Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΣΙΝΕΜΑ

«Πάση θυσία» του Ντέιβιντ Μακένζι

«ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ» του Ντέιβιντ Μακένζι. Στην ενδοχώρα του Τέξας δύο αδέλφια «απαντούν» με τα όπλα στην τοπική τράπεζα που ληστεύει τους ντόπιους με υψηλότοκα δάνεια, αρπάζοντας τα κτήματά τους. Μεταμοντέρνο γουέστερν που συνδυάζει στοιχεία road movie, με έξυπνους διαλόγους και κοινωνικές αναφορές, αλλά και με καυστικό χιούμορ. Όπως «δηλώνει» ένα γκράφιτι έξω από μια τράπεζα, «Τρεις εκστρατείες στο Ιράκ, αλλά ούτε ένα σχέδιο διάσωσης γι’ ανθρώπους σαν κι εμάς»… (Αελλώ, Αθήναιον, Αθήναιον Cinepolis, Αίγλη, Village The Mall, Κηφισιά Cinemax, Μικρόκοσμος, Νανά, Ταινιοθήκη της Ελλάδος).

«Ο ΕΜΠΟΡΑΚΟΣ» του Ασγκάρ Φαραντί. Με αφετηρία για το θεατρικό έργο «Ο θάνατος του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ, ο Ιρανός σκηνοθέτης εισδύει στον οικογενειακό μικρόκοσμο της σημερινής Τεχεράνης. Μια ερασιτεχνική ομάδα ετοιμάζεται να ανεβάσει το θεατρικό έργο του Μίλερ, αλλά την ίδια στιγμή η πολυκατοικία όπου ζουν οι δύο βασικοί ηθοποιοί, ο Εμάντ, καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, και η γυναίκα του Ρανά, εμφανίζει ρωγμές και είναι έτοιμη να καταρρεύσει... Η παραβολή της «πολυκατοικίας που καταρρέει» αναφέρεται φυσικά στην ιρανική κοινωνία, που βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι... (Άτταλος, Διάνα, Ιντεάλ, Νιρβάνα, Odeon Ατλαντίς, Ταινιοθήκη της Ελλάδος).

«PATERSON» του Τζιμ Τζάρμους. Μια ταινία για την "ποίηση της καθημερινότητας", που εξελίσσεται στην πόλη Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ. Πάτερσον ονομάζεται και ο κεντρικός ήρωας (Ανταμ Ντράιβερ), που δουλεύει ως οδηγός στα λεωφορεία της πόλης. Αλλά το Πάτερσον δεν είναι μια τυχαία πόλη, είναι η πατρίδα δύο κορυφαίων Αμερικανών ποιητών, του Γουίλιαμς Κάρλος Γουίλιαμς (ήταν παιδίατρος στο Πάτερσον) και του Άλεν Γκίνσμπεργκ (μάλιστα, ο πρώτος ήταν ο παιδίατρος του δεύτερου!). Τι πιο φυσικό, λοιπόν, ο ήρωας του Τζάρμους να είναι ένας ποιητής - οδηγός λεωφορείου! Μια ταινία που στοχεύει στην ομορφιά των «ταπεινών πραγμάτων», υπό το φως μιας συγκρατημένης μελαγχολίας και με την ποίηση να «επανέρχεται» συνεχώς σε πρώτο επίπεδο (Άστυ, Δαναός, Πτι Παλαί).

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια