Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
"Αλήθεια ή ψέματα;" στο 6ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αλήθεια ή ψέματα;" στο 6ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

Αφιέρωμα στον Νίκο Παναγιωτόπουλο, masterclass από τον σπουδαίο Πορτογάλο σκηνοθέτη Μιγκέλ Γκόμες, μουσική, νέες τεχνολογίες, ερωτήματα και συζητήσεις για την "υβριδική" φύση του κινηματογράφου, όλα αυτά και πολλά ακόμη περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, που φέτος έχει την προμετωπίδα «Is it real?».

Οι ταινίες λένε την αλήθεια; Στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι η εξερεύνηση της κατασκευής της πραγματικότητας, μέσα από μια μεγάλη γκάμα κινηματογραφικών ειδών και παραλλαγών της φόρμας. Πρεμιέρα στις 17 Ιουλίου (έως τις 22 του μήνα) με μία ζωντανή κινηματογραφική περφόρμανς στην κεντρική πλατεία Μιαούλη, από τους Γιούργκεν Ρέμπλε και Τόμας Κένερ -πρόκειται για δύο δημιουργούς που προέρχονται από τον χώρο των multimedia και του πειραματικού σινεμά. Φέτος το Φεστιβάλ επιστρέφει στον επιβλητικό χώρο του λατομείου, στις 19 Ιουλίου, για μια ατμοσφαιρική περφόρμανς, αποτέλεσμα της συνεργασίας της Βίκυς Μπισμπίκη και του Μάικ Κούπερ. Η Βίκυ Μπισμπίκη είναι μέλος της καλλιτεχνικής κολλεκτίβας Medea Electronique, ενώ ο Μάικ Κούπερ ξεκίνησε ως κιθαρίστας και τραγουδοποιός της φολκ και των μπλουζ, αλλά το έργο του εξελίχθηκε, ενσωματώνοντας αυτοσχεδιαστική και ηλεκτρονική μουσική, μουσική για ταινίες του βωβού κινηματογράφου και radio art.

Ο Πορτογάλος σκηνοθέτης Μιγκέλ Γκόμες θα είναι το κεντρικό πρόσωπο του SIFF 2018 και θα βρεθεί ο ίδιος στη Σύρο. Ο Γκόμες ξεκίνησε την καριέρα του ως κριτικός κινηματογράφου. Ξεχωρίζει για τη μοναδική προσέγγισή του στην αφήγηση και διαθέτει την ικανότητα να βρίσκει νέους τρόπους για να μεταμορφώνει την πραγματικότητα σε όνειρο και να προσαρμόζει το όνειρα σε φόρμες που έχουν το σχήμα της πραγματικότητας. Στη Σύρο θα προβληθούν δύο ταινίες του, το «Beloved Month of August» (2008) και το «Tabu» (2012), ενώ με δική του επιλογή και πρόταση θα προβληθεί το «Rite of Spring» (1963) του Μανοέλ Ντε Ολιβέιρα ως εφαρμογή της φετινής θεματικής του Φεστιβάλ. Η ικανότητά του να βρίσκει νέους τρόπους να μεταμορφώνει την πραγματικότητα σε όνειρο θα είναι το κύριο θέμα του masterclass που θα δώσει το Σάββατο 21 Ιουλίου.

Αποτίοντας φόρο τιμής στον σκηνοθέτη Νίκο Παναγιωτοπούλο, το SIFF θα προβάλει "Τα χρώματα της Ίριδος» (1974), την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη, σε "διάλογο" με την ταινία μικρού μήκους του Άγγελου Φραντζή «Δεκαεννιά».

Στο όμορφο drive-in που βρίσκεται στην Ντελαγκράτσια, το Φεστιβάλ παρουσιάζει το Σάββατο 21 Ιουλίου δύο ταινίες, το «Kin-dza-dza» (1986) του Ρώσου Γκεόργκι Ντανελίγια, μια σοβιετική "οδύσσεια του διαστήματος" στον έρημο πλανήτη Pluke, και το «Picnic at Hanging Rock» (1975), του Πίτερ Γουίαρ, όπου ο χώρος γύρω από τον "Βράχο των Κρεμασμένων" είναι η περιοχή των ανεξήγητων εξαφανίσεων νεαρών κοριτσιών...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL