Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ίνγκμαρ Μπέργκμαν / Ίνγκμαρ Μπέργκμαν: 100 χρόνια από τη γέννηση του "ποιητή με την κάμερα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ίνγκμαρ Μπέργκμαν / Ίνγκμαρ Μπέργκμαν: 100 χρόνια από τη γέννηση του "ποιητή με την κάμερα"

"Μια αιωνιότητα κι ένας Μπέργκμαν" τιτλοφορείται το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Σουηδού σκηνοθέτη, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στους κινηματογράφους Άστορ και Ανδόρα από 19 έως 22 Απριλίου. Το αφιέρωμα, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο και το The Ingmar Bergman Foundation, θα ξεκινήσει με το ντοκιμαντέρ της Μάρι Νάιρεροντ «Bergman Island» (2004), παρουσία της σκηνοθέτριας, ενώ θα προβληθούν σε νέες, ψηφιακές κόπιες οι ταινίες «Καλοκαίρι με τη Μόνικα», «Η έβδομη σφραγίδα», «Άγριες φράουλες», «Περσόνα», «Φθινοπωρινή σονάτα», «Φάνι και Αλέξανδρος», "Saraband". "Ο ποιητής με την κάμερα" Ίνγκμαρ Μπέργκμαν αναζήτησε στο έργο του το μυστήριο, τη συνθετότητα αλλά και τις καθημερινές "στιγμές" της ύπαρξης μέσα από σεναριακές μικρογραφίες, εστιάζοντας με εμμονική συνέπεια στις προσωπικές σχέσεις. Με το έργο του, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν αναδιατύπωσε τα μεγάλα ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη συνθήκη, τον θάνατο, τη σχέση με τον Θεό, αλλάζοντας καθοριστικά τον τρόπο που βλέπουμε σινεμά. Οι προβολές θα πλαισιωθούν από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που θα εκτίθεται στους κινηματογράφους για όλο τον Απρίλιο, καθώς και από σειρά συζητήσεων και ομιλιών από Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, ακαδημαϊκούς, ηθοποιούς και κριτικούς κινηματογράφου. Την αφίσα του αφιερώματος επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Νίκος Πάστρας.

Ο Μπέγκμαν είχε γεννηθεί στην Ουψάλα, αλλά μεγάλωσε στη Στοκχόλμη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλολογίας του πανεπιστημίου της πόλης, άρχισε να ασχολείται με τη σκηνοθεσία, πρώτα στο θέατρο, ανεβάζοντας έργα των Στρίντμπεργκ, Σαίξπηρ, Λουίτζι Πιραντέλο, Αλμπέρ Καμί, Τένεσι Ουίλιαμς, Ζαν Ανούιγ, Μπέρτολντ Μπρεχτ, Άντον Τσέχοφ, αλλά και δικά του. Στον κινηματογράφο έγραφε σχεδόν πάντα ο ίδιος τα σενάρια και γρήγορα επιβλήθηκε διεθνώς ως ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς του 20ού αιώνα.

Τα 100 χρόνια συμπληρώνονται στις 14 Ιουλίου 2018, στην "επέτειο" της γέννησής του. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται παγκοσμίως είναι και το γύρισμα μιας σειράς ταινιών μικρού μήκους από νέους σκηνοθέτες, σε παραγωγή του Σουηδικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Το πρόγραμμα ονομάζεται "Bergman Revisited" και οι ταινίες μικρού μήκους είναι εμπνευσμένες από το έργο του μεγάλου Σουηδού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL