Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
"Επετειακά" βραβεία στο Πανόραμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Επετειακά" βραβεία στο Πανόραμα

Σκηνή από τη βραβευμένη ταινία «Arrhythmia» του Ρώσου σκηνοθέτη Μπόρις Χλέμπνικοφ

Με την απονομή βραβείων σε συμμετέχοντες σκηνοθέτες, αλλά και σε τιμώμενα πρόσωπα, ολοκληρώθηκε η 30ή διοργάνωση του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου την Τετάρτη το βράδυ στον κινηματογράφο «Έλλη», ενώ ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς» του Ραούλ Πεκ.

Η FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπνδία Κριτικών Κινηματογράφου) έδωσε το βραβείο «Fipresci Θόδωρος Αγγελόπουλος» στην ταινία «Arrhythmia» του Ρώσου σκηνοθέτη Μπόρις Χλέμπνικοφ με θέμα τη σχέση ενός ζευγαριού που δοκιμάζεται στον εργασιακό χώρο (τα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου), καταδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις παθογένειες του ρωσικού ΕΣΥ. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του σκηνοθέτη ο μορφωτικός ακόλουθος της ρωσικής πρεσβείας Θεόδωρος Καλαϊντόφ.

Η ταινία «Una famiglia» του Ιταλού Σεμπαστιάνο Ρίζο, ο οποίος ήταν παρών στην απονομή, απέσπασε το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, ενώ μοιράστηκε και το βραβείο κοινού της επιτροπής αναγνωστών του «Αθηνοράματος» με το «Reinventing Marvin» της Γαλλίδας Αν Φοντέιν. Η ταινία της Φοντέιν αναφέρεται στην «επανεφεύρεση του εαυτού» ενός νεαρού ομοφυλόφιλου.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το «Una famiglia» του Σεμπαστιάνο Ρίζο, που διεκδίκησε Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, στάθηκε η αφορμή για μια άνανδρη επίθεση εναντίον του σκηνοθέτη, στις σκάλες του σπιτιού του, από ομάδα νεοναζί οι οποίοι ενοχλήθηκαν από την ταινία του. Ο Σεμπαστιάνο Ρίζο τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε ένα διάστημα στο νοσοκομείο.

Τιμητικό βραβείο στον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη απένειμε η συμπατριώτισσά του Μαρία Παναγίδου από το Σπίτι της Κύπρου. «Παρακολουθώντας το 'Πανόραμα' μάθαμε σινεμά. Κι ύστερα μεγαλώσαμε, γυρίσαμε κι εμείς ταινίες κι αυτές παίχτηκαν στο Πανόραμα» είπε ο σκηνοθέτης. Τιμήθηκαν ακόμη οι ηθοποιοί Βαγγέλης Μουρίκης και Γιώτα Φέστα.

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, αφού ευχήθηκε μακροημέρευση στο φεστιβάλ και στον διευθυντή του, τίμησε με ειδικό βραβείο τον προσκεκλημένο της διοργάνωσης Κριστόφ Ζανούσι. Ο διάσημος Πολωνός σκηνοθέτης, μέλος του Δ.Σ. της Eυρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, δήλωσε: «Όταν ήμουν νέος, έλεγα πως οι άνθρωποι δεν χρειάζονται τα βραβεία. Έκανα λάθος. Στην ηλικία μου αυτό είναι μια ενθάρρυνση να συνεχίσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL