Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Το γαλλόφωνο σινεμά "επιστρέφει" δεκαοκτάχρονο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το γαλλόφωνο σινεμά "επιστρέφει" δεκαοκτάχρονο!

Η γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα "ενηλικιώθηκε", κλείνοντας φέτος τα 18 της χρόνια! Μέχρι σήμερα το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει δώσει την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να ανακαλύψει την ευρύτερη γκάμα του γαλλικού και του γαλλόφωνου κινηματογράφου, πέρα από τις μεγάλες εμπορικές επιτυχίες. Η "συνάντηση" διαφορετικών μορφών τέχνης είναι βασικός άξονας της διοργάνωσης και αυτή τη χρονιά, εισάγοντας την ενότητα «Η μουσική στον κινηματογράφο» και εστιάζοντας στους μεγάλους συνθέτες που σφράγισαν την ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου, από τις "Ομπρέλες του Χερβούργου" (με τη μουσική του Μισέλ Λεγκράν) μέχρι το "Καμίλ Κλοντέλ" (όπου τη μουσική υπογράφει ο Γκάμπριελ Γιάρεντ).

Μέχρι την Τετάρτη 29 Μαρτίου, το Φεστιβάλ φιλοξενεί, πέρα από τις προβολές, masterclasses και παράλληλες εκδηλώσεις, στην Αθήνα (στην αίθουσα "Θόδωρος Αγγελόπουλος" του Γαλλικού Ινστιτούτου, στον "Δαναό", το "Άστορ", και στη Θεσσαλονίκη στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας").

Εκτός από το Διαγωνιστικό Τμήμα, με ταινίες που έχουν ήδη εξασφαλίσει ελληνική διανομή, και το Πανόραμα (ταινίες σε αποκλειστικές προβολές στην Ελλάδα), το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου δίνει φέτος «λευκή κάρτα» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου για να παρουσιάσει τις δικές του επιλογές στους θεατές. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων πραγματοποιείται η οπτικοακουστική περφόρμανς «Parallaxe/ Παράλλαξη», καρπός συνεργασίας της ομάδας Nominoë και του μουσικού Μιχάλη Μοσχούτη. Το έργο είναι βασισμένο πάνω στην ιδέα της γεωμετρίας στον κινηματογράφο και αναδεικνύει ένα πολύπλευρο αντικείμενο που μεταμορφώνεται σε ταινία-γλυπτό, συγκλίνοντας με τα έργα των Άντονι ΜακΚολ και Τζέιμς Τάρελ. Την Τρίτη 28 Μαρτίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί masterclass με θέμα «Τατουάζ και ροκ μουσική», αμέσως μετά την προβολή της ταινίας «Μέτρα τις πληγές σου» (βραβευμένη στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, αναφέρεται στη ζωή ενός τραγουδιστή της χαρντ ροκ). Ο σκηνοθέτης της ταινίας Μοργκάν Σιμόν συζητά με τον Γιώργο Μαυρίδη για τα τατουάζ. Η είσοδος στο masterclass είναι ελεύθερη.

Η πενταμελής κριτική επιτροπή της φετινής διοργάνωσης έχει ως πρόεδρο τη σκηνοθέτρια Ζιλί Γαβρά και ως μέλη τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη, την τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη, τον κριτικό κινηματογράφου Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και την ηθοποιό Κατερίνα Μισιχρόνη. Επισημαίνουμε από το πρόγραμμα, την ταινία «Βαβυλώνα», η οποία εκτυλίσσεται στην καρδιά της σύγχρονης, "προβληματικής" Ευρώπης, και το φιλμ «Το αουτσάιντερ» που αποκωδικοποιεί το διεθνές οικονομικό σύστημα μέσα από την διαδρομή ενός τριανταπεντάχρονου επενδυτή, του οποίου οι αποφάσεις το 2008 έθεσαν σε κίνδυνο τον τραπεζικό κολοσσό Societe Generale.
Το Φεστιβάλ "ρίχνει αυλαία" την Τετάρτη με τη νέα κωμωδία του Φιλίπ ντε Σοβερόν, «Βρε, καλώς τους!» («A bras ouverts»). Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης, ο Ζαν - Πιερ Φουζερόλ, εκπρόσωπος της "αριστεράς με δεξιά τσέπη", δεσμεύεται δημοσίως ότι θα φιλοξενούσε πρόθυμα στο σπίτι του πρόσφυγες. Όταν όμως μια οικογένεια Ρομά έρχεται να εγκατασταθεί στο σπίτι του, η κατάσταση παίρνει μια απρόσμενη τροπή...

Στη Θεσσαλονίκη, όπου διοργανώνονται παράλληλες προβολές του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, έως τις 29 Μαρτίου, στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας", θα προβληθούν συνολικά 14 ταινίες από το Διαγωνιστικό τμήμα, το Πανόραμα, τις ειδικές προβολές, καθώς και από την ειδική θεματική ενότητα "Η μουσική στον κινηματογράφο". Σας προτείνουμε την καναδέζικη παραγωγή "Μόντρεαλ, λευκή πόλη", του Μπασίρ Μπενσαντέκ (Αλγερινός κινηματογραφιστής, που ζει στο Κεμπέκ), που θα προβληθεί την Τετάρτη στις 8 μ.μ. (περιλαμβάνεται στο Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου): Στο Μόντρεαλ, μια νύχτα Χριστουγέννων που συμπίπτουν με το Ραμαζάνι, τη μουσουλμανική νηστεία, οι ζωές δύο ανθρώπων από την Αλγερία θα συγκλίνουν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL