Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
"Είχε γεννηθεί οργισμένος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Είχε γεννηθεί οργισμένος"

Συνεχίζεται μέχρι αύριο Κυριακή, στους κινηματογράφους "Άστορ" και "Ανδόρα", το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Σουηδού Ίνγκμαρ Μπέργκμαν με προβολές και συζητήσεις για το έργο του.

Από τους κορυφαίους σκηνοθέτες όλων των εποχών, ο Μπέργκμαν προσπάθησε να αποτυπώσει το μυστήριο και την ολότητα της ύπαρξης μέσα από μικρογραφίες της καθημερινότητας, εστιάζοντας με εμμονική συνέπεια τον φακό του στις προσωπικές σχέσεις. Με το έργο του ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν αναδιατύπωσε τα μεγάλα ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη συνθήκη αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε κινηματογράφο.

Σήμερα στις 7 μ.μ. στον κινηματογράφο "Άστορ" ο Σουηδός συγγραφέας και δημοσιογράφος Μίκαελ Τιμ, που βρίσκεται στην Αθήνα, θα μιλήσει για τις "Δύο αγάπες του Μπέργκμαν, το θέατρο και τον κινηματογράφο". Στις 10.30 μ.μ. επίσης στο "Άστορ" θα προβληθεί το αριστούργημά του "Η έβδομη σφραγίδα", με τη θεωρητικό Ρέα Βαλντέν να προλογίζει την ταινία.

Από παιδί ο Μπέργκμαν είχε ιδιαίτερη σχέση με το θέατρο αλλά και τον κινηματογράφο. Ως δημιουργός και σκηνοθέτης, αποκαλούσε το θέατρο “πιστή μου σύζυγο” και τον κινηματογράφο “ακριβή μου ερωμένη”. Αυτή η διπλή σχέση θα αναλύσει ο βιογράφος του Μπέργκμαν Μίκαελ Τιμ.

Αύριο Κυριακή στις 4.30 μ.μ., πάλι στο "Άστορ", η Μαρί Νίρεροντ, σκηνοθέτις και δημοσιογράφος, που στην πορεία του χρόνου έγινε και προσωπική φίλη του Μπέργκμαν, θα μιλήσει για τον άνθρωπο πίσω από το φαινόμενο Μπέργκμαν. Θα ακολουθήσει προβολή των τριών ταινιών μικρού μήκους που γύρισε στη διάρκεια των χρόνων της προσωπικής της σχέσης με τον Μπέργκμαν.

Επίσης αύριο, στις 7.30 μ.μ. στον κινηματογράφο "Ανδόρα", η σκηνοθέτις Αντουανέττα Αγγελίδη και η θεωρητικός Βαλντέν συζητούν για τον Μπέργκμαν. Στοιχεία της κινηματογραφικής του γραφής και βασικές θεματικές που διαπερνούν τις ταινίες του θα είναι οι άξονες της συζήτησης, στην οποία θα μπορεί να συμμετάσχει και το κοινό. Την Κυριακή στις 8 μ.μ. στο "Άστορ" ο Κωνσταντίνος Τζούμας θα παρουσιάσει την ταινία "Σαραμπάντ".

Μιλώντας για τον Μπέργκμαν, ο βιογράφος του Μίκαελ Τιμ είπε πως "ήταν ένας πολύ δύσκολος άνθρωπος. Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είχε γεννηθεί οργισμένος". Η Μαρί Νίρεροντ τον γνώρισε ως δημοσιογράφος το 1983 για μια συνέντευξη για τη σουηδική τηλεόραση. Η σχέση του με τη θρησκεία ήταν ένα κομβικό ζήτημα, χωρίς ωστόσο να έχει σταθερή άποψη.

Ο Μπέργκμαν ήταν γεμάτος αντιφάσεις, επισημαίνουν οι άνθρωποι που τον γνώρισαν. Παντρεύτηκε πέντε φορές, έκανε εννέα παιδιά, τα πρώτα τέσσερα με την Έλεν Λόνστρομ, την οποία εγκατέλειψε, όπως και τα παιδιά του. Ο πατέρας του Μπέργκμαν ήταν πάστορας, που είχε ταυτόχρονα ιδιαίτερη εμμονή με τα πολιτικά ζητήματα.

Ο Μπέργκμαν είχε σοβαρά προβλήματα με το σουηδικό κράτος και αντιμετώπισε κατηγορίες για φοροδιαφυγή μετά την παγκόσμια επιτυχία της ταινίας του «Σκηνές από έναν γάμο». Εγκατέλειψε τη Σουηδία, πρώτα πήγε στο Παρίσι, μετά στο Λος Αντζελες και κατέληξε στο Μόναχο, προτού επιστρέψει τελικά στη χώρα του.

Τα 100 χρόνια συμπληρώνονται στις 14 Ιουλίου 2018, στην «επέτειο» της γέννησής του. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται παγκοσμίως είναι και το γύρισμα μιας σειράς ταινιών μικρού μήκους από νέους σκηνοθέτες, σε παραγωγή του Σουηδικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Bergman Revisited» και οι ταινίες μικρού μήκους είναι εμπνευσμένες από το έργο του μεγάλου Σουηδού.

Το αφιέρωμα στην Αθήνα διοργανώνεται από το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Swedish Film Institute, την πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Γενική είσοδος: 5,50 ευρώ. Ημερήσιο εισιτήριο: 10 ευρώ. Η είσοδος στις συζητήσεις είναι ελεύθερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL