Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Αλλάζει τα δεδομένα στην οπτικοακουστική βιομηχανία / Συμφωνία 71 δισ. δολαρίων μεταξύ Disney και Fox
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλάζει τα δεδομένα στην οπτικοακουστική βιομηχανία / Συμφωνία 71 δισ. δολαρίων μεταξύ Disney και Fox

Μια ιστορική συμφωνία εξαγοράς, που αλλάζει εντελώς τα δεδομένα στην οπτικοακουστική βιομηχανία, επικυρώθηκε χθες Παρασκευή από τους μετόχους της Disney και της 21st Century Fox στη Νέα Υόρκη. Έπειτα από ψηφοφορία των μετόχων των δύο εταιρειών, έγινε αποδεκτή η πρόταση εξαγοράς από την Disney των περιουσιακών στοιχείων της Fox, ύψους 71,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου το ένα τρίτο του ελληνικού ΑΕΠ!).

Συγκεκριμένα, 35,7 δισεκατομμύρια δολάρια θα είναι σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές. Ο μοναδικός αντίπαλος της Disney στην προσπάθεια εξαγοράς της Fox, εδώ και αρκετούς μήνες, ήταν η εταιρεία Comcast, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο της καλωδιακής και της δορυφορικής τηλεόρασης και στις 13 Ιουνίου κατέθεσε βελτιωμένη προσφορά ύψους 65 δισεκατομμυρίων σε μετρητά.

Με βάση τη συμφωνία που εγκρίθηκε χθες, οι μέτοχοι της Fox, που είναι σε μεγάλο ποσοστό μέλη της οικογένειας του Ρούπερτ Μέρντοχ, θα διακρατούν το 25% της νέας Disney. Η πώληση περιλαμβάνει το κινηματογραφικό στούντιο 20th Century Fox, καθώς και τα δορυφορικά δίκτυα Sky και Star που εκπέμπουν σε Ευρώπη και Ασία.

Η Disney έχει ήδη λάβει έγκριση για την εξαγορά από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπό την προϋπόθεση ότι μέσα σε 90 μέρες από το κλείσιμο της συμφωνίας η νέα εταιρεία θα πουλήσει 22 περιφερειακά αθλητικά τηλεοπτικά δίκτυα. Ωστόσο η τελική συμφωνία υπόκειται στην έγκριση και των ρυθμιστικών αρχών άλλων χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται οι δύο εταιρείες.

Με την εξαγορά η Disney διευρύνει την ήδη εντυπωσιακή «βιβλιοθήκη» ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών και καθίσταται "κυρίαρχος του παιχνιδιού" στον παγκόσμιο οπτικοακουστικό χάρτη.

Κ. Τερζής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL