Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Θερινό σινεμά με γαλλική "σφραγίδα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θερινό σινεμά με γαλλική "σφραγίδα"

Η αφίσα της ταινίας "Ζυλ και Τζιμ" του Φρανσουά Τριφό

Μετά την πρώτη, πετυχημένη, διοργάνωση πέρυσι, το θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου επιστρέφει απόψε στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (είσοδος από Διδότου 6) προσφέροντας την ευκαιρία στους φίλους του καλού κινηματογράφου να απολαύσουν ορισμένες από τις σπουδαιότερες ταινίες του γαλλικού σινεμά: Φρανσουά Τριφό, Ζακ Μπεκέρ, Κριστόφ Κισλόφσκι - στη "γαλλική" περίοδο της δουλειάς του.

Στην πρεμιέρα προβάλλεται ο "Αγριος πλανήτης" του Ρενέ Λαλού (1973), γαλλοτσεχικής παραγωγής, ενώ στις 4 Ιουλίου (στις 9.30 μ.μ.) θα προβληθεί η ταινία του Κριστόφ Κισλόφσκι "Τρία χρώματα: Η μπλε ταινία" (1993). Είναι η πρώτη της τριλογίας που ο Κισλόφσκι γύρισε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, με συμβολική αναφορά στα τρία χρώματα της γαλλικής σημαίας, για τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης, αντίστοιχα. Στην «Μπλε ταινία» ηρωίδα είναι η Ζιλί, που σε αυτοκινητικό δυστύχημα χάνει τον άνδρα της, ο οποίος ήταν μεγάλος μουσικοσυνθέτης, και τη μικρή της κόρη. Προσπαθεί να ξεχάσει, να κόψει ό,τι τη συνέδεε με το παρελθόν... Απομονώνεται από τους φίλους της, ζει μακριά από τους ήχους της μουσικής. Κάποια μουσικοκριτικός όμως αρχίζει να υποπτεύεται ότι η Ζιλί συνέθετε τα έργα του άνδρα της... Εξαιρετική η ερμηνεία της Ζιλιέτ Μπινός, ενώ η μουσική είναι του Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ.

Στις 19 Ιουλίου (στις 9.30 μ.μ.) θα προβληθεί η ταινία "Casque d' Οr" του Ζακ Μπεκέρ (1952). Η Σιμόν Σινιορέ πρωταγωνιστεί, σε έναν από τους πρώτους ρόλους της καριέρας της. To «Casque d’Or» μας μεταφέρει στην περίοδο της Μπελ Επόκ, με τους ταραχώδεις έρωτες της ηρωίδας... Στις 7 Σεπτεμβρίου (στις 9.30 μ.μ.) θα προβληθεί το "Ζυλ και Τζιμ" του Φρανσουά Τριφό (1961), ιστορία του πιο διάσημου ερωτικού τριγώνου στον παγκόσμιο κινηματογράφο, με τη Ζαν Μορό να κυριαρχεί στην οθόνη.

Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα "Θ. Αγγελόπουλος" του Γαλλικού Ινστιτούτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL