Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Ο γύρος του κόσμου με ένα magic bus
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο γύρος του κόσμου με ένα magic bus

Σκηνή από τη βραβευμένη ταινία στο Φεστιβάλ Καννών "Ψυχρός Πόλεμος" του Πολωνού σκηνοθέτη Πάβελ Παβλικόφσκι, που θα "ανοίξει" τις "Νύχτες Πρεμιέρας" στο Μέγαρο Μουσικής την ερχόμενη Τετάρτη

"Εκλεκτικό και εξερευνητικό" χαρακτήρισε το φετινό πρόγραμμα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Λουκάς Κατσίκας, το οποίο περιλαμβάνει 114 ταινίες μεγάλου μήκους, 67 μικρού, τρία διαγωνιστικά, εκ των οποίων για πρώτη φορά διαγωνιστικό ντοκιμαντέρ, νέους δημιουργούς, εκλεκτούς καλεσμένους, παγκόσμιες πρεμιέρες, αφιερώματα και θεματικές, με αιχμή το πολωνικό σινεμά και ιστορίες γενναίων γυναικών.

Η έναρξη του φεστιβάλ στις 19 Σεπτεμβρίου θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την πρεμιέρα της ταινίας "Ψυχρός Πόλεμος", που απέσπασε Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών, παρόντος του Πολωνού σκηνοθέτη Πάβελ Παβλικόφσκι, γνωστού από την "Ida", στο έργο του οποίου και θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα.

Η λήξη του φεστιβάλ στις 30 Σεπτεμβρίου στο Παλλάς θα γίνει με την ταινία - αποχαιρετισμό του Ρόμπερτ Ρέντφορντ στην καριέρα του μέσα από τον τελευταίο του ρόλο στο "Ο Κος και το Όπλο" του Ντέιβιντ Λόουερι, όπου υποδύεται τον Φόρεστ Τάκερ, τον μεγάλο δραπέτη των φυλακών που συνέχισε να οργανώνει ληστείες.

Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει καινούργιες ταινίες νέων δημιουργών που δεν θα προβληθούν στις αίθουσες, όπως εξήγησε ο Λ. Κατσίκας, με την ελπίδα να τις ανακαλύψει το κοινό και να γίνει, "όπως κι εμείς", που "αναζητάμε ταινίες και βγαίνουμε από την αίθουσα αισθανόμενοι καλύτεροι άνθρωποι".

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού, εξήγησε πως οι ταινίες που μετέχουν σε αυτό δημιουργούν στο κοινό μια εξερευνητική διάθεση για νέες αναζητήσεις, "σαν ένα magic bus σε όλον τον πλανήτη, με 15 ταινίες μεγάλου μήκους που θα διεκδικήσουν τη Χρυσή Αθηνά". Στον αριθμό ρεκόρ των 244 υποβολών έφτασαν οι ελληνικές μικρού μήκους, 47 από τις οποίες θα προβληθούν φέτος στο φεστιβάλ.

Ο Πίτερ Στρίκλαντ και το "Στοιχειωμένο ύφασμα"

Οι Νύχτες Πρεμιέρας θα παρουσιάσουν σε πανελλήνια πρώτη την ταινία του Πίτερ Στρίκλαντ "In Fabric" με τον τίτλο "Στοιχειωμένο ύφασμα", παρόντων του σκηνοθέτη και του παραγωγού. Ο βραβευμένος με Αργυρή Άρκτο για το "Κάταλιν Βάργκα" το 2009 σκηνοθέτης, με Ελληνίδα μητέρα και Βρετανό πατέρα, αφηγείται σε μια αλλόκοτη ιστορία τι συμβαίνει όταν ένα καταραμένο κόκκινο φόρεμα σκορπίζει συμφορές σε όσες άτυχες το αγοράζουν, όλες πελάτισσες μιας μυστηριώδους μπουτίκ που μοιάζει περισσότερο με άντρο μαγισσών.

Αφιέρωμα στον Γιώργο Πανουσόπουλο

Με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του "Σ' αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει", το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας επαναφέρει ολόκληρο το ερωτικό σινεμά του Γιώργου Πανουσόπουλου παρουσιάζοντας ένα πλήρες αφιέρωμα στη φιλμογραφία και την καριέρα του το οποίο θα περιλαμβάνει τις ταινίες "Ταξίδι του Μέλιτος", "Οι απέναντι", "Μανία", "Μ’ αγαπάς;", "Ελεύθερη κατάδυση", "Μια μέρα τη νύχτα" και "Τεστοστερόνη".

Μακρίδης, Ζώης, Κνούτσεν

Στις Νύχτες Πρεμιέρας θα προβληθούν σε πανελλήνια πρώτη τρεις νέες ελληνικές ταινίες. Ο "Οίκτος" του Μπάμπη Μακρίδη, μετά το Σάντανς, το Ρότερνταμ και τις διακρίσεις σε άλλα διεθνή φεστιβάλ, το "Third Kind" του Γιώργου Ζώη που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Εβδομάδα Κριτικής του φετινού Φεστιβάλ Καννών και το "Chinatown - Τα τρία καταφύγια", που σηματοδοτεί την κινηματογραφική επιστροφή της Αλίκης Δανέζη - Κνούτσεν.

Icons και Festival Darlings

Το φεστιβάλ εγκαινιάζει φέτος ένα νέο τμήμα με τον τίτλο Icons με την προβολή του ντοκιμαντέρ "Westwood: Punk, Icon, Activist" της Λόρνα Τάκερ, ένα κινηματογραφικό πορτρέτο της εκκεντρικής Βρετανίδας σχεδιάστριας μόδας και ακτιβίστριας Βίβιαν Γουέστγουντ, η οποία έκανε την πανκ ροκ της δεκαετίας του 1970 παγκοσμίως γνωστή μέσα από τις κολεξιόν της.

Όπως κάθε χρόνο, οι Νύχτες Πρεμιέρας αναλαμβάνουν να συστήσουν στο ελληνικό κοινό μερικές από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στα μεγάλα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ μέσα στη χρονιά, στο τμήμα Festival Darlings. Μία από αυτές είναι και το "The Miseducation of Cameron Post" της Ντεσιρέ Ακαβάν, το οποίο απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ του Σάντανς.

Φεστιβάλ κινηματογράφου για παιδιά και εφήβους

Στο πλαίσιο των Νυχτών Πρεμιέρας θα συστηθεί το νεοϊδρυθέν Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας "κατάλληλο κάτω των 18", που θα πραγματοποιηθεί 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής. Ένα φεστιβάλ για "παιδιά που θα γίνουν εκπαιδευμένοι θεατές του μέλλοντος", όπως είπε η συνιδρύτρια του θεσμού Αμάντα Λιβανού.

Το φεστιβάλ με προσβασιμότητα σε ΑμεΑ, άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης, που συνεχίζει συνεργασίες, το Animasyros, το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, το Cine Doc κ.ά., διεξάγεται στις αίθουσες Δαναός 1 και 2, Ιντεάλ, Odeon Opera 1και 2, Άστορ και Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL