Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Πάβελ Παβλικόφσκι: / Πάβελ Παβλικόφσκι: "Αφήνεις τα γεγονότα να διηγηθούν την ιστορία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάβελ Παβλικόφσκι: / Πάβελ Παβλικόφσκι: "Αφήνεις τα γεγονότα να διηγηθούν την ιστορία"

“Εστιάζω στους χαρακτήρες και αφηγούμαι τις προσωπικές τους ιστορίες. Στον 'Ψυχρό Πόλεμο' η ιστορία αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων και αυτό που παρακολουθούμε είναι τι αντίκτυπο έχει στην καθημερινότητά τους και πώς επηρεάζει τις σχέσεις τους”. Αυτά έλεγε χθες το μεσημέρι ο Πολωνός σκηνοθέτης Πάβελ Παβλικόφσκι, του οποίου η βραβευμένη στις Κάννες ταινία «Ψυχρός Πόλεμος» άνοιξε την Τετάρτη το βράδυ στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Ο δημιουργός της εντυπωσιακής "Ida" παραδίδει ακόμη μια ασπρόμαυρη ταινία που εξιστορεί τον μεγάλο έρωτα δυο ανθρώπων που διατρέχει τη μεγάλη ιστορία της Ευρώπης του Ψυχρού Πολέμου βασισμένος στη γνωριμία και τον θυελλώδη έρωτα των ίδιων των γονιών του. «Αφήνεις τα γεγονότα να διηγηθούν την ιστορία” σημείωσε αναφερόμενος στην περίοδο κατά την οποία γύριζε ντοκιμαντέρ "που είχαν ιστορικά και πολιτικά στοιχεία", προσπαθώντας να αναδείξει "την περιπλοκότητα και τη διαχρονική διάσταση των ιστορικοπολιτικών φαινομένων που κάνουν κύκλους στη ζωή μας».

Εξηγούσε πως αντιλαμβάνεται τα ιστορικά γεγονότα με μια σχετικότητα χωρίς να κρύβει πως έχει “στιγματιστεί βαθιά από την Ιστορία. Η ζωή των γονιών μου επίσης στιγματίστηκε βαθιά απ’ αυτήν, με αποτέλεσμα η απλοποίησή της να με ενοχλεί. Δεν νομίζω ότι με την παράθεση γεγονότων και τον διδακτισμό μπορούμε να αφηγηθούμε την Ιστορία. Η Ιστορία είναι οι άνθρωποι» σημείωνε ο Πολωνός σκηνοθέτης.

Αναφερόμενος στην επιστροφή της θεματολογίας της πατρίδας του με την «Ida» ομολόγησε πως κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ανησυχούσε κατά πόσο το κοινό θα ενδιαφερόταν για μια ταινία στα πολωνικά, με άγνωστους ηθοποιούς, ασπρόμαυρη και χαμηλού προϋπολογισμού. "Με εξέπληξε η ανταπόκριση. Δεν περίμενα ποτέ ότι αυτή η ταινία θα εξελισσόταν τόσο θεραπευτική για μένα» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL