Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
"Αντίστροφη μέτρηση" για τα ελληνικά Όσκαρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αντίστροφη μέτρηση" για τα ελληνικά Όσκαρ

Από το χάπενινγκ - εισβολή του Γιώργου Πυρπασόπουλου και του Μάκη Παπαδημητρίου εναντίον του προέδρου Βασίλη Κατσούφη (αριστερά) και του αντιπροέδρου Γιώργου Φρέντζου. Στο κέντρο η συμβολαιογράφος Ουρανία Μικρού, που ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες

H "αντίστροφη μέτρηση" για την τελετή απονομής των φετινών βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στις 23 Απριλίου, ξεκίνησε χθες, με την παρουσίαση, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, των υποψηφιοτήτων που θα τεθούν στην κρίση των μελών της Ακαδημίας. Τιμώμενο πρόσωπο στη φετινή τελετή ο ελληνικής καταγωγής μουσικοσυνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά, ο οποίος, μετά το Όσκαρ που έλαβε πρόσφατα από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για τη "Μορφή του νερού", θα είναι παρών στην Αθήνα στις 23 Απριλίου, στη Στέγη, για να παραλάβει και το ειδικό βραβείο της ΕΑΚ.

Τη φετινή τελετή απονομής θα παρουσιάσουν ο Μάκης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, οι οποίοι, χθες, κατά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, "εισέβαλαν" απροειδοποίητα για ένα χάπενινγκ... διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Ακαδημίας Βασίλη Κατσούφη και τον αντιπρόεδρο Γιώργο Φρέντζο. Στη διαδικασία φέτος συμμετείχαν 22 μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, 13 ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) και 32 ταινίες μικρού μήκους. Από αυτές, τα μέλη της Ακαδημίας ψήφισαν τη short list των υποψηφιοτήτων.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες, "Ο γιος της Σοφίας" της Ελίνας Ψύκου συγκέντρωσε τις περισσότερες υποψηφιότητες, 13 συνολικά, και ακολουθούν, "Το τελευταίο σημείωμα" του Παντελή Βούλγαρη με 12 υποψηφιότητες και η «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου με 11 υποψηφιότητες. Το «Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη συγκέντρωσε 4, ενώ 3 υποψηφιότητες έχουν η νέα ταινία του Σταύρου Τσιώλη «Γυναίκες που περάσατε από 'δω» και το «Happy Birthday» του Χρίστου Γεωργίου.

Αναλυτικά, το βραβείο μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας διεκδικούν οι ταινίες "Ο γιος της Σοφίας" της Ελίνας Ψύκου, "Πολυξένη" της Δώρας Μασκλαβάνου, "Το τελευταίο σημείωμα" του Παντελή Βούλγαρη, "Γυναίκες που περάσατε από 'δω" του Σταύρου Τσιώλη και "Lines" του Βασίλη Μαζωμένου. Το βραβείο ντοκιμαντέρ διεκδικούν το "Dolphin Man" του Λευτέρη Χαρίτου, "Η μεγάλη ουτοπία" του Φώτου Λαμπρινού, "Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης" της Μαργαρίτας Μαντά.

Υποψήφιοι για το βραβείο σκηνοθεσίας είναι η Δώρα Μασκλαβάνου για την «Πολυξένη», η Ελίνα Ψύκου για τον «Γιο της Σοφίας», ο Σταύρος Τσιώλης για το «Γυναίκες που περάσατε από 'δω».

Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη διεκδικούν οι Δημήτρης Τσιλιφώνης για το «Do it Yourself», Γαβριήλ Τζάφκας για το «Αγκάθι», Λευτέρης Χαρίτος για το «Dolphin Man». Για το βραβείο σεναρίου υποψήφιοι είναι ο Σταύρος Τσιώλης για το «Γυναίκες που περάσατε από 'δω», η Ελίνα Ψύκου για το «Ο γιος της Σοφίας», η Δώρα Μασκλαβάνου για την «Πολυξένη», η Ιωάννα Καρυστιάνη για το «Τελευταίο Σημείωμα».

Το βραβείο ταινίας μικρού μήκους διεκδικούν οι ταινίες «Άκτιστο φως» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη, «Καουμπόης» του Γιάννη Χαριτίδη, «Κατάψυξη» του Δημήτρη Νάκου, «Το φράγμα» του Γιώργου Τελτζίδη, «Copa Loca» του Χρήστου Μασσαλά.

Για το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου υπάρχουν τέσσερις τελικές υποψηφιότητες, λόγω ισοψηφίας: Για την ταινία «Ο γιος της Σοφίας» η Βάλερι Τσεπλάνοβα, για την ταινία «Πολύξένη» η Κάτια Γκουλιώνη, για την ταινία «Happy Birthday» η Νεφέλη Κουρή, και για το «Ussak» η Κάτια Γέρου. Για το αντίστοιχο πρώτου ανδρικού ρόλου υποψήφιοι είναι, για τον «Γιο της Σοφίας» ο Βίκτορ Χομούτ, για το «Τελευταίο σημείωμα» ο Αντρέας Κωνσταντίνου, για το «Happy Birthday» ο Δημήτρης Ήμελλος. Το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου διεκδικούν η Υβόννη Μαλτέζου για τον «Γιο της Σοφίας», η Λυδία Φωτοπούλου για την «Πολυξένη» και η Θεοδώρα Τζήμου για το «Ussak». Το αντίστοιχο δεύτερου ανδρικού ρόλου διεκδικούν ο Θανάσης Παπαγεωργίου για τον "Γιο της Σοφίας", ο Φάνης Μουρατίδης για την «Τζαμάικα» και για το "Τελευταίο σημείωμα" ο Αντρέ Χένικε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL