Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Αφιέρωμα στον Ρούμπεν Έστλουντ / Ο νικητής των Καννών στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφιέρωμα στον Ρούμπεν Έστλουντ / Ο νικητής των Καννών στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ο Σουηδός σκηνοθέτης Ρούμπεν Έστλουντ, ο μεγάλος νικητής του πρόσφατου Φεστιβάλ των Καννών με το «The Square», θα είναι ο επίτιμος καλεσμένος του επόμενου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο. Ο 43χρονος δημιουργός θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τις ταινίες του στο κοινό. Οι ήρωες του Έστλουντ είναι γεμάτοι ψεγάδια, παθιασμένοι, αναποφάσιστοι, ανθρώπινοι. Βρίσκονται αντιμέτωποι με οριακές καταστάσεις, πάνω απ’ όλα, όμως, με τις πιο κρυφές τους αδυναμίες. Στο σινεμά του διακρίνονται επιρροές από Iνγκμαρ Μπέργκμαν, Λουίς Μπουνιουέλ, Λαρς φον Τρίερ, Ρόι Aντερσον. Ο Eστλουντ όμως έχει τόσο δυνατή, διακριτή ταυτότητα, χτίζει έναν κόσμο εγκεφαλικό και μαζί σωματικό, που εντυπώνεται στο μυαλό μας.

Το "Play" (2011) εστιάζει στην ψυχολογική, παρά τη σωματική όψη της βίας. Η ρατσιστική συμπεριφορά καθοδηγεί τους ήρωες, μια ομάδα αγοριών μεταξύ 12 και 14 ετών που ληστεύουν αδύναμα παιδιά, θέτοντας σε εφαρμογή ένα εκβιαστικό παιχνίδι ρόλων... Στο "The Guitar Mongoloid" (2004), με αποσπασματική αφήγηση, ο Έστλουντ ρωτά και ταυτόχρονα απαντά, μέσα από τους ήρωές του, μοναχικούς ανθρώπους, που ζουν σε μια φανταστική πόλη που ωστόσο μοιάζει πολύ με το σημερινό Γκέτεμποργκ. Σκοτεινό, με στιγμές βίας, αλλά και χιουμοριστικό, γεμάτο συγκίνηση, πορτρέτο μιας κοινωνίας που δεν ακολουθεί κοινωνικές νόρμες.

Στη ρετροσπεκτίβα, εκτός από όλες τις μεγάλου μήκους θα προβληθούν και οι μικρού μήκους ταινίες του Έστλουντ: το "Incident by a Bank" (2009), που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 2010, αναπαριστά σε πραγματικό χρόνο μια αποτυχημένη απόπειρα ληστείας στη Στοκχόλμη. Γεμάτο με ένταση και οξυδερκή παρατήρηση είναι και το "Autobiographical Scene Number" (2005), το οποίο παρακολουθεί μια ομάδα νεαρών που διασχίζουν μια ψηλή γέφυρα, τη στιγμή που ένας από αυτούς αποφασίζει πως θέλει να πηδήξει.

Στη Θεσσαλονίκη θα προβληθούν και τα ντοκιμαντέρ του Έστλουντ. Στο πολύ προσωπικό "Family Again" (2002) φέρνει κοντά τους γονείς του, 23 χρόνια μετά το διαζύγιό τους, ώστε να συμφιλιωθούν μπροστά στην κάμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL