Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Συζήτηση με την πρόεδρο της Ταινιοθήκης Μαρία Κομνηνού / Πρωτοποριακό σινεμά και "επαναστατικά τραγούδια"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συζήτηση με την πρόεδρο της Ταινιοθήκης Μαρία Κομνηνού / Πρωτοποριακό σινεμά και "επαναστατικά τραγούδια"

Του Κώστα Τερζή

 "Ήταν οικονομικοί οι λόγοι της απουσίας των τριών χρόνων", μας εξηγεί η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Μαρία Κομνηνού, η πρόεδρος της Ταινιοθήκης

Στην έναρξη θα προβληθεί (είσοδος μόνο με προσκλήσεις) η νέα ταινία του Ζαν Λυκ Γκοντάρ "Το βιβλίο των εικόνων", σε πανελλαδική πρεμιέρα, έπειτα από ειδική έγκριση που έδωσε ο σκηνοθέτης για το φεστιβάλ της Ταινιοθήκης. Με την ευκαιρία, ρωτήσαμε τη Μαρία Κομνηνού για τα προβλήματα διοργάνωσης μιας τέτοιας εκδήλωσης στη μετα-μνημονιακή Ελλάδα, αλλά και γενικότερα τις πολιτιστικές ανάγκες μιας κοινωνίας που βρέθηκε να παλεύει για τα στοιχειώδη: "Θεωρώ απαραίτητο να συγκροτηθεί ένα συμβούλιο τεχνών για τον σύγχρονο πολιτισμό, ώστε να υπάρχουν συνέργειες και συντονισμός, ακριβώς σύμφωνα με το μοντέλο που ισχύει σε Γαλλία και Βρετανία. Στην Ελλάδα νομίζω έχει γίνει κατανοητό πως απαιτούνται συνέργειες, ωστόσο δεν έχουμε καταφέρει να περάσουμε στο στάδιο της υλοποίησης".

Η "ψηφιακή εποχή" δεν διευκολύνει παρόμοιες διοργανώσεις; "Απαιτείται η γνώση των κωδίκων του χώρου", απαντά η Μαρία Κομνηνού. "Η όποια προσφορά σε νέες τεχνολογίες δεν αποτελεί από μόνη της λύση. Και δυστυχώς εδώ και χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βγάζει χρηματοδοτικά προγράμματα για ψηφιοποίηση κινηματογραφικών αρχείων. Οι άλλες χώρες καλύπτουν αυτό το έλλειμμα από εθνικούς πόρους... Στην Ελλάδα, πέρα από το ότι δεν έχει γίνει αντιληπτή η ανάγκη για ψηφιοποίηση, είμαστε γενικά πίσω. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα για τη χώρα μας είναι η διάσωση, συντήρηση του φιλμ. Και μετά έρχεται η ψηφιοποίηση. Ξέρετε, η τεχνογνωσία προσφέρεται δωρεάν από τις 'αδελφές' ταινιοθήκες. Σημασία έχει να υπάρξει η πολιτική βούληση να προχωρήσουμε, να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα".


«Πέντε άντρες κι ένας Καραβάτζιο» της Σιάο Λου Γκουό

Ζητήσαμε από τη Μαρία Κομνηνού να μας παρουσιάσει τους τρεις προσκεκλημένους που θα τιμήσει φέτος το φεστιβάλ: "Θα προβληθεί το σύνολο του έργου του σπουδαίου Αμερικανού Μαρκ Ράπαπορτ, που με μια φρέσκια ματιά 'ξανακοιτάζει' το κινηματογραφικό υλικό... Μάλιστα έχουμε την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του, 'Ο παππούς της Αμερικής'. Στην Αθήνα θα έρθει και η Κινεζο-Βρετανίδα Σιάο Λου Γκουό, που είναι και συγγραφέας. Μεγάλωσε στην Κίνα, σπούδασε κινηματογράφο στην Ακαδημία του Πεκίνου, αλλά εδώ και χρόνια ζει στο Λονδίνο. Διαθέτει μια ιδιαίτερη, κριτική αίσθηση της παγκοσμιοποίησης. Έχουμε και την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του τελευταίου της φιλμ 'Πέντε άντρες κι ένας Καραβάτζιο'. Ο Γάλλος Φιλίπ Γκραντιέ, ο τρίτος προσκεκλημένος, από τους νεωτεριστές του γαλλικού σινεμά, φέρνει στην οθόνη την εφαρμογή των ιδεών του Μπερξόν για τον κεντρικό ρόλο του σώματος...".


Ο Γάλλος σκηνοθέτης Φιλίπ Γκραντιέ, θα είναι παρών στην Αθήνα, στο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Συνολικά θα προβληθούν στο φεστιβάλ 100 ταινίες, ενώ έχουν προγραμματιστεί και τέσσερις δωρεάν προβολές για το κοινό. Στο πρώτο Διαγωνιστικό Τμήμα του 9ου AAGFF, που τιτλοφορείται "2Narrate or Not / Aφηγηματικά + όχι", θα δούμε πολυαναμενόμενες ταινίες, όπως τη νέα δουλειά του Φιλιππινέζου σκηνοθέτη Λαβ Ντίαζ, το τετράωρο μιούζικαλ "Ο καιρός του διαβόλου", μια σκληρή αλλά ταυτόχρονα ποιητική ροκ όπερα για το απολυταρχικό στρατιωτικό καθεστώς που επιβλήθηκε στις Φιλιππίνες στα τέλη της δεκαετίας του '70.

Το δεύτερο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ παρουσιάζει πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς: Είναι το "First Look / Πρώτη ματιά". Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι το hip hop μιούζικαλ "Με λένε Μαΐσα" του Γκας Κρίγκερ, με θέμα την αστυνομική βία και αυθαιρεσία στην Αμερική (ζήτημα τραγικά επίκαιρο...).

Από ένα Φεστιβάλ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος δεν θα μπορούσε να λείπει η ενότητα "Αποκατεστημένες και υπέροχες", με ιστορικές ταινίες του βωβού και του ομιλούντος παγκόσμιου κινηματογράφου που έχουν αποκατασταθεί από την Ταινιοθήκη και άλλα σημαντικά κινηματογραφικά αρχεία. Θα προβληθούν, σε νέες κόπιες, η "Κοινωνική σαπίλα" (1932) του Στέλιου Τατασόπουλου (είναι η πρώτη ταινία μυθοπλασίας που ασχολήθηκε με την εξαθλίωση των άνεργων και των φτωχών εργατικών πληθυσμών των αστικών κέντρων, αλλά και με τον συνδικαλισμό στην Ελλάδα), το "Κάποτε στη Δύση" του Σέρτζιο Λεόνε καθώς και η "Έβδομη σφραγίδα" του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι το αφιέρωμα στον σπουδαίο σκηνογράφο Γιώργο Ζιάκα, με τίτλο "Ζωγραφίζοντας στην οθόνη", με τρεις ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου και μία ταινία του Γ. Σταμπουλόπουλου.

«Επαναστατικό τραγούδι» χαρακτηρίστηκε "Το βιβλίο των εικόνων" του Ζαν Λυκ Γκοντάρ. Στην ενότητα "Επαναστατικά τραγούδια" θα δούμε την ταινία "Τραγούδι από το μέλλον" (2017), για τα τραγούδια της Επανάστασης των Γαρυφάλων στην Πορτογαλία -που ξεκίνησε μάλιστα με σύνθημα τη ραδιοφωνική μετάδοση του τραγουδιού «Grândola Vila Morena». Κλασική σε αυτή την κατηγορία είναι η ταινία "Τζο Χιλ" του Μπο Βίντερμπεργκ (1981), καθώς επίσης το μαχητικό δοκίμιο "Η κραυγή της τζαζ" του Έντουαρντ Μπλαντ (1959).

INFO
Γενική είσοδος: 5 ευρώ. Θα διατίθεται εβδομαδιαία κάρτα (κόστος: 50 ευρώ, 30 ευρώ μειωμένο).

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://9aagff.tainiothiki.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL