Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
Τραμπ και Κου Κλουξ Κλαν βράζουν στο ίδιο καζάνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τραμπ και Κου Κλουξ Κλαν βράζουν στο ίδιο καζάνι

Ο Ανταμ Ντράιβερ και ο Τζον Ντέιβιντ Γουάσιγκτον πρωταγωνιστούν στο «BlacKkKlansman» του Σπάικ Λι

Το «BlacKkKlansman», η νέα ταινία του Σπάικ Λι, που είχε κερδίσει τις εντυπώσεις τον περασμένο Μάιο στις Κάννες (φεύγοντας από το φεστιβάλ με το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής), βγαίνει αυτή την Παρασκευή στις αμερικανικές αίθουσες και ο σκηνοθέτης, που ως γνωστόν δεν μασάει τα λόγια του, συνδέει το θέμα της ταινίας, τη δράση της Κου Κλουξ Κλαν κατά τη δεκαετία του 1970, με τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Αμερική: "Νομίζω πως η ταινία μου θα έπρεπε να προβληθεί στον Λευκό Οίκο" δήλωσε στους δημοσιογράφους. "Ο Τραμπ θα έπρεπε να προσκαλέσει στον Λευκό Οίκο τον πρώην ηγέτη της Κου Κλουξ Κλαν Ντέιβιντ Ντιούκ για να διασκεδάσουν μαζί κατά τη διάρκεια της προβολής. Άλλωστε και οι δύο βράζουν στο ίδιο καζάνι".

Ο Σπάικ Λι είπε ακόμη ότιη ταινία είναι αφιερωμένη στη μνήμη της (λευκής) Αμερικανίδας Χέδερ Χάιερ, η οποία δολοφονήθηκε ακριβώς έναν χρόνο πριν στις ρατσιστικές ταραχές που είχαν ξεσπάσει στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια τον Αύγουστο του 2017, όταν ένας νεοναζιστής έριξε το αυτοκίνητό του με ταχύτητα πάνω σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη συγκέντρωση ακροδεξιών και νεοναζιστών. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τη ζωή της η Χέδερ Χάιερ και να τραυματιστούν περισσότερα από είκοσι άτομα. "Ηρθα σε επαφή με τη μητέρα της Χέδερ", είπε ο Σπάικ Λι, "και έδωσε την έγκριση να μπει το όνομα της κόρης της στους εισαγωγικούς τίτλους της ταινίας. Δεν θέλω να ξεχαστεί η ζωή της Χέδερ Χάιερ, δεν θέλω ο κόσμος να ξεχάσει την πράξη της. Αισθάνομαι ότι με την καθημερινή, παράλογη ανακύκλωση ειδήσεων, αυτά τα πράγματα ξεχνιούνται γρήγορα".

Στην ταινία, ο Σπάικ Λι συνδέει τα γεγονότα του Σάρλοτσβιλ με μια αληθινή ιστορία από τη δεκαετία του 1970, όταν ο Αφροαμερικανός αστυνομικός Ρον Στάλγουορθ κατάφερε να εισχωρήσει στην Κου Κλουξ Κλαν με την βοήθεια ενός συναδέλφου του, του Φλιπ Ζίμερμαν, εβραϊκής καταγωγής. Οι δυο τους κατάφεραν να διεισδύσουν στα ανώτατα κλιμάκια της ρατσιστικής οργάνωσης στο Κολοράντο Σπρινγκς και τελικά ανέτρεψαν τα σχέδιά της να ελέγξει την τοπική κυβέρνηση. Τον Αφροαμερικανό αστυνομικό υποδύεται ο Τζον Ντέιβιντ Γουάσιγκτον και τον εβραϊκής καταγωγής συνάδελφό του ο Άνταμ Ντράιβερ.

"Η δουλειά μας είναι να ενώνουμε τις ιστορίες από το παρελθόν με τις σημερινές" συνεχίζει ο Σπάικ Λι. "Και για να καταλάβουμε το σήμερα, πρέπει να κοιτάξουμε με ανοιχτά τα μάτια το 'υλικό' της ιστορίας μας. Το υλικό πάνω στο οποίο χτίστηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Χτίστηκαν πάνω στους τάφους των ιθαγενών και στις πλάτες των σκλάβων... Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα δεν βγήκαν από το πουθενά. Ο ρατσισμός δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ στην Αμερική. Πρέπει να ξυπνήσουμε... Και όλα αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην Αμερική. Η άνοδος της ρατσιστικής Ακροδεξιάς είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Είναι πρόβλημα για κάθε πολίτη του κόσμου...».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL