Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
"Έφυγαν" Κλοντ Λαντζμάν και Ρόμπι Μίλερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Έφυγαν" Κλοντ Λαντζμάν και Ρόμπι Μίλερ

Ο κορυφαίος ντοκιμαντερίστας και συγγραφέας Κλοντ Λαντζμάν, σκηνοθέτης του περίφημου "Shoah", πέθανε χθες στο σπίτι του στο Παρίσι σε ηλικία 92 ετών. Τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Σεντ Αντουάν του Παρισιού, όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του. Είχε γεννηθεί το 1925 στο Μπουά-Κολόμπ, κοντά στο Παρίσι, από οικογένεια Λευκορώσων Εβραίων. Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έλαβε μέρος στην αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής συμμετέχοντας σε μια κομμουνιστική ομάδα.

Παρά τα προβλήματα υγείας που είχε εδώ και καιρό, γύρισε μια τελευταία του ταινία, "Οι τέσσερις αδελφές" (που προβάλλεται από την Τετάρτη στις γαλλικές αίθουσες), για τέσσερις Εβραίες που επέζησαν του Ολοκαυτώματος. Το «Shoah» ("Ολοκαύτωμα"), αποτέλεσμα δουλειάς 11 χρόνων, με συνολική διάρκεια 9,5 ώρες, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1985, δεν βασίζεται στη χρήση εικόνων αρχείου, αλλά στην κινηματογράφηση του «τώρα», σε συναντήσεις και συνομιλίες με ανθρώπους που σήμερα θυμούνται ή δεν θέλουν να θυμούνται τι ακριβώς συνέβη τότε. Και ο ευφυής Λαντζμάν, πίσω από την κάμερα, συνομιλεί μαζί τους χρησιμοποιώντας τη σωκρατική "μαιευτική" μέθοδο. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη του σκηνοθέτη λέγοντας πως το «Shoah» επέτρεψε μια «συμφιλίωση»: «Καθένας από εμάς τους Γερμανούς, καθώς αναρωτιέται ποια είναι η ευθύνη μας, θα έπρεπε να δει το 'Shoah'. Χάρη στη δουλειά μνήμης που έκανε, ο Κλοντ Λαντζμάν κατέστησε δυνατή μια συμφιλίωση. Και αυτό θα διαρκέσει».

Στο ντοκιμαντέρ «Ο τελευταίος των Αδίκων» (2013) ο Λαντζμάν επικεντρώνεται στην περίπτωση του ραβίνου Μπένγιαμιν Μουρμελστάιν, μοναδικού επιζώντος από τους «πρεσβύτερους» που διοικούσαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, επιλεγμένοι από τους ναζί. Μετά τον πόλεμο ο Μουρμελστάιν κατηγορήθηκε από τους Εβραίους για συνεργασία με τον εχθρό, ειδικά με τον Άιχμαν, και απομονώθηκε στη Ρώμη, ανεπιθύμητος στο Ισραήλ.

Ο Λαντζμάν τον είχε συναντήσει σαράντα χρόνια πριν, γυρίζοντας μια ταινία με εξαντλητικές συζητήσεις μαζί του, προσπαθώντας να διαφωτίσει την όποια «προδοσία» του. Μετά το τέλος των γυρισμάτων δεν ήταν σίγουρος εάν έπρεπε να δημοσιοποιήσει το υλικό του και το έβαλε στο αρχείο του. Αλλά, αισθανόμενος το τέλος της ζωής του να πλησιάζει, ο Λαντζμάν αποφάσισε να βγάλει αυτό το υλικό από το συρτάρι.

Ο Κλοντ Λαντζμάν είχε διατελέσει επίσης διευθυντής της πολιτικής, λογοτεχνικής και φιλοσοφικής επιθεώρησης "Temps Modernes" και συγγραφέας, φίλος του Ζαν-Πολ Σαρτρ, σύντροφος επί επτά χρόνια της Σιμόν Ντε Μποβουάρ. Είχε επηρεαστεί πολύ από τον θάνατο πέρυσι του γιου του Φελίξ, ο οποίος νικήθηκε στα 23 του από έναν ανελέητο καρκίνο.

«Ο θάνατος δεν είναι αυτονόητος. Πιστεύω πάντα στη ζωή. Αγαπώ τρελά τη ζωή, παρ' όλο που πολύ συχνά δεν είναι καθόλου αστεία» είχε πει πρόσφατα σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Διεκδικούσε για τον εαυτό του τον χαρακτηρισμό του αντιστασιακού και του αγωνιστή για την αλήθεια. «Αν είμαι ανένδοτος, είναι σε σχέση με την αλήθεια. Όταν βλέπω τι έχω κάνει στη διάρκεια της ζωής μου, πιστεύω ότι δεν έχω 'παίξει' με την αλήθεια».

Και ο Ρόμπι Μίλερ

Επίσης στο Παρίσι έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών, έπειτα από μάχη με την άνοια, ο διάσημος διευθυντής φωτογραφίας Ρόμπι Μίλερ, ολλανδικής καταγωγής, γεννημένος στο Κουρασάο, στις Ολλανδικές Αντίλλες, το 1940. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός μέσα από τη μακρόχρονη συνεργασία του με τον Βιμ Βέντερς, από την εποχή που ο δεύτερος ήταν φοιτητής στη Σχολή Κινηματογράφου του Μονάχου.

Με τον Βέντερς συνεργάστηκαν συνολικά σε δέκα ταινίες, ενώ είχε δουλέψει επίσης με τον Τζάρμους ("Ο νεκρός") και με τον Λαρς Φον Τρίερ («Δαμάζοντας τα κύματα» και "Dancer in the dark").

«Ο Ρόμπι είναι ένας ζωγράφος, ένας Βερμέερ που γεννήθηκε σε λάθος αιώνα» είχε δηλώσει ο Τζιμ Τζάρμους, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Ρόμπι Μίλερ εκτός από τον "Νεκρό" και στο «Down by Law», στο «Mystery Train», στο «Ghost Dog: Ο τρόπος του σαμουράι» και σε τμήματα του «Coffee and Cigarettes».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL