Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Επετειακό Πανόραμα Κινηματογράφου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επετειακό Πανόραμα Κινηματογράφου

Το αριστουργηματικό φιλμ του Λουκίνο Βισκόντι «Ο Ρόκο και τα αδέλφια του» περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του φετινού Πανοράματος που ξεκινά αύριο

Τριάντα χρόνια συμπληρώνει φέτος το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της Αθήνας, που σηκώνει αυλαία αύριο Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής στις 7.30 μ.μ. με την προβολή του βωβού αριστουργήματος του Ντέιβιντ Γκρίφιθ «Μισαλλοδοξία» (1916), με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Νίκο Πλάτανο.

Η επιλογή της ταινίας δεν είναι τυχαία καθώς προαναγγέλλει το μεγάλο αφιέρωμα του φετινού Πανοράματος «Η γοητεία του μαυρόασπρου» με ταινίες που σφράγισαν αλλά και ανέδειξαν την αισθητική του μαυρόασπρου κινηματογράφου.

Ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, η επική «Μισαλλοδοξία» του Γκρίφιθ συνετέλεσε στην καταξίωση της νέας τέχνης, που στην εποχή του βωβού βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα. Πρόκειται για μια γιγαντιαίων διαστάσεων σύνθεση από τέσσερις ιστορίες, τοποθετημένες σε διαφορετικό ιστορικό χρόνο, που αναπτύσσονται παράλληλα: η πτώση της Βαβυλώνας, η σταύρωση του Χριστού, η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου και ένα σύγχρονο επεισόδιο τοποθετημένο στην Αμερική. Λέγεται πως η «Μισαλλοδοξία» υπήρξε η απάντηση του Γκρίφιθ στις κατηγορίες περί ρατσισμού που προκάλεσε «Η γέννηση ενός έθνους».

Θα προβληθεί η πρωτότυπη βερσιόν της ταινίας, με τα φίλτρα που χρησιμοποιούνταν (όπως και στις υπόλοιπες βωβές ταινίες) την εποχή που πρωτοπροβλήθηκε.

Τις επόμενες μέρες οι προβολές του Πανοράματος θα διεξαχθούν από τις 19 έως τις 25 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Ααβόρα και από 26 Οκτωβρίου έως και την 1η Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Έλλη.

Φετινοί προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ ο βραβευμένος με Όσκαρ Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Αλεξάντερ Πέιν και ο Πολωνός σκηνοθέτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου Κριστόφ Ζανούσι.

Οκτώ ταινίες συμμετέχουν φέτος στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα. Ανάμεσά τους και μία ελληνική σε πανελλαδική πρεμιέρα, οι «Γραμμές» του Βασίλη Μαζωμένου, με συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ, μια ταινία που εστιάζει σε πτυχές της ελληνικής κρίσης μέσα από συνομιλίες που καταγράφει τηλεφωνική γραμμή στήριξης.

Από την Ιταλία έρχεται το «Una Famiglia» του Σεμπαστιάνο Ρίζο, όπου δύο μετανάστες -ένας άντρας και μια 15χρονη- συναντιούνται στη Ρώμη και προσπαθούν να επιβιώσουν στο περιβάλλον της μητρόπολης. Η Αν Φοντέν από τη Γαλλία θα παρουσιάσει το «Re-Inventing Marvin», ενώ από τη Ρωσία θα δούμε το «Arrhythmia» του Όλεγκ Χλεμπνίκοβ, ήδη βραβευμένο στο Κάρλοβι Βάρι.

Το έργο δύο σπουδαίων σκηνοθετών θα τιμηθεί φέτος στο Πανόραμα, του Λουκίνο Βισκόντι και του Νίκου Κούνδουρου. Στη ρετροσπεκτίβα για τον Βισκόντι προβάλλονται δέκα αξεπέραστες δημιουργίες του, ενώ στο αφιέρωμα προς τιμήν του Έλληνα δημιουργού που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Φεβρουάριο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το ντοκιμαντέρ που γύρισε προς τιμήν του ο συνεργάτης του Νίκος Καβουκίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL