Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Από τα βιβλία στην οθόνη: / Από τα βιβλία στην οθόνη: Ένα "διαφορετικό" φεστιβάλ στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τα βιβλία στην οθόνη: / Από τα βιβλία στην οθόνη: Ένα "διαφορετικό" φεστιβάλ στην Αθήνα

Με τον «Βασιλιά της Αβάνας» κάνει πρεμιέρα το Adaptation Film Festival

Ένα νέο κινηματογραφικό φεστιβάλ έρχεται σύντομα να κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα: Πρόκειται για το Adaptation Film Festival, που εστιάζει σε ταινίες οι οποίες αποτελούν μεταφορές λογοτεχνικών ή θεατρικών έργων, καθώς και graphic novels. Διοργανώνεται από τις 2 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2017 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος (Λεωφ. Συγγρού 106, μετρό Συγγρού - Φιξ), από τη MoovieReel και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Η επίσημη έναρξη του 1ου Adaptation Film Festival θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου με την πανελλήνια πρεμιέρα της υποψήφιας για 3 βραβεία Γκόγια ταινίας του Αγκούστι Βιλαρόνγκα «Ο βασιλιάς της Αβάνας», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Πέντρο Χουάν Γκουτιέρες. Στο φεστιβάλ θα κάνει πρεμιέρα και η νέα ταινία του Φατίχ Ακίν «Βερολίνο, αντίο», η οποία αποτελεί μεταφορά του βιβλίου του Βόλφγκανγκ Χέρντορφ «Βερολίνο, γεια» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κριτική). Ακόμη μια πρεμιέρα του Φεστιβάλ θα είναι η προτεινόμενη για 9 βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Αυστραλίας «Κόρη» του Σάιμον Στόουν, με τους Τζέφρι Ρας, Μιράντα Ότο και Σαμ Νιλ. Η ταινία βασίζεται στο θεατρικό του Ερρίκου Ίψεν «Η Αγριόπαπια». Από το Φεστιβάλ των Καννών (εναρκτήρια ταινία του Τμήματος Ένα κάποιο βλέμμα το 2015), έρχεται ακόμη μια πρεμιέρα, η ιαπωνική ταινία «Γλυκό φασόλι» της Ναόμι Καβάσε, βασισμένη στο βιβλίο «An» του Ντούριαν Σουκεγκουάβα.

Φυσικά, δεν θα λείψουν και παλιότερες, κλασικές ταινίες του είδους, όπως «Πρωινή περίπολος» του Νίκου Νικολαΐδη, το παράξενο σύμπαν της οποίας δομείται από κείμενα των Ρέιμοντ Τσάντλερ, Φίλιπ Ντικ, Χέρμαν Ράουχερ, Δάφνης ντι Μοριέ κ.ά. Με αφορμή τα 30 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, πριν από την προβολή, συζήτηση με τον Ιορδάνη Κουμασίδη, καθηγητή στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και συγγραφέα. Ακόμη, θα προβληθεί «Η δημαρχία του Οιδίποδα» με τον σκηνοθέτη Χόρχε Άλι Τριάνα να κινηματογραφεί μοναδικά την αριστουργηματική απόπειρα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές να μεταφέρει την πασίγνωστη τραγωδία του Σοφοκλή στην κοινωνία της Κολομβίας.

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, το Adaptation Film Festival κατεβάζει επίσημα αυλαία με τη βραβευμένη στο διεθνές φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι ταινία «Παράδοξη ευτυχία» του Σβεν Τάντικεν, η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Α.Λ. Κένεντι.

Στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνεται και ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής με ελεύθερη είσοδο, ενώ στο πρόγραμμα “Petit Plan - Κινηματογράφος για εφήβους” θα υπάρχει προβολή ταινιών για μαθητές Λυκείων της Αττικής με ελεύθερη είσοδο.

Για το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.adaptationfestival.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL