Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Λίνα Βερτμίλερ: «Δεν μετανιώνω για τίποτα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λίνα Βερτμίλερ: «Δεν μετανιώνω για τίποτα»

Η Λίνα Βερτμίλερ ακόμα και σήμερα απολαμβάνει μία ακόρεστη όρεξη για τη ζωή. Είτε πρόκειται για τον ήλιο, το σεξ, τον έρωτα, είτε για τον σοσιαλισμό, εδώ και 50 χρόνια η 88χρονη σεναριογράφος και σκηνοθέτρια έχει δημιουργήσει ένα συμπαγές έργο το οποίο διαλύει με ανάλαφρο τρόπο τις πιο τραγελαφικές και ανούσιες παρορμήσεις της ανθρώπινης ψυχής.

Η γνωστή σε όλους μας Βερτμίλερ, εκτός από τις ταινίες της και για το σήμα-κατατεθέν γυαλιά της, μεγάλωσε στη διάρκεια της φασιστικής δικτατορίας του Μουσολίνι, σπούδασε θέατρο και χάρις στη γνωριμία της με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και την τότε σύζυγό του Φλώρα Καράμπελα που συνδέονταν με τον Φρεντερίκο Φελίνι, δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη στη θρυλική πλέον ταινία του μεγάλου σκηνοθέτη «81/2».

Το σκηνοθετικό της ντεμπούτο έγινε το 1963 με την ταινία «Ι Basilischi» την οποία γυρίζει με το κινηματογραφικό συνεργείο του Φελίνι. Πρόκειται για μία απλή, νεορεαλιστική ταινία για τρεις νέους περιπλανώμενους και την καθημερινή τους αγωνία για επιβίωση στον φτωχό ιταλικό νότο.

Έπρεπε όμως να περιμένει έως το 1976, χρονιά που έγινε η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να αποσπάσει υποψηφιότητα για Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία της «Ο Πασκουαλίνο και οι 7 καλλονές» (Pasqualino Settebellezze). Είχαν προηγηθεί οι πολύ γνωστές και στην Ελλάδα ταινίες της «Μίμης ο Σιδεράς», «Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας», «Η κυρία και ο ναύτης» με τους αγαπημένους της ηθοποιούς Τζανκάρλο Τζιανίνι και Μαριάντζελα Μελάτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL