Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης / 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Με νέο αέρα και χωρίς θεματικές ταμπέλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης / 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Με νέο αέρα και χωρίς θεματικές ταμπέλες

Κλειστό σε θεματικές ταμπέλες και ανοιχτό σε ερωτήματα θα είναι το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης και οι υπόλοιποι συντελεστές του.

Από τις 3 έως τις 13 Νοεμβρίου οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν δεκάδες ταινίες από ανατρεπτικούς και όχι μόνο δημιουργούς τόσο μέσα από τον βασικό πυρήνα του φεστιβάλ, που είναι το Διεθνές Διαγωνιστικό του τμήμα, όσο και μέσα από τις νέες ενότητες και τα αφιερώματα. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι επιστρέφει έστω και ως ενότητα το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί σχεδόν το σύνολο της ελληνικής παραγωγής.

Η επιστροφή του ελληνικού τμήματος

Ο φρέσκος αέρας που φαίνεται να πνέει στη φετινή διοργάνωση δεν έχει να κάνει με θεαματικές αλλαγές στον θεσμό ή με μεγαλεπήβολα σχέδια που στο παρελθόν πολλές φορές κυριάρχησαν και αποδείχθηκαν ανεφάρμοστα. Έχει να κάνει με κάποιες νέες ιδέες ορισμένες εκ των οποίων θα δοκιμαστούν από φέτος στην πράξη. Όπως τόνισε και ο Ορ. Ανδρεαδάκης, η νέα διεύθυνση συνεχίζει στον δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενοι ιθύνοντες, δηλαδή ο Μισέλ Δημόπουλος, η Δέσποινα Μουζάκη, ο Δημήτρης Εϊπίδης, τους οποίους ανέφερε και ονομαστικά. Παίρνοντας τον λόγο, όμως, μετά τον σύντομο χαιρετισμό της διευθύντριας Ελίζ Ζαλαντό, στάθηκε ιδιαίτερα στη θεσμοθέτηση με τον Νόμο 3909 του ελληνικού τμήματος, στο οποίο -όπως ανακοίνωσε- θα προβληθούν συνολικά 27 ταινίες εκ των οποίων οι 16 σε πρώτη προβολή. Από αυτές οι τρεις είναι δημιουργίες Ελλήνων της διασποράς. Παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπονται βραβεία στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως εξήγησε, υπάρχουν τα βραβεία του κοινού, της επιτροπής νέων από τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογραφικού Τύπου και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Οι ταινίες που διεκδικούν τα βραβεία

Τα φετινά βραβεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ θα διεκδικήσουν 17 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, και συγκεκριμένα οι: Άφτερλωβ του Στέργιου Πάσχου, Πλατεία Αμερικής του Γιάννη Σακαρίδη και Παρκ της Σοφίας Εξάρχου. Οι ξένες παραγωγές που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα είναι: Το αίμα των Σάμι (Αμάντα Κέρνελ), Το κάστρο του Κυανοπώγωνα (Γκαστόν Σολνίτσκι), Maudite Poutine(Καρλ Λεμιέ), The Stopover (Ντελφίν & Μυριέλ Κουλέν), Η πιο ευτυχισμένη μέρα του Όλι Μάκι (Γιούχο Κούοσμανεν), Η πέτρα της καρδιάς (Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον ), Ιησούς (Φερνάντο Γκουτσόνι), Κυλά στο αίμα (Ράσμους Χέιστερμπεργκ), Lady Macbeth (Ουΐλιαμ Όλντροϊντ), Ο σπορέας (Γιόσουκε Τακέουτσι), Οι ενάρετοι (Λούκας Βαλέντα Ρίνερ), Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω (Ραϊανά), Τα αμαξίδια της κολάσεως (Ατίλα Τιλ), Η μεταμόρφωση (Μάικλ Ο' Σέι).

Την αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει, όπως ήδη είναι γνωστό, η νέα ταινία του ανατρεπτικού Τζιμ Τζάρμους Πάτερσον και θα την κλείσει η Χορεύτρια της Στεφανί ντι Τζιούστο.

Αντικατοπτρισμοί και βαλκανικό σινεμά

Τιμώμενο πρόσωπο, στο ιδιαιτέρα ενδιαφέρον τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια», θα είναι φέτος ένας από τους εκπροσώπους του τουρκικού ανεξάρτητου σινεμά, ο Ζεκί Ντεμικουμπούζ, που θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη. Στο ίδιο τμήμα, πέρα από τις 11 ταινίες του τιμώμενου σκηνοθέτη, θα προβληθούν άλλες 12 ταινίες μεγάλου μήκους και πέντε μικρού μήκους. Στους Ανοιχτούς Ορίζοντες, όπως ανακοίνωσε ο υπεύθυνος προγράμματος Γιώργος Κρασσακόπουλος, προστίθεται η ενότητα “Αντικατοπτρισμοί”, με 12 ταινίες χωρισμένες σε ζευγάρια οι οποίες 'καθρεφτίζουν' η μία την άλλη σαν είδωλα ως προς τη φόρμα, την αισθητική, τη θεματική, καθώς και τον τρόπο που βλέπουν το σινεμά ή τον κόσμο. Ενδιαφέρον έχει και το καλτ «κομμάτι» του φεστιβάλ, υπό τον τίτλο “Κοντά στα μεσάνυχτα”, που θα προβάλλονται κλασικές καλτ και αντεργκράουντ ταινίες απ’ όλο τον κόσμο. Η ενότητα «Δύο ή τρία πράγματα που γνωρίζω για αυτήν» είναι μια καθαρά γυναικεία υπόθεση, ενώ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα γίνουν αφιερώματα στον ανατρεπτικό Γάλλο σκηνοθέτη Φιλίπ Γκραντριέ και στον Αργεντίνο Λεονάρντο Φάβιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL