Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους / Ρεκόρ συμμετοχών με δεκαεννέα ταινίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους / Ρεκόρ συμμετοχών με δεκαεννέα ταινίες

Ξεκινά το Σάββατο 13 Οκτωβρίου (και ολοκληρώνεται στις 19 του μήνα) το 8o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Κύπρου, στη Λεμεσό, με ρεκόρ συμμετοχών και παράλληλες εκδηλώσεις που "παντρεύουν" τη λογοτεχνία με τον κινηματογράφο. Διοργανωτές είναι το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και το θέατρο Ριάλτο, μια πολιτιστική μη κερδοσκοπική οργάνωση που βρίσκεται στην καρδιά της Λεμεσού.

Στη φετινή διοργάνωση πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο πεζογράφος, μεταφραστής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Αχιλλέας Κυριακίδης. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής είναι η Ζαν Ράις (παραγωγός - υπεύθυνη προγραμμάτων στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Ιρλανδίας), ο Ντάνιελ Έμπνερ (διευθυντής του Φεστιβάλ Vienna Shorts), ο Κίλιαν Λίλινφελντ (προγραμματιστής ταινιών) και ο Ρένος Γάβρης (σκηνοθέτης). Η είσοδος στις προβολές και τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, ενώ όλες οι ταινίες θα προβάλλονται χωρίς μεταγλώττιση, με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Στο εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα θα προβληθούν 19 κυπριακές ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες αυτόματα συμπεριλαμβάνονται και στο διεθνές πρόγραμμα. Αναλυτικά, πρόκειται για τις ταινίες "30", σε σκηνοθεσία Κων. Πατσαλίδη, "Aria" σε σκηνοθεσία Μ. Αριστείδου, "Cyan Magenta Yellow" σε σκηνοθεσία Ήσας Αμαλίας Μιχαήλ, "Grief (A place none of us know until we reach it)" σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Ματθαίου, "Η τομή" σε σκηνοθεσία Βαγγελιώς Σουμέλη, "I was lost. Now I'm not" σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χρίστου, "Κάποτε ήμασταν αντάμα" σε σκηνοθεσία Ιωάννας Νεοφύτου, "Lunch" σε σκηνοθεσία Κατιάνας Ζαχαρίου, "Πέρα από τ' αστέρια" σε σκηνοθεσία Στελάνας Κληρή, "Preposition" σε σκηνοθεσία Ράχμη Βεζίρογλου, "Quidnunc" σε σκηνοθεσία Χάρη Αγιώτη, "Rearrangement" σε σκηνοθεσία Αιµίλιου Αβραάµ, "Soma & Lil" σε σκηνοθεσία Νικόλα Ιορδάνου και Σύλβιας Νικολαΐδη, "The Sound" σε σκηνοθεσία Άντονυ Πέτρου, "Τhe way things go" σε σκηνοθεσία Σοφίας Αναστασίου, "Το τέρας" σε σκηνοθεσία Ντάινας Παπαδάκη, "Transit" σε σκηνοθεσία Γιάνα Τσίλοβα, "Two Strangers Who Meet Five Times" σε σκηνοθεσία Μάρκους Μάρκου, "Χ" σε σκηνοθεσία Χριστίνας Γεωργίου, Ντέιβιντ Χαντς.

Η εκδήλωση «Meet the Programmers!» την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. στο θέατρο Ριάλτο δίνει την ευκαιρία σε σκηνοθέτες να γνωρίσουν επιμελητές κινηματογραφικών προγραμμάτων και διευθυντές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους απ' όλο τον κόσμο.

Οι "Κινηματογραφικές αναγνώσεις: Words on Film" την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στις 5.30 μ.μ. στο Παλιό Ξυδάδικο της Λεμεσού "παντρεύουν" τη λογοτεχνία με το σινεμά, διερευνώντας τη σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους. Με τη βοήθεια του Αχιλλέα Κυριακίδη θα διεξαχθεί αρχικά μια συζήτηση για τη σχέση λογοτεχνίας - κινηματογράφου, και στη συνέχεια τέσσερις Κύπριοι συγγραφείς (Μαρία Ιωάννου, Κωνσταντίνα Σωτηρίου, Στέφανος Σταυρίδης, Κώστας Μαννούρης) ερμηνεύουν με τον δικό τους τρόπο 4 ιδιαίτερες ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες δεν έχουν διάλογο, διαβάζοντας ζωντανά, σε παράλληλη προβολή των ταινιών, το κείμενο το οποίο έχουν γράψει, αντλώντας έμπνευση από αυτές. Ακόμη, το Φεστιβάλ Κύπρου φιλοξενεί φέτος ταινίες από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Λιβάνου Batroun Mediterranean Film Festival, που διεξάγεται κάθε χρόνο στην αρχαία φοινικική πόλη Μπατρούν.

 

Οι "Κινηματογραφικές αναγνώσεις: Words on Film" την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου "παντρεύουν" τη λογοτεχνία με το σινεμά, διερευνώντας τη σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL