Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Μπερλινάλε με "αιχμές" κατά του Ντόναλντ Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπερλινάλε με "αιχμές" κατά του Ντόναλντ Τραμπ

"Η άλλη πλευρά της ελπίδας", του Ακι Καουρισμάκι.

Με το «Django» του Ετιέν Κομάρ άνοιξε το πρόγραμμά του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου: Πρόκειται για μια ταινία που αναφέρεται στη ζωή του διάσημου Τσιγγάνου μουσικού Τζάνγκο Ράινχαρντ, βιρτουόζου της τζαζ, τη φυγή του από το Παρίσι το 1943 μετά την εισβολή των Ναζί και τα βασανιστήρια που υπέστη η οικογένειά του.

Αλλά στο "επίκεντρο" του φεστιβάλ, με δηλώσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων σταρ, αναμένεται να βρεθεί ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Ο διευθυντής της Μπερλινάλε Ντίτερ Κόσλικ έσπευσε προκαταβολικά να πάρει "θέση μάχης", όταν, στη συνέντευξη Τύπου, ρωτήθηκε για το πώς θα "ανταποκριθεί" το Βερολίνο στην εποχή Τραμπ: «Το πρόγραμμά μας από μόνο του είναι ήδη μια ισχυρή μορφή αντίδρασης» απάντησε.

Ο βετεράνος Ραούλ Πεκ φέρνει στο Βερολίνο το «I Am not your negro», που είναι ήδη υποψήφιο για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ (στην Μπερλινάλε θα προβληθεί στο Πανόραμα). Ο Ρουμάνος σκηνοθέτης Καλίν Πέτερ Νέτσερ συμμετέχει με το «Άννα, αγάπη μου», ιστορία ενός αδιέξοδου έρωτα. Ο Φόλκερ Σλέντορφ, που δουλεύει πια κυρίως στην Αμερική, θα παρουσιάσει το «Return to Montauk», μια ρομαντική ιστορία που διαδραματίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Στέλαν Σκάρσγκαρντ και τη Νίνα Χος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε τη νέα ταινία του Άκι Καουρισμάκι "Η άλλη πλευρά της ελπίδας", δεύτερο κεφάλαιο στη χαλαρή τριλογία του μετά το «Λιμάνι της Χάβρης» του 2011. Αυτή τη φορά το φιλμ διαδραματίζεται στο Ελσίνκι και ακολουθεί την ιστορία ενός πρόσφυγα από τη Συρία που ζητάει άσυλο στη Φινλανδία και αναμένει την εξέταση της αίτησής του.

Έχουμε και ελληνική συμμετοχή μικρού μήκους στην Μπερλινάλε: Μετά την «Αλεπού», που συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο και βραβεύτηκε σε σειρά διοργανώσεων σε όλο τον κόσμο, η Ζακλίν Λέντζου διαγωνίζεται τώρα στο Βερολίνο με μια νέα μικρού μήκους, το «Hiwa», που αφηγείται το όνειρο ενός ανθρώπου από τις Φιλιππίνες που περιπλανιέται στην Αθήνα, χωρίς να έχει έρθει ποτέ στη χώρα -ένα όνειρο που τελικά γίνεται εφιάλτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL