Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
"Ποσόστωση" υπέρ γυναικών για το Φεστιβάλ Βενετίας;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ποσόστωση" υπέρ γυναικών για το Φεστιβάλ Βενετίας;

Σκηνή από την ταινία "The Nightingale" της Τζένιφερ Κεντ, η μοναδική που υπογράφεται από γυναίκα δημιουργό και συμμετέχει ως υποψήφια για τον Χρυσό Λέοντα

Γυναικείες οργανώσεις από τον χώρο του κινηματογράφου, ανάμεσα στις οποίες και το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Δίκτυο Γυναικών, απευθύνουν ανοιχτή επιστολή προς το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας με αφορμή την απουσία ταινιών με γυναικεία σκηνοθετική υπογραφή στο διαγωνιστικό τμήμα.

Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά όπου από τις 21 ταινίες που διεκδικούν τον Χρυσό Λέοντα μονάχα μία υπογράφεται από γυναίκα δημιουργό, το «The Nightingale» της Τζένιφερ Κεντ.

«Το έχουμε ξαναδεί το 'έργο'» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή, η οποία απαντά στα σχόλια του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, που σε σχετικές κριτικές είχε δηλώσει μεν ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου οι γυναίκες δημιουργοί να έχουν καλύτερη εκπροσώπηση, αλλά επιπλέον ότι η επιβολή ποσοστώσεων ως προς την ισότητα εκπροσώπησης ανδρών και γυναικών θα αποτελούσε γι’ αυτόν λόγο παραίτησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φετινής διοργάνωσης που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μονάχα το 21% των 1.650 ταινιών μεγάλου μήκους που κατατέθηκαν στο Φεστιβάλ είχαν σκηνοθετηθεί από γυναίκες. Ωστόσο στην επιστολή επισημαίνεται ότι ούτε καν αυτό το ποσοστό αντικατοπτρίζεται ως αναλογία στην τελική επιλογή των τίτλων του διαγωνιστικού προγράμματος.

Η επιστολή -την οποία υπογράφουν αρκετές οργανώσεις γυναικών επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου- ζητά από τη Βενετία να ακολουθήσει το παράδειγμα των Φεστιβάλ των Καννών και του Λοκάρνο και να υπογράψει δέσμευση για ισότιμη εκπροσώπηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL