Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
ΣΙΝΕΜΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΙΝΕΜΑ

«Moonlight» του Μπάρι Τζέκινς

«MOONLIGHT» του Μπάρι Τζέκινς. Με οκτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ, μια ταινία σκληρή και ευαίσθητη ταυτόχρονα, που αφηγείται τη δύσκολη ενηλικίωση ενός αγοριού της αφροαμερικανικής κοινότητας κάπου στη Φλόριντα. Ακροβατώντας επιδέξια ανάμεσα στη διάχυτη βία, τα ναρκωτικά και το συναισθηματικό ανάγλυφο των χαρακτήρων του, ο Τζέκινς, με την πρωτότυπη σκηνοθετική ματιά του και το εξαντλητικά δουλεμένο σενάριο, σκιαγραφεί μια καθηλωτική απεικόνιση του τι σημαίνει να μεγαλώνεις ως Αφροαμερικανός στη σύγχρονη Αμερική... (Ιντεάλ, Νιρβάνα).

«ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ» του Ντέιβιντ Μακένζι. Στην ενδοχώρα του Τέξας δύο αδέλφια «απαντούν» με τα όπλα στην τοπική τράπεζα που ληστεύει τους ντόπιους με υψηλότοκα δάνεια αρπάζοντας τα κτήματά τους. Μεταμοντέρνο γουέστερν που συνδυάζει στοιχεία road movie, με έξυπνους διαλόγους και κοινωνικές αναφορές, αλλά και με καυστικό χιούμορ. Όπως «δηλώνει» ένα γκράφιτι έξω από μια τράπεζα, «Τρεις εκστρατείες στο Ιράκ, αλλά ούτε ένα σχέδιο διάσωσης γι’ ανθρώπους σαν κι εμάς»... (Αελλώ Cinemax, Αθήναιον, Αθήναιον Cinepolis, Village The Mall, Κηφισιά Cinemax, Μικρόκοσμος, Νανά, Ταινιοθήκη της Ελλάδος).

«Ο ΕΜΠΟΡΑΚΟΣ» του Ασγκάρ Φαραντί. Με αφετηρία το θεατρικό έργο «Ο θάνατος του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ, ο Ιρανός σκηνοθέτης εισδύει στον οικογενειακό μικρόκοσμο της σημερινής Τεχεράνης. Μια ερασιτεχνική ομάδα ετοιμάζεται να ανεβάσει το θεατρικό έργο του Μίλερ, αλλά την ίδια στιγμή η πολυκατοικία όπου ζουν οι δύο βασικοί ηθοποιοί, ο Εμάντ, καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, και η γυναίκα του Ρανά, εμφανίζει ρωγμές και είναι έτοιμη να καταρρεύσει... Η παραβολή της «πολυκατοικίας που καταρρέει» αναφέρεται φυσικά στην ιρανική κοινωνία, που βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι... (Aαβόρα, Άτταλος, Αθήναιον Cinepolis, Διάνα, Ιντεάλ, Οdeon Ατλαντίς, Κηφισιά Cinemax, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Μαρία-Έλενα).

«PATERSON» του Τζιμ Τζάρμους. Μια ταινία για την "ποίηση της καθημερινότητας", που εξελίσσεται στην πόλη Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ. Πάτερσον ονομάζεται και ο κεντρικός ήρωας (Άνταμ Ντράιβερ), που δουλεύει ως οδηγός στα λεωφορεία της πόλης. Αλλά το Πάτερσον δεν είναι μια τυχαία πόλη, είναι η πατρίδα δύο κορυφαίων Αμερικανών ποιητών, του Γουίλιαμς Κάρλος Γουίλιαμς (ήταν παιδίατρος στο Πάτερσον) και του Άλεν Γκίνσμπεργκ (μάλιστα, ο πρώτος ήταν ο παιδίατρος του δεύτερου!). Τι πιο φυσικό, λοιπόν, ο ήρωας του Τζάρμους να είναι ένας ποιητής - οδηγός λεωφορείου! Μια ταινία που στοχεύει στην ομορφιά των «ταπεινών πραγμάτων», υπό το φως μιας συγκρατημένης μελαγχολίας και με την ποίηση να «επανέρχεται» συνεχώς σε πρώτο επίπεδο (Άστυ, Δαναός, Πτι Παλαί).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL