζουν φέτος το διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ διερευνούν το θέμα της "ρωμαϊκής ευσπλαχνίας" σε διαφορετικές εκδοχές. Χθες ανακοινώθηκαν οι 12 από τις 15 ταινίες που θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό (οι υπόλοιπες τρεις θα είναι ελληνικές παραγωγές και θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα). Δεκαπέντε νέοι Έλληνες εικαστικοί ανέλαβαν να δουν ο καθένας από μία ταινία του διαγωνιστικού προγράμματος και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν.

Τα έργα θα παρουσιαστούν στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2018. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, στις 6 μ.μ.

Οι δώδεκα ταινίες που ανακοινώθηκαν χθες για το Διεθνές Διαγωνιστικό είναι οι εξής: "Διαβολόψαρο" του Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ (Ταϊλάνδη), "Διακοπές" της Ιζαμπέλα Έκλεφ (Δανία, Ολλανδία, Σουηδία), "Εμείς τα ζώα" του Τζερεμάια Ζέιγκαρ (ΗΠΑ), "Ισόβιοι δεσμώτες" του Άρον Σίμπεργκ (ΗΠΑ), "Μεϊλί" του Ζου Ζου (Ταϊβάν), "Σόκρατες" του Άλεξ Μοράτο (Βραζιλία), "Σοφία" της Μεριέμ Μπενμπαρέκ (Γαλλία, Κατάρ), "Ο ένοχος" του Γκούσταβ Μίλερ (Δανία), "Οι θεριστές" του Ετιέν Καλός (Γαλλία, Ελλάδα, Πολωνία, Νότια Αφρική), "Όλα καλά" της Εύα Τρόμπις (Γερμανία), "Ρέι & Λιζ" του Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ (Βρετανία), "Pearl" της Έλσα Αμιέλ (Γαλλία).

Ο Ρωμαίος ιστορικός Βαλέριος Μάξιμος το 31 μ.Χ. κατέγραψε το πώς μια κόρη μπήκε στη φυλακή και θήλασε τον πατέρα της, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο από ασιτία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL