Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Υποψήφιος για τον Χρυσό Φοίνικα ο Γιώργος Λάνθιμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υποψήφιος για τον Χρυσό Φοίνικα ο Γιώργος Λάνθιμος

Ο Κόλιν Φάρελ στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Σκοτώνοντας ένα ιερό ελάφι»

Η συζήτηση για την ταινία του Λάνθιμου δεν έχει κοπάσει εδώ στην Κρουαζέτ και όλα δείχνουν ότι θεωρείται ήδη υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα. Μπορεί οι αντιδράσεις από τον χώρο της κριτικής να μην είναι ομόφωνα θετικές, ωστόσο τα εγκώμια κυριαρχούν.

Εγκώμια για το «Ιερό ελάφι»

Ο Τζόναθαν Ρόμνεϊ γράφει στο περιοδικό «Screen International» πως το «Ιερό ελάφι» είναι μια ταινία «περισσότερο ελληνική από τον «Αστακό», καθώς ο σκηνοθέτης προσπαθεί να θέσει τα διλήμματα της αρχαίας τραγωδίας σε ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό πλαίσιο. (...) Οι ερμηνείες είναι εκπληκτικές. Η Νικόλ Κίντμαν δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας της. Σίγουρα πρόκειται για μια δυνατή ταινία που σε αναστατώνει και ταυτόχρονα διευρύνει αποφασιστικά το ρεπερτόριο ενός από τους πιο ξεχωριστούς δημιουργούς του ευρωπαϊκού κινηματογράφου».

Ο Ντέιβιντ Έρλιχ γράφει στο «Indiewire» πως «ο Γιώργος Λάνθιμος έρχεται στην Αμερική και γυρίζει την πιο τρομακτική ταινία της καριέρας του». Η Τζέσικα Κιάνγκ στο «The Playlist» λέει πως η νέα ταινία του Λάνθιμου «κάνει τον 'Αστακό' να μοιάζει με μια τρυφερή εμπειρία. Το 'Ιερό ελάφι' είναι μια ταινία με καθαρά χέρια, παγωμένη καρδιά και σχεδόν σατανικό τρόμο...».

Για το Μάντσεστερ

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, θεατές, όλος ο κόσμος του κινηματογράφου τήρησε ενός λεπτού σιγή χθες στο Φεστιβάλ των Καννών σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Μάντσεστερ, την πόλη που χτυπήθηκε από την τρομοκρατία. «Τα θύματα του Μάντσεστερ δεν έκαναν τίποτα παραπάνω απ' ό,τι κάνουμε εδώ: ήταν μαζί, γιόρταζαν την ελευθερία να αγαπούν και να μοιράζονται το πάθος τους» είπε ο Τιερί Φρεμό, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ. Στο πλευρό του, στα σκαλιά του Παλέ, ήταν ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Πιερ Λεσκίρ, ο δήμαρχος των Καννών Νταβίντ Λισνάρ και η Γαλλίδα ηθοποιός Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Επίθεση ενάντια στην κοινωνία

Στις Κάννες τα μέτρα ασφαλείας είναι ήδη δρακόντεια, μετά την πολύνεκρη επίθεση με φορτηγό που σημειώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι στη γειτονική Νίκαια, αλλά και τις βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015. Η επίθεση στο Μάντσεστερ είχε ήδη επιπτώσεις στο φεστιβάλ, καθώς ματαιώθηκε η εμφάνιση του Λιούις Χάμιλτον, του Βρετανού παγκόσμιου πρωταθλητή της Φόρμουλα 1, ο οποίος θα προωθούσε τη σειρά ταινιών «Cars» της Disney. Ο Κόλιν Φάρελ, ο πρωταγωνιστής της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, είπε ότι η επίθεση στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε ήταν «μια επίθεση ενάντια στην κοινωνία, μια επίθεση κατά της καρδιάς, της ζωής και του νου αθώων ανθρώπων».

Περίπου εκατό ηθοποιοί, σκηνοθέτες, πρόσωπα που σημάδεψαν την ιστορία του Φεστιβάλ συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι για μια ιστορική φωτογραφία για την επέτειο των 70 χρόνων. Ανάμεσά τους ο Όλιβερ Στόουν, ο Τζορτζ Μίλερ, ο Αντόνιο Μπαντέρας, η Κλαούντια Καρντινάλε, ο Κώστας Γαβράς, η Μόνικα Μπελούτσι, ο Κεν Λόουτς, η Κατρίν Ντενέβ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL