Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Ζακ Μαγιόλ, ο "άνθρωπος - δελφίνι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζακ Μαγιόλ, ο "άνθρωπος - δελφίνι"

Ο Ζακ Μαγιόλ (δεξιά) με την Αμερικανίδα πρωταθλήτρια ελεύθερης κατάδυσης Μέγκαν Χίνι-Γκριρ -φυσικά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας...

O Zακ Μαγιόλ, ένας θρύλος της ελεύθερης κατάδυσης, πίστευε πως οι λειτουργίες του δελφινιού είναι πολύ κοντά στις ανθρώπινες δυνατότητες, καθώς θεωρούσε πως ο άνθρωπος "προέρχεται" από τη θάλασσα. Ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας του Λυκ Μπεσόν "Απέραντο γαλάζιο" (1988) σκιαγραφεί στην οθόνη, με αρκετή ελευθερία είναι αλήθεια, τη ζωή του Ζακ Μαγιόλ. Ο Έλληνας σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος αποφάσισε να αναζητήσει τον "πραγματικό" Μαγιόλ, τον άνθρωπο πίσω από το "Απέραντο γαλάζιο", που εκτός όλων των άλλων είχε κάνει διάσημη την Αμοργό. Το αποτέλεσμα είναι το ντοκιμαντέρ "Dolphin man", μια διεθνής συμπαραγωγή, δουλειά επίπονη, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο "Απέραντο γαλάζιο", τον Μαγιόλ είχε υποδυθεί ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Μαρκ Μπαρ, που έγινε αμέσως διάσημος, και λειτουργεί σήμερα ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην ταινία του Μπεσόν και στο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρίτου, όπου είναι ο αφηγητής. Χθες, στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ο Λευτέρης Χαρίτος και ο Μπαρ μίλησαν για το "Dolphin man"που από την Πέμπτη βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες.

Για πολλούς, ο Ζαν Μαρκ Μπαρ "ήταν" ο Μαγιόλ. Οταν ο τελευταίος αυτοκτόνησε, στην Eλμπα της Ιταλίας, το 2001, σε ηλικία 74 ετών, ο Ζαν Μαρκ Μπαρ δέχτηκε ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα από τον Χιλιανό σκηνοθέτη Ραούλ Ρουίζ: "Ζεις;" τον ρώτησε έκπληκτος. "Μα, φυσικά, εφόσον σου μιλάω", του απάντησε ο Μπαρ. Και τότε ο Ρουίζ του είπε ότι οι εφημερίδες στη Χιλή ανέφεραν την είδηση του θανάτου του Μαγιόλ χρησιμοποιώντας την φωτογραφία του Ζαν Μαρκ Μπαρ!

Ωστόσο, ο Λευτέρης Χαρίτος μάς "προσγειώνει": "Ο Μαγιόλ της ταινίας 'Απέραντο γαλάζιο' και ο πραγματικός, δεν έχουν καμία σχέση". Και δίπλα του ο Ζαν Μαρκ Μπαρ συμπλήρωσε: "Στα γυρίσματα της ταινίας του Μπεσόν κατάλαβα πως ο σκηνοθέτης πήρε την προσωπικότητα του Μαγιόλ και τη διασκεύασε σε ένα είδος μύθου. Το 'Απέραντο γαλάζιο' έκλεψε την προσωπικότητά του, την ταυτότητά του".

Ο Λευτέρης Χαρίτος ανέλαβε να γυρίσει το "Dolphin man" συνδυάζοντας υλικό αρχείου με σύγχρονες υποβρύχιες λήψεις και συνεντεύξεις με ανθρώπους που γνώρισαν τον μεγάλο "εραστή της θάλασσας". Το συνεργείο έφτασε μέχρι το Ισραήλ και την Ιαπωνία, την κουλτούρα της οποίας αγαπούσε ιδιαίτερα ο Μαγιόλ. Σίγουρα ο Χαρίτος δεν είχε την πρόθεση να κάνει μια "αγιογραφία" του καταδύτη Μαγιόλ: Ωστόσο, όπως μας είπε χθες, "όταν καταδύεσαι στη θάλασσα, είναι σαν να καταδύεσαι στον εαυτό σου". Κινήθηκε με άξονα το πάθος του Μαγιόλ για τη θάλασσα. "Είχε τα ελαττώματά του, αλλά πιστεύω ότι σε μια ταινία αυτού του είδους χρειάζεται να υπάρχει θαυμασμός για το κεντρικό πρόσωπο, χωρίς να φτάνουμε στην αγιογραφία. Κανείς δεν θέλει να βλέπει αγιογραφίες στο σινεμά".

Το ντοκιμαντέρ «Dolphin man» είναι μια παραγωγή της ελληνικής εταιρείας Anemon, και είναι η πρώτη ταινία που χρηματοδοτήθηκε μέσω του κοινού ταμείου Ελλάδας- Γαλλίας για κινηματογραφικές συμπαραγωγές, με συμμετοχή Καναδά, Ιταλίας, Ιαπωνίας και, φυσικά, Γαλλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL