Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Συράκος Δανάλης, διευθυντής φωτογραφίας / Συράκος Δανάλης, διευθυντής φωτογραφίας: «Έφυγε» ένας σπουδαίος τεχνίτης του ελληνικού κινηματογράφου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συράκος Δανάλης, διευθυντής φωτογραφίας / Συράκος Δανάλης, διευθυντής φωτογραφίας: «Έφυγε» ένας σπουδαίος τεχνίτης του ελληνικού κινηματογράφου

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 90 ετών ο Συράκος Δανάλης, ένας από τους σημαντικότερους διευθυντές φωτογραφίας του ελληνικού κινηματογράφου. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στο νεκροταφείο των Αλώνων στην Αίγινα, όπου είχε εγκατασταθεί μόνιμα από το 2005.

Ο Συράκος Δανάλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η καταγωγή του είναι από την Κεφαλλονιά. Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Από πολύ νέος βρέθηκε στον χώρο του κινηματογράφου και γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους διευθυντές φωτογραφίας, δουλεύοντας σε περισσότερες από ογδόντα ταινίες μεγάλου μήκους και περίπου χίλια ντοκιμαντέρ και ημίωρα αργότερα, ως μόνιμος συνεργάτης στην ΕΡΤ, για την εκπομπή «Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα» αλλά και στο «Μουσικό οδοιπορικό» με τη Δόμνα Σαμίου. Βραβεύτηκε επανειλημμένως στο φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και στο εξωτερικό. Ξεχωρίζουν, οι συνεργασίες του με τον Τάκη Κανελλόπουλο, στις ποιητικές ταινίες που υπέγραψε ο Θεσσαλονικιός σκηνοθέτης, με τον Δήμο Θέο στο «Κιέριον», με τον Πάνο Γλυκοφρύδη στην ταινία «Με τη λάμψη στα μάτια», «Τα τραγούδια της φωτιάς» με τον Νίκο Κούνδουρο.

Ο Συράκος Δανάλης είχε σπουδάσει σχέδιο υφάσματος στο Μπέργκαμο της Ιταλίας αλλά από πολύ νωρίς μπήκε στον χώρο του κινηματογράφου «για το μεροκάματο», όπως πολύ απλά συνήθιζε να λέει. Είχε ιδιαίτερη αγάπη και ενδιαφέρον να βοηθήσει τους νέους κινηματογραφιστές, και γι` αυτό, όπως έλεγε ο ίδιος αυτοσαρκαζόμενος, «στην πιάτσα του κινηματογράφου λένε ότι ο Συράκος Δανάλης, έχει κάνει τη μισή Ελλάδα σκηνοθέτες».

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Άννα Γεραλή. Τα τελευταία χρόνια είχε αφοσιωθεί στη ζωγραφική και στην κατασκευή έργων δουλεμένων καλλιτεχνικής μικροναυπηγικής σε ξύλο, με σειρά εκθέσεων. Πραγματοποίησε την τελευταία του έκθεση στην γκαλερί «Τεχνοχώρος», τον Ιούλιο του 2015, με τίτλο "πλοίον - πλέω".

Ακόμη, στην Αίγινα είχε δουλέψει για τον φωτισμό σε πολλές θεατρικές παραστάσεις που ανέβηκαν στο Δημοτικό Θέατρο του νησιού. Με ανακοίνωσή της η οικογένεια του εκλιπόντος, ζητά αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στο Νοσοκομείο της Αίγινας "Ο Άγιος Διονύσιος".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL