Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Η κωμωδία ως όπλο επί σκηνής εναντίον του Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κωμωδία ως όπλο επί σκηνής εναντίον του Τραμπ

Πολιτικό σόου στο Μπρόντγουεϊ από τον Μάικλ Μουρ; Μα αυτός είναι κινηματογραφιστής και ακτιβιστής, δεν ξέρει να τραγουδά, δεν ξέρει να χορεύει... Αλλά είναι ο άνθρωπος που είχε προβλέψει μήνες πριν από τις αμερικανικές εκλογές την επικράτηση του Τραμπ, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, και παρουσιάζει τώρα επί σκηνής στο θέατρο "Μπελάσκο" το σόου "Οι όροι για την παράδοσή μου" ("The terms of my surrender") βάζοντας στο στόχαστρο για άλλη μια φορά τον Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με "οδηγίες αντιπολίτευσης"! Σκηνοθέτης της θεατρικής παράστασης είναι ο βραβευμένος με «Τόνι», Μάικλ Μάγιερ.

Το "μότο" στην αφίσα της παράστασης είναι «Μπορεί μία παράσταση του Μπρόντγουεϊ να ρίξει από την εξουσία έναν εν ενεργεία πρόεδρο;». Ο Μάικλ Μουρ προσπαθεί να είναι αισιόδοξος: «Δουλεύω με την ελπίδα ότι δεν θα είναι πρόεδρος για πολύ καιρό». Θεωρεί ότι η κωμωδία μπορεί να λειτουργήσει ως όπλο και να αποτρέψει τα χειρότερα της προεδρίας Τραμπ: «Χρειαζόμαστε μια στρατιά από σατιρικούς συγγραφείς», είπε. Κατά τη διάρκεια μιας παράστασης, μετά τη ρατσιστική "έκρηξη" στο Σάρλοτσβιλ, ο Μουρ πήρε τους θεατές από την αίθουσα και τους πήγε έξω από τον ουρανοξύστη όπου είναι η έδρα των επιχειρήσεων του Τραμπ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις απίστευτες δηλώσεις του, που απέφευγαν να καταδικάσουν την Κου Κλουξ Κλαν. "Αρκετοί από αυτούς συμμετείχαν για πρώτη φορά στη ζωή τους σε διαδήλωση και ήταν ενθουσιασμένοι" λέει ο Μουρ για την πολιτική εκπαίδευση των θεατών του.

Αλλά η "είδηση" είναι πως ο Μάικλ Μουρ προβλέπει και πάλι ότι ο Τραμπ θα επικρατήσει ξανά στις προεδρικές εκλογές του 2020! Σύμφωνα με τη δική του ανάλυση των αποτελεσμάτων, πέρα από την ιδιομορφία του εκλογικού συστήματος, υπήρξαν και μεγάλες μετατοπίσεις στο εκλογικό σώμα. Εκτιμά πως οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόροι του Ομπάμα ψήφισαν Τραμπ στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Για να μην επαναληφθεί η νίκη του Τραμπ, τάσσεται υπέρ της πρωτοβουλίας που έχει εκδηλωθεί εδώ και καιρό για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ώστε ο Πρόεδρος να εκλέγεται απευθείας με τη λαϊκή ψήφο και όχι μέσω εκλεκτόρων. Θυμίζουμε ότι στις τελευταίες εκλογές ο Τραμπ πήρε τρία εκατομμύρια λιγότερες ψήφους στο σύνολο της χώρας αλλά κέρδισε περισσότερους εκλέκτορες, επικρατώντας στις "κρίσιμες" πολιτείες, το Μίσιγκαν, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν, που έχουν χτυπηθεί από την αποβιομηχάνιση. "Για το μέλλον, υπάρχει ωστόσο ένα στοιχείο ελπίδας" συνεχίζει ο Μουρ: "Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, οι οργισμένοι λευκοί, ο πυρήνας των ψηφοφόρων του Τραμπ, είναι είδος υπό εξαφάνιση. Το 2050, οι λευκοί γενικά θα είναι μειονότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και δεν λυπάμαι καθόλου γι`αυτό. Ελπίζω να ζήσω μέχρι τότε, σίγουρα η Αμερική θα έχει γίνει καλύτερη".

Βέβαια, δεν σταματά εκεί. Ήδη τον περασμένο Νοέμβριο, στην εκπομπή “State of the Union” του CNN, ο Μάικλ Μουρ είχε πει πως το εκλογικό σώμα μετεξελίχθηκε σε ένα είδος τηλεοπτικού κοινού, σαν αυτά που ψηφίζουν στα ριάλιτι σόου, και επομένως ψηφίζουν με βάση ό,τι τους διασκεδάζει περισσότερο. Υπενθυμίζει ότι στη δεκαετία του ‘80 οι ψηφοφόροι της Μινεσότα εξέλεξαν κυβερνήτη τον παλαιστή Τζέσε Βεντούρα. "Δεν ήταν ανόητοι, το έκαναν όμως γιατί μπορούσαν, ήταν η φάρσα που έστησαν σε ένα άρρωστο πολιτικό σύστημα».

Ο Μουρ έχει σπεύσει να προτείνει για μελλοντικούς υποψήφιους των Δημοκρατικών την Όπρα Γουίνφρεϊ ή τον Τομ Χανκς... "Οι Ρεπουμπλικάνοι στήριξαν τον Ρόναλντ Ρίγκαν, τον "Εξολοθρευτή" Σβαρτσενέγκερ... Δεν μπορείς να αγνοήσεις σήμερα το παιχνίδι της γοητείας και την επίδραση που έχει στον αμερικανικό λαό".
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL